Последни новини
Home / Законът / Обвинител, поискал възстановяване, отива на съд

Обвинител, поискал възстановяване, отива на съд

Defakto.bg

Прокурорът от Плевен Димитър Захариев, който поиска да бъде възстановен на работа по новите правила на закона, е пратен на съд.

Това съобщиха от държавното обвинение.

Днес звеното „Антикорупция“ към СГП е внесло в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Захариев. А в случката са намесени интересни имена.

„Прокурор Димитър Захариев е обвинен за това, че през месец април и месец май 2015 г. е принуждавал Георги Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов от Специализираната прокуратура в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото „Октопод“. Георги Цветанов е един от основните свидетели по това дело, което се разглежда понастоящем от Специализирания съд. Наблюдаващ прокурор по него към периода на деянията е прокурор Светлозар Костов. Прокурор Димитър Захариев е искал свидетелят Цветанов да подаде писмен сигнал срещу прокурор Светлозар Костов за това, че му е оказвал натиск какви като съдържание показания да дава по делото „Октопод“. Принудата е извършена посредством заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. По време на срещите между обвиняемия и свидетеля е бил използван преносим заглушител, който блокира сигнала от мобилните оператори.

Целта на прокурор Захариев е била по този начин да получи кариерно развитие, като заеме поста на прокурор Светлозар Костов – тогава Административен ръководител на Специализираната прокуратура, или поста на Иво Радев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – гр.Плевен, който към този момент е привлечен като обвиняем и отстранен от длъжност. Отделно от това, с депозирането на лъжливи показания по делото „Октопод“ се е целяло и Алексей Петров да бъде оправдан. Установено е в тази връзка по делото, че прокурор Захариев е имал контакти с Алексей Петров.

Свидетелят Георги Цветанов не се е поддал на психическия натиск и не е изпълнил исканията на прокурор Захариев.

Георги Цветанов загина на 12 ноември 2015 г. в автомобилна катастрофа.

С обвинителния акт са повдигнати още две обвинения на Димитър Захариев – за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност, като е държал два пистолета и боеприпаси в багажника на управлявания от него лек автомобил /престъпление по чл.338, ал.1 НК/, както и за това, че е държал радиосредство, когато това е забранено от закона /престъпление по чл.348, б.А, пр.2 НК/.“

Както съобщава и прокуратурата, ключовият свидетел е починал. Но това не е толкова важно, по-скоро любопитна е аналогията, че Георги Цветанов бе свидетел и срещу Алексей Петров в процеса „Октопод“, който обаче така и не приключи в СГС и бе изпратен в спецсъда.

А интересното покрай прокурора Захариев е, че през лятото на 2015 г. той бе отстранен от ВСС по несъществуващ вече законов текст. За това магистратът, подобно на Веселин Пенгезов, отдавна поиска от прокурорската колегия да бъде възстановен поради отпаднало основание.

За последно преди около месец прокурорската колегия обаче разсъждаваше не върху това основание, а отложи произнасянето си, за да получи информация за хода на наказателното дело срещу Захариев.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.