Последни новини
Home / Законът / Прокурорите от ВСС отказаха да възстановят обвинител, без да питат никого

Прокурорите от ВСС отказаха да възстановят обвинител, без да питат никого

Defakto.bg

Единодушно прокурорската колегия на ВСС се произнесе с първо решение по искане за възстановяване, отправено им от магистрат. Молбата на отстранения близо четири години военен прокурор Илиян Георгиев бе отхвърлена. Като никой в колегията не отвори и дума, че е нужно общо принципно решение и на съдиите, и на прокурорите във ВСС как да се прилагат новите правила в закона.

Така тезата на мнозинството в съдийската колегия, с която вчера за пореден път бе отказано произнасяне по молбата на Веселин Пенгезов за възстановяване, съвсем увисна. Защото с 6 на 5 гласа съдиите от съвета отказаха да приложат закона, за да се вземе съвместно решение на пленума. Прокурорите обаче явно нямат нужда от това. Всички доводи да се тупа топката с отстранените магистрати отпадат.

Днес колегията, ръководена от Сотир Цацаров, взе и други решения.  Проведе избор за районен прокурор на Тервел, без да изслуша единственият кандидат за поста Маринела Марчева и гласува тя да не бъде назначавана за ръководител. В същото време в закона е записано, че гласуването се провежда след изслушване на кандидатите.

Според мнозинството в прокурорската колегия това не било проблем, тъй като Марчева повторно не се явява пред ВСС на обявената дата, като този път отправила молба за отлагане заради проверка на обвинителите в Тервел от окръжната прокуратура в Добрич. Колегията прие, че това е неуважителна причина и за това можела да проведе гласуване. Отхвърлено бе предложение процедурата просто да се прекрати.

По предложение на новия градски прокурор на София Емилия Русинова бе освободен един от заместниците й Чавдар Ангелов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Петър Илиев, за когото има съмнения за плагиатство, е предложен в новия кабинет (обновена)

Адвокатът и преподавател в СУ Петър Илиев е сред имената в новия кабинет на “Има …

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.