Последни новини
Home / Законът / Захариева в писмо до Димитър Узунов е подкрепила исканията за по-добри заплати на съдебните служители

Захариева в писмо до Димитър Узунов е подкрепила исканията за по-добри заплати на съдебните служители

Defakto.bg

Министрът  ще предложи въпросът да бъде разгледан от пленума на ВСС на заседанието му следващата седмица.

По повод писмото на 109-те съдии на Софийския  районен съд до правосъдния министър Екатерина Захариева с въпроса защо се бави решението на въпроса за отчайващите възнаграждения на съдебните служители в най-натоварения съд в страната, което De Fakto публикува тази сутрин,  от Министерството на  правосъдието светкавично отговориха.

Оказва се, че  още на 12 октомври т.г. министър Захариева е поставила въпроса в писмо до управляващия ВСС Димитър Узунов.  Нещо повече, самото й писмо е като юридическа лекция в подкрепа  на исканията на съдебните служители.  Министърът сочи и  пример с решение на КС №10 от 15.11.2011 г., според което повишаването на място (съответно и на заплатите) на съдиите и прокурорите от специализираните съд и прокуратура не са нарушение на Конституцията, тъй като причините за това са тежестта на делата, по-голямата отговорност и натовареност, както и степента на сигурност. „Същите аргументи са относими към възнагражденията на съдебните служителите в равните по степен съдилища. Наложително е количествените показатели на СРС в сравнение с тези на другите съдилища да бъдат взети предвид при определянето на възнагражденията на съдебните служители“, е написала министър Захариева до Димитър Узунов.

 Странно е, че инак експедитивният в защитата  на доброто си  име пред синия екран,  Димитър Узунов, още не е включил в дневния ред един толкова болезнен проблем на хора, които работят за съдебната власт, и то в един от най-тежките съдилища в страната.

Пълният текст на писмото на министър Захариева до Димитър Узунов

 Уважаеми господин Узунов, 

До мен, в качеството ми на министър на правосъдието, председателстващ Пленума на Висшия съдебен съвет, е изпратено писмо от г-н Методи Лалов – председател на Софийския районен съд, в което се аргументира необходимостта от по-високи възнаграждения на съдебните служители в Софийския районен съд. Посочено е, че съгласно чл. 233, ал. 2 от Закона за съдебната власт съдиите в районния съд в град София са с ранг на съдия в окръжен съд, за което на основание чл. 233, ал. 6 от същия закон получават по – високо възнаграждение като се отчита по-високата им степен на натовареност. От изложеното в писмото е видно, че същевременно служителите в съдебната администрация получават еднакво или по-ниско трудово възнаграждение в сравнение с останалите съдебни служители от страната. Според чл. 48, ал. 5 от основния закон работниците и служителите имат право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Тази корелативна връзка между предоставената работна сила и трудовото възнаграждение е неговата същностна черта, изразена и в наименованието му. Трудовото възнаграждение е основният стимул за труда на работника или служителя. То е неразривно свързано с осъществяването на правото на труд, най-често е негова цел и необходимо условие за достойно човешко съществуване (Решение № 6384 от 8.05.2012 г. на ВАС по адм. д. № 238/2012 г., VI о.). От степента на натовареност на органите на съдебната власт е обусловено законосъобразното упражняване на правомощията на ВСС, предвидени в чл. 233, ал. 6 от ЗСВ, тъй като във всички изброени случаи ВСС следва да упражнява съответното си правомощие в съответствие със (т.е., след като отчете) степента на натовареност на органа на съдебната власт. Затова, именно Висшият съдебен съвет следва както да изясни какво включва понятието „степен на натовареност“ на орган на съдебната власт, така и да определи тази степен на натовареност, т.е. да създаде степенувана система, която да отчита по обективни, реални и единни критерии натовареността на органите на съдебната власт (Решение № 3891 от 7.04.2015 г. на ВАС по адм. д. № 631/2015 г.).

В Решение № 10 от 15.11.2011 г. на Конституционния съд по к. д. № 6/2011 г., Конституционният съд приема по отношение на възнагражденията на съдиите и прокурорите в специализирания наказателен съд и специализираната прокуратура, че повишаване на място в органите на съдебната власт не е в нарушение на Конституцията и не поставя съдиите и прокурорите в новосъздадените специализирани структури в привилегировано положение. По силата на назначенията си в тях те ще получават по-високи възнаграждения от колегите си в равните по степен общи и специализирани съдилища и прокуратури. Причините за това са тежестта на делата, по-голямата отговорност и натовареност, както и степента на сигурност. Същите аргументи са относими и към възнагражденията на съдебните служители в равните по степен съдилища. Наложително е количествените показатели на СРС в сравнение с тези на другите съдилища да бъдат взети предвид при определянето на възнагражденията на съдебните служители.

С оглед на гореизложеното, подкрепям искането на председателя на Софийския районен съд за съобразяване на възнагражденията на съдебните служители с натовареността на съдебната администрация на съда, като отправям призив за търсенето на възможности за увеличаването на възнагражденията на служителите.

Министър: Екатерина Захариева

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.