Последни новини
Home / Законът / 109 съдии от СРС в писмо до министър Захариева: Докога съдебните ни служители ще получават срамни заплати?!

109 съдии от СРС в писмо до министър Захариева: Докога съдебните ни служители ще получават срамни заплати?!

Defakto.bg

 

%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d0%b4%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b8-%d1%81%d1%80%d1%81
Факсимиле от писмото на 109 – та съдии до министър Екатерина Захариева

Сто и девет съдии от СРС изпратиха писмо вх. № 11-00- 1365/02.11.2016 г. до министъра на правосъдието г-жа Екатерина Захариева с искане да изпълни публично поетото от нея обещание  да включи в дневния ред на ВСС въпроса за адекватното заплащане на съдебните служители според натоварването им.

На 16.09.2016 г., по покана на председателя на СРС съдия Методи Лалов, се  проведе среща между съдиите от Наказателно отделение и министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Поводът беше недобрата правна уредба на действащите правила за съдебните заседатели след последните изменения на ЗСВ, което беше признато и от министъра на правосъдието.  На срещата бяха обсъдени и други въпроси, свързани с функционирането на най- големия и натоварен съд в страната, като тогава г-жа Екатерина Захариева пое ангажимент да предложи ВСС да изслуша представител на СРС относно натовареността и възнагражденията на  съдебните служители. Това обаче досега тя не е  сторила.

Съдиите напомнят  също,че с  писмо от 03.10.2016 г. въпросът беше поставен отново на вниманието на министъра на  правосъдието г-жа Екатерина Захариева, председателя на ВКС съдия Лозан Панов, главния  инспектор г-жа Теодора Точкова и на ръководителя на работната група за актуализиране на  Класификатора на длъжностите в администрацията г-жа Каролина Неделчева.

По този въпрос, с друго писмо,  вх. № 10010/14.10.2016 г., председателят на СРС покани на среща със съдиите от столичния районен съд и председателя на ВКС съдия Лозан Панов, който не се отзова на поканата и не отговори на писмото.

Проблемът е поставян многократно и на вниманието на ВСС, но все още не е намерил адекватното си и справедливо разрешение.

Към настоящия момент служителите от СРС, който е най-натовареният съд и който разглежда 30% от делата на районно ниво в България, получават еднакво възнаграждение с по-малко натоварените съдебни служители от останалите районни, окръжни, включително СГС, административни, военни и апелативни съдилища. Служителите от СРС получават дори по-ниско възнаграждение  (до 81 лева месечно) от значително по-малко натоварените служители от ВКС и ВАС. Това води  демотивация на служителите от СРС и до значително текучество – 14,3% са напуснали СРС само за  една година, като голяма част се преместват в други органи на съдебната власт, което поставя СРС  пред реалността да работи с нови и недостатъчно добре подготвени служители, а това несъмнено  се отразява на качеството на административната дейност и на обслужването на гражданите.

С оглед на всичко това съдиите и съдебните служители са убедени, че дългогодишно натрупваните проблеми на СРС следва да бъдат непрестанно в дневния ред на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.