Последни новини
Home / Законът / Пловдивски прокурори заедно с десетокласници в „Час по етика и право”

Пловдивски прокурори заедно с десетокласници в „Час по етика и право”

Defakto.bg

 

Пловдивски прокурори изнесоха открит урок пред десетокласници в Езикова гимназия „Иван Вазов“ в  Пловдив за професията на магистрата и за опасностите в интернет пространството. Това стана по време на първата среща с учениците от кампанията на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“, която стартира в сряда, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Гости на десетокласниците са били  Николай Божилов, прокурор от Апелативна прокуратура-Пловдив, окръжният прокурор Румен Попов,  районният прокурор Гергана Мутафова, Димитър Беличев, зам.-районен прокурор и Ваня Киркова, началник на Регионалното управление на образованието. В разговора с учениците, те са   обяснили как да постъпят и къде да подадат жалба,  ако станат жертва на престъпление, какви са опасностите в интернет пространството и как да „опазват“ профилите си в социалните мрежи от недобросъвестни потребители, а след това отговаряха на техни въпроси.

„Ограничете личната информация за себе си, замислете се, ако ви предлагат да си смените паролата и проверявайте непознатите, които ви изпращат покани за приятелство във Фейсбук“,  казаха прокурорите на младите хора. Учениците се интересуваха как да постъпят, ако например получат съобщение в социалните мрежи или по скайп от непознати, които им искат снимки и лична информация не само за тях, но и за близките им.

„Не се поддавайте на провокации, ако нещо ви притеснява споделете със своите родители, учителите или пък се обърнете към нас“, посъветвали  прокурорите. Те напомниха, че жалби могат да се подават онлайн чрез интернет страницата на прокуратурата. Магистратите са разяснили и  опасностите от употреба на наркотици, сексуалните престъпления, измамите при интернет пазаруването и др. На дискусията присъстваха г-жа Вихра  Ерамян, зам.-директор на ЕГ „Иван Вазов“ в гр. Пловдив, Анелия Митева, Николина Гурдева и Ивилина Генова, преподаватели по философия в училището.

Кампанията на Апелативна прокуратура -Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“ цели да запознае учениците как да избегнат опасностите в интернет, свързани с набирането на деца за проституция, създаването на порнографски виртуални материали и други престъпления. В „Час по етика и право“ държавните обвинители  ще дискутират  темите за тайната на кореспонденцията, унищожаване на компютърните данни и програми, фалшификациите в интернет и какви наказания се предвиждат за нарушителите на закона, както и ще са дават конкретни примери от практиката. Ще бъдат водени дискусии и по  темите за гражданското общество, държавата, Конституцията, идеята за демокрация, властта, човешките права и свободи и др.

До 30 юни 2017 г. прокурорите ще се срещнат с общо 3 559 ученици от всички пловдивски училища с паралелки от десети клас.  След това  ще бъде създаден ученически клуб „Правото и аз“, а неговите членове ще продължат дискусията с прокурорите по различни правни теми всеки месец.

На снимката – Ваня Киркова, началник на Регионалното управление на образованието в гр. Пловдив, Румен Попов, окръжен прокурор, Николай Божилов, прокурор в Апелативна прокуратура-Пловдив и Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив по време на първия час от кампанията на Апелативна прокуратура-Пловдив – “Заедно в Час по етика и право”.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Един коментар

  1. стефан

    какви двуличници а кой прибира подкупите от сутеньрите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.