Последни новини
Home / Законът / Прокурорите от ВСС отказаха да възстановят обвинител, без да питат никого

Прокурорите от ВСС отказаха да възстановят обвинител, без да питат никого

Defakto.bg

Единодушно прокурорската колегия на ВСС се произнесе с първо решение по искане за възстановяване, отправено им от магистрат. Молбата на отстранения близо четири години военен прокурор Илиян Георгиев бе отхвърлена. Като никой в колегията не отвори и дума, че е нужно общо принципно решение и на съдиите, и на прокурорите във ВСС как да се прилагат новите правила в закона.

Така тезата на мнозинството в съдийската колегия, с която вчера за пореден път бе отказано произнасяне по молбата на Веселин Пенгезов за възстановяване, съвсем увисна. Защото с 6 на 5 гласа съдиите от съвета отказаха да приложат закона, за да се вземе съвместно решение на пленума. Прокурорите обаче явно нямат нужда от това. Всички доводи да се тупа топката с отстранените магистрати отпадат.

Днес колегията, ръководена от Сотир Цацаров, взе и други решения.  Проведе избор за районен прокурор на Тервел, без да изслуша единственият кандидат за поста Маринела Марчева и гласува тя да не бъде назначавана за ръководител. В същото време в закона е записано, че гласуването се провежда след изслушване на кандидатите.

Според мнозинството в прокурорската колегия това не било проблем, тъй като Марчева повторно не се явява пред ВСС на обявената дата, като този път отправила молба за отлагане заради проверка на обвинителите в Тервел от окръжната прокуратура в Добрич. Колегията прие, че това е неуважителна причина и за това можела да проведе гласуване. Отхвърлено бе предложение процедурата просто да се прекрати.

По предложение на новия градски прокурор на София Емилия Русинова бе освободен един от заместниците й Чавдар Ангелов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура (ЕП) са обсъдили   министърът на правосъдието …

Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков за злоупотреба със СРС

Прокуратурата отказа да оразува досъдебно производство и прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.