Последни новини
Home / Законът / Италиански съд отказа екстрадиция в Румъния

Италиански съд отказа екстрадиция в Румъния

Defakto.bg

Касационният съд спря изпълнението на европейска заповед за арест заради риск от нечовешко и унизително отношение

На 31 октомври 2016 г. италианският Касационен съд отхвърли искане по европейска заповед за арест на румънски гражданин, който  трябваше да бъде екстрадиран в своята родина.

Съдът съд спря изпълнението на заповедта още през юни, тъй като липсваше оценка на риска относно възможно нарушаване на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) в страната, в която трябва да бъде екстрадиран. Този текст забранява нечовешко или унизително отношение, както и малтретиране.

Апелативният съд в Катандзаро поиска необходимата информация от румънските власти. След получаването й, съдът реши да задейства процедурата по прилагане на европейската заповед за арест.

Изложен на риск в Румъния

По-внимателен анализ на информацията, предоставена от Румъния обаче, разкрива, че тя е непълна и неточна по отношение на правния статут на въпросния гражданин. По тази причина Касационният съд отново спря изпълнението на заповедта.

Съдът се позовава на решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) от 2016 г. Според него изпълнението на европейска заповед за арест трябва да бъде спряно, ако има „доказателства за реален риск от нечовешко или унизително отношение на лица, задържани в държавата членка, издала заповедта.“

Рискът се преценява на базата на официални документи като например решения на Европейския съд по правата на човека и доклади на международни организации. При тези обстоятелства страната, която трябва да изпълни заповедта, е длъжна да поиска информация и разяснения от страната-приемник.

В споменатото решение на Съда на Европейския съюз се посочва, че за установяване на риска за отделния човек, който подлежи на екстрадиране, се изисква информация за неговия статут, а не общи данни за условията в затворите.

Касационният съд установява, че информацията на румънските власти не е достатъчна, за да гарантира, че не съществува евентуален риск от нарушаване на член 3 от ЕКПЧ. Поради това съдът спря изпълнението на заповедта до получаването на допълнителна информация.

Източник:Европейска платформа liberties

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.