Последни новини
Home / Законът / Съдиите от ВСС избягаха от казуса „Пенгезов”. Пак

Съдиите от ВСС избягаха от казуса „Пенгезов”. Пак

Defakto.bg

Това е злоупотреба с власт, категоричен е отстраненият магистрат

След месеци неглижиране и разсейване по молбата на Веселин Пенгезов да бъде възстановен като съдия, днес съдийската колегия на ВСС прехвърли горещия картоф другиму. С 6 срещу 5 гласа мнозинството реши, че не те, а пленумът на съвета (в който съдии и прокурори заседават заедно) трябвало принципно да реши как ще се възстановяват магистратите занапред.

Въпреки закона

Стана въпреки изричния законов запис, че кадровите въпроси са в изключителните правомощия на съдийската и на прокурорската колегии поотделно. Но най-вече – от 9 август т.г., откакто са в сила промените в съдебния закон, няма основание Пенгезов да продължава да е отстранен като съдия. И тази невъзможност е принципна, без оглед на воденото срещу него дело или личността му. Защото по закон ВСС вече може да отстранява магистрати само ако са обвинени за престъпления, пряко свързани с работата им на съдии или прокурори. А обвиненията срещу Пенгезов са за изхарчени евросредства по проект за популязиране на военните съдилища.

И още през август той поиска да бъде възстановен заради отпаднало основание. Предния път обаче колегията реши, че въпреки това трябвало да се запознае с хода на делото срещу него в съда. Днес си намери нови причини да не се произнесе.

„Това е флагрантно нарушение на закона и злоупотреба с власт”, коментира Веселин Пенгезов пред Де факто.

А ходът на днешните дебати бе достоен за Оруел.

Да дойде Лозан Панов! И Георги Колев!

Решението на дисциплинарната комисия, оглавявана от Галя Георгиева, е известно отпреди – Пенгезов да бъде възстановен като съдия в Софийския апелативен съд, защото такъв е законът.

Днес Георгиева напомни за това решение, но…

Но откри същностна липса – от заседанието си тръгнал председателстващият  колегията Лозан Панов, който е и шеф на ВКС (че той ще си тръгне стана ясно още сутринта, от неговите думи. Така че липсата му не беше изненада). Като няма други аргументи обаче, се търсят всякакви.

„За първи път ще се занимаваме с новата процедура по възстановяване на отстранени магистрати. Предлагам ви те да се разгледат в присъствието на председателя на съдийската колегия, защото проблемът е важен и вълнува колегите-съдии. Да отложим произнасянето си за заседане, на което ще имаме сигурност, че Лозан Панов ще присъства”, предложи първо Галя Георгиева. После се сети, че трябвало да се потърси и становището на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, която като вносител на промените да им обясняла мотивите за това. Пътьом реши, че и председателят на другия върховен съд – ВАС, Георги Колев също трябвало да присъства (той също отсъстваше).

Впрочем, третият липсващ днес бе Калин Калпакчиев, но точно това очевидно не се видя пречка за мнозинството.

Затова пък последва и трето искане.

Министър Захариева да се обясни пред пленума

„За мен въпросът трябва да се решава идентично както за съдиите, така и за прокурорите. За да не ме обвинявате в уклон, да поясня защо – защото всички са магистрати. За това да отнесем въпроса за разглеждане от пленума, където от министъра ще получим мотивите за отпадането на старата редакция”, предложи пак Галя Георгиева.

И пътьом се върна към най-стария си аргумент (от предишни заседания), че макар всички да са невинни до доказване на противното, как щяло да се отрази на правосъдието обвиняеми и подсъдими да са съдии по дела?! Последното има решение – отстраняване пак може да се иска, но по реда на НПК – с искане на прокуратурата до съда.

В заключение Георгиева обобщи: „Да отложим, да ги разгледаме в присъствието на председателите на ВКС и на ВАС и тогава да решим да ги внесем ли за гледане от пленума и как да процедираме нататък”. С което тотално обърка и колеги, и публика.

До края на мандата ли ще отлагаме?

„Не разбрах мотивите, с които се иска отлагане. За мен това е равнозначно да не вземаме решение и да хвърлим горещия картоф далеч напред, до края на мандата ни ли?”, скочи Камен Иванов.

И напомни, че ВСС трети месец не се произнася по молбата на Пенгезов под всякакви предлози. „Ние дължим произнасяне по закона такъв, какъвто е. Дали е ясен, дали неясен, дали на някого му харесва или не, е без значение. Какво ще ни обяснява министърът – също. Да се произнесем с решение”, прикани Иванов.

Галина Карагьозова напомни, че именно законът е възложил тези решения на всяка колегия.

Не и не! „Поддържам да стане в присъствието на председателя на ВКС. Искам да чуя становището му, искам да прояви смелост пред цялата магистратска общност и да го каже. Въобще нямам скрупули, че ще отложим молбата на Пенгезов, ще я отлагаме, докато е нужно”, включи се Галя Георгиева. Отиде и по-далеч: „Омръзна ми да ме критикува пред медиите! Държа по важни въпроси да е тук!”, имайки предвид Лозан Панов. После настоя и на присъствието на Георги Колев.

За главния прокурор и Соня Найденова

Тук дойде мястото за подсещане, че в дневния ред е и молба за възстановяване на още един съдия – Люба Петрова от Районен съд-Раднево. Тя е с четири обвинения, включително за служебно престъпление и подбуждане към лъжесвидетелстване. За това до днес се приемаше, че е отстранена от ВСС по текст, който продължава да действа. Разбра се обаче, че през декември 2014 г. на заседание на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров е променил основанието, на което иска отстраняване на съдийката. И това е станало „със съдействието на г-жа Соня Найденова”, по думите на Галя Георгиева.

Пояснете каква е моята помощ, настоя тук Найденова.

„Извинявам се, като водещ заседането тогава просто сте обобщили изказванията”, наложи се да се поправи Георгиева.

Формалният лидер и свободните съчинения

А Димитър Узунов се върна към същината на проблема. ”Не виждам нищо драматично в предложението за отлагане, нашият формален лидер (Лозан Панов – б.р.) трябва да е на масата и да даде своя глас в решението. Добре е и министърът на правосъдието да обясни мотивите за промяната. Може ли човек с над 10 обвинения да бъде възстановен на съдийска длъжност? Абсурд! Отсега казвам – ще гласувам „против” и в двата случая”, отсече лицето на ВСС.

Камен Иванов прикани всекиго да гласува според прочита си на закона, защото останалото са свободни съчинения.

„Значи всеки несъгласен с него прави свободни съчинения!”, иронизира Узунов.

Все пак с 6 срещу 5 гласа колегията отказа отлагане до осигуряването на Лозан Панов и Георги Колев.

Но гласува решението да се отложи, за да се получи принципно решение на пленума на ВСС – това предложение направи накрая Каролина Неделчева.

Не сме чули дори дали и прокурорската колегия има нужда от подобно общо решение или сама ще си преценява казусите, напомни Юлия Ковачева.

Напразно.

В крайна сметка стана ясно едно – възстановяване на съдии засега няма да има. Дори и законът да казва обратното.

About Елена Енчева

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.