Последни новини
Home / Законът / Въпросът „Узунов“ отива в парламента (обновена)

Въпросът „Узунов“ отива в парламента (обновена)

Defakto.bg

Въпросът излъгал ли е представляващият, не получи отговор

След като преди две седмици мнозинството във ВСС отказа да освободи представляващия си Димитър Узунов заради превишаване на властта, днес с 14 срещу 8 гласа, той повторно бе бетониран на поста.

Като избраник от парламентарната квота, ще сезирам парламента за поведението на г-н Узунов и ще апелирам Народното събрание да прецени дали той притежава нужните високи професионални и нравствени качества, обяви Соня Найденова след гласуването.

Това ще е прецедент, а развитието на процедурата в парламента ще е изключително интересна. Ако депутатите подемат темата, те ще искат вече не оставката на Узунов като представляващ ВСС, а изобщо предсрочното му отзоваване като член на съвета.

По правилата на Закона за съдебната власт, за пратениците на парламентарната квота, тази процедура може да започне по искане на минимум 1/5 от депутатите, т.е. от 48 народни избраници. Гласуването отново се провежда от пленума на ВСС, но ситуацията ще е различна.

Оставката на Узунов бе поискана от Калин Калпакчиев заради публично изречени лъжи, че движи проект по програма „Добро управление“, за което съветът не занел, и ще получи 340 000 лв. за това.

За първи път от доста време този път правосъдният министър Екатерина Захариева дойде на заседанието и го председателстваше. Нещо повече, по нейно настояване обсъждането на поведението на Узунов стана точка Първа.

Дебатът, както се очакваше бе емоционален. Главният прокурор Сотир Цацаров заговори на Калпакчиев на „ти“, произведе реплики като „гадно е да изливат лъжи върху теб, още по-гадно е ти да ги изливаш!“.

Калпакчиев се опита да обясни, че има разлика между даването на критична оценка и съобщаването на лъжливи факти, но явно остана неразбран.

Узунов пък нападна Лозан Панов, напомняйки как „стоял на амбразурата“ при избора му за председател на ВКС.

Изобщо – чудо!

Без отговор

За оставката на Узунов гласуваха Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Камен Иванов, Юлиана Колева, Елка Атанасова.

Предишния път към тях се бе присъединила и Магдалена Лазарова.

Днес Лазарова обясни: „Предишния път смятах, че оставката е наложителна и не съм си променила мнението. Днес гласувах „против” в знак на протест, защото знаех какъв ще е резултатът. Колкото и искания да се внасят, резултатът все ще е този”.

Самият Димитър Узунов не участва във вота.

Но се наби на очи друго – въпреки близо двата часа дебат и изричното настояване съветът да се произнесе излъгал ли е представляващият, такъв отговор не бе даден. Всичко се замете с гласуването срещу оставката.

Респект към истината?

„Не е вярно, че движа проект, не е вярно, че съм вземал пари, тези изречени лъжи уронват престижа ми и не само моя”, категоричен бе пред ВСС Калин Калпакчиев.

Отговори и на други пътьом подхвърлени нападки срещу него. Че от районния съд директно е скочил в апелативния (и двата в София). „Влязъл съм в съдебната система с конкурс, г-н Узунов, по време, когато конкурси нямаше!”, обяви Калпакчиев. И обясни – станал е младши съдия в СГС през 1994 г. след издържан конкурс (който не бе в закона, но се правеше от тогавашното ръководство на съда начело с Евгени Стайков). После става съдия в Софийския районен съд. След конфликт с новия председател на СГС Светлин Михайлов, публично му се заявява, че никога няма да стане съдия от СГС. Тогава е предложен за съдия в апелативния съд, след направено предложение от всички магистрати от наказателното отделение. „Стана публично, без договорки”, подчерта Калпакчиев. Отхвърли и нападките, че съдействал за повишението на съпругата си. Тя е оцинявана от комисия, включително съдии от ВКС, нямам никакво участие в повишението й и не съм гласувал, каза още кадровикът.

И на свой ред напомни, че при многократното обсъждане да се провери разпределението на делата в Благоевградския окръжен съд, което се извършва от брата на Димитър Узунов, представляващият не си е правил отвод и е участвал в решението (да не се прави проверка).

Калпакчиев призова: „Като член на ВСС и като български съдия Узунов с пълно съзнание умишлено разпространява неистини за свой колега, с което цели да урони престижа и репутацията му, а оттам и репутацията на съдебната власт. Ако смятате, че е не е редно, че противоречи на Конституцията и на закона, нека с гласуване да покажем, че не толерираме такова поведение. Иначе оттук нататък нямаме никакво морално право да изискваме от съдиите да спазват етичиня кодекс, а от гражданите да вярват на съдебната власт, където няма респект към истината!”

Знаете ли какво е договор?

И се започна.

Смайващо, Ясен Тодоров обеща да подкрепи Калпакчиев. Но ако му отговорел на въпросите: участва ли в проекта за съдебната карта и електронното правосъдие, част е от ръководния екип, 340 хил.лв. ли е предвиденото възнаграждение за ръководншя екип, предвиденото лично за него надвишава ли 50 хил.лв., дейността по проекта не се ли припокрива с тази на комисията на ВСС, на която е председател?

„До момента нямам участие в проект, нито в ръководен екип. Предвидено е да съм един от координаторите в една от дейностите, това не е ръководен екип. Предвидените възнаграждения са 340 000 лв. Но Узунов каза, че Калпакчиев ще получи хонорар от 340 000 лв., което не е едно и също. Не съм подписал договор, дали ще получа възнаграждение, не зная”, отговори Калпакчиев. И направи вметката, че на масата всички са юристи, завършили право, независимо къде, и би трябвало да знаят какво е договор. Няма дублиране с дейността на комисията по съдебната карта, работата по проекта я допълва.

В същото време ако отпуснатите средства по програма „Добро управление” бъдат загубени заради неспирните препирни във ВСС именно по този проект, за години напред системата се обрича на липса на единна деловодна система и не само. „Съпротивлявайки се на всяко заседание изключително мощно, вие обричате съдебната система на нереформираност за години. На вас, г-н Узунов, може да не ви пука, но ние се връщаме в съда, където нямат компютри, нямат принтери, деловодните програми са в отчайващо положение”, заяви Калпакчиев.

Спрете дискриминацията!

Тук изненадващо скочи главният прокурор Сотир Цацаров.

„Г-жо министър, моля да прекратите всякакви опити за дискриминация и намеци за това кой какво висше учебно заведение е завършил. И аз съм завършил ВУЗа на Калпакчиев (СУ „Св.Климент Охридски”). Но да се внушава, че едни са висши, защото са завършили СУ, завършилите Пловдивския университет (негов възпитаник е Екатерина Захариева) са по-нисши, пък такива като Узунов са най-нисши, че са завършили академията на МВР, е недопустимо. Всички на тази маса са избрани по някакъв начин. Не това кое висше учебно заведение си завършил, те прави добър и свестен човек!”

Аз лично не се почувствах обидена и не се засегнах на университет. Но моля наистина всички да се въздържаме от изречения или квалификации, които биха могли да обидят някого. Моля ви дебатът да не тръгне към внушения, че участието в проекти е нещо лошо. На път сте да загубите общо 35 милиона лева. Мисленето за проектите по личности е грешно, те са на ВСС”, обяви министърът. И за малко излезе. А Димитър Узунов моментално зае председателското място, но бързо се наложи да го освободи.

Думата взе и Лозан Панов. „Внушението, че виждате ли, парите по проекта, са истинските причини за искането на оставката, няма как да не повлияе на всички нас. Сега сигурно ще има оправдания, че било грешка на езика, че било истина, ама наполовина, всеки си има мнение по казуса и ще гласува по вътрешно убеждение. Ако обаче оставката на Узунов се гласува, около тази маса има много достойни за представляващ ВСС. Без да съм съгласувал с когото и да било, ще посоча само едно име – Юлиана Колева. Колега, също избран от парламентарната квота, който има мнение и отстоява позицията си”, обяви председателят на ВКС.

Право, куме, в очи!

Очаквано, в дебата се намеси и Галя Георгиева. И тръгна да прави анализ какво е писал Калин Калпакчиев в своя блог. „Прочетете какво пише в блога на колегата Калпакчиев, в последно време редовно го чета, и преценете дали коментарите му не са обидни за работата на ВСС и не са внушавали, че този съвет не работи. Наистина е имало много спорове във ВСС, но тези спорове или скандали са били генерирани отвън, а не от членовете на ВСС. Изключитено ми е обидно да ни обвиняват, че копаем дъното. Лично аз никога не съм се чувствала на дъното на тази маса. Колегите, които ни призовават към толерантност, също трябва да бъдат толерантни!”, обяви Георгиева.

Калин Калпакчиев отговори „право в очите”, по неговия израз.

„В нито една от моите медийни изяви аз не съм излъгал, разликата е голяма. Като юристи, които много добре познават закона, знаете, че има огромна разлика между коментар, критика и лъжа. Всяко мнение е свободно, то съдържа оценки, а не твърдения за факти и няма как да се сравни с лъжата. Никога не съм го правил. Колеги, моля, кажете, допустимо ли е съдия, член на ВСС, да лъже?!”

На „ти”за „гадното” и „по-гадното”

Откликна Сотир Цацаров и премина на „ти” с Калпакчиев.

Главният прокурор каза: „Проблемът е, че те заболя (минавам на ти, досега не съм си го позволявал). Не ти оспорвам правото на интелигентност. Но нека ти прочета нещо от блога: от самото начало главният прокурор прави опит да влияе на начина, по който протича работата на европейските прокурори (последва четене от последната публикация на Калпакчиев). Аз съм този, който ти представи едва ли не като изпратил фотографи да снимат кой ходи на срещи с европейските прокурори. Да, ти не можеш да бъдеш мишена на неистини, независимо от това, че с теб имаме тотално разминаване във вижданията кой и как трябва да работи. Слава богу, имам достатъчно съдийски опит и подходящ ВУЗ, да не се засягам като ми излееш тези глупости на главата. Имаш право на достойнство, но с този аршин мери не само върху себе си. Гадно е да се изливат лъжи върху теб, още по-гадно е ти да ги изливаш!”

„Няма да си позволя да говоря на „ти” на г-н главния прокурор и никога не съм твърдял че той е пращал някъде фотографи. Не става въпрос дали мен ме е заболяло или не, заболя ме. Но наистина смятам, че публичнотго разпространяване на лъжи от съдия, член на ВСС, е изключително вредно за системата, недопустимо. Разбирате, нали, не можете да не го разбирате! Дори и едно дете от втори път ще разбере. Г-н Узунов знае, че говори лъжи, но не спира. Стоя зад думите си, никой не ми ги пише, никой не стои зад мен”.

„Това не е отговор”, реагира Цацаров.

„Цитираните пасажи от вас са оценка, а не лъжлив факт”, отговори Калпакчиев.

„Да бе, тогава и Узунов прави оценка!”, възкликна главният прокурор.

Морал ли? А като бях на амбразурата?

Накрая думата взе самият Узунов. И надълбоко влезе в конкретния проект по ОПДУ, ръководен от Елка Атанасова (от опозицията), с един от координаторите Калин Калпакчиев.

Онзи проект, за който ВСС не бил информиран, според собствените му твърдения.

„Установявам предвидени разходи за възнаграждение в размер на 340 000 лева. Г-н Калпакчиев е в екипа, това означава, че е в ръководството, че управлява проекта. Когато г-н Калпакчиев каза, че няма и не е получил пари, поисках да видя финансовата обосновка на проекта. За да си отговоря възможно ли е дори и един от членовете на екипа по проекта да получи цялата сума за предвиденото възнаграждение. Установих, че ще получи значителна част от тези 340 000 лв.”, обяви представляващият.

„Кажи колко ще получа, да знам поне и аз!”, възкликна Калпакчиев.

„Не прекъсвайте!”, възмути се Цацаров.

Узунов продължи: „Определена му е (на Калпакчиев) ставка от 40 лв на час. Между другото, хората за 40 лева работят дни!”

После се прехвърли към Лозан Панов: ”Понеже говорите за моя морал, г-н Панов, когато бях на амбразурата заради вас, когато идвах в болницата, когато представих вашата кандидатура за председател на ВКС, изобщо не се съмнявахте в моя морал. По време на цялата процедура се криехте в моя кабинет!”

„Имаме ментален проблем. Не разбираме кое е факт, кое оценка, кое лъжа, кое коментар. Това не е обидно, използвам риторична форма. Отказвам да говоря като г-н Узунов, неговите амбразури са обидни съдийската професия!”, не се стърпя Калпакчиев.

Последва гласуването, оставката бе отхвърлена.

Но темата, уви не бе изчерпана. А достигна нови висоти.

Спрете, абсурдно е!

На масата отново бе сложен прословутият проект за съдебната карта и електронното правосъдие. Което донякъде, но само донякъде бе добре – изясни се „странният” почасов хонорар от 40 лв. За него, разбира се, сключен договор няма. Ако в някакъв момент има, сумата може да не е тази. И тя очевидно не е 340 000 лв., нито е уникална, изрично предвидена за Калпакчиев. Защото размерът на ставките се определя от изрично постановление на Министерския съвет, като зависи и от получаваната от конкретния човек работна заплата. С две думи – сумите биха били еднакви за всеки кадровик.

Тези подробности грейнаха покрай новото завъртане на темата „проект”. И провокира повече от обосновани съмнения, че битката хич не е принципна, а за едни пари. В смисъл защо да ги взема Калпакчиев, а не аз?! Проблематиката, по която се работи, очевидно е без значение. Кадровиците могат всичко!

Стигна се и по-далеч. В хода на новия дебат Светла Петкова от ВСС поиска персонална промяна на екипа по проекта – свалянето на Елка Атанасова като ръководител и замяната на Калпакчев като координатор, защото участието му не било морално – водел ресорната комисия на съвета.

Тук освен членове на ВСС, избухна и правосъдният министър Екатерина Захариева. Защото смяна на екип на финалната права преди подписване на договора с ОПДУ ще е фатален за проекта и парите ще бъдат загубени.

Ще свикам извънредно заседание за пътните карти и проектите, които вие на два пъти дотук сте одобрявали!. Позволихте личните ви нападки да стигнат твърде далеч. Притеснена съм, че наистина съдебната система ще загуби тези средства и те ще се пренасочат към други органи в държавата. Вицепремиерът Томислав Дончев ясно ви заяви – няма да допусне България да загуби тези средства.

Съдебна карта и електронно правосъдие ще има със или без ВСС.

Абсурдно е случващото се, има достатъчно проекти за всички ви!”, усмири аудиторията Захариева.

После, пред журналисти, бе откровена – на моменти дебатът наистина е отивал извън рамките на здравия разум.

 

 

About De Fakto

Проверете също

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Изложба с ученически творби „В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет. С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.