Последни новини
Home / Законът / Френски съд ни връща афганистанец, у нас зачитали Хартата за правата на човека

Френски съд ни връща афганистанец, у нас зачитали Хартата за правата на човека

Defakto.bg

България покрива минималните стандарти за приемане на лица търсещи убежище, казват съдиите

Cour Administrative d’Appel de Nantes, 4ème chambre, 19/07/2016, 15NT03704, Inédit au recueil Lebon

Административният апелативен съд на Нант (Cour administrative d’appel de Nantes) разгледа жалба за нарушение на Регламент (ЕС) № 604/2013, в което е замесено и името на България.

X, афганистански гражданин, влязъл нелегално във Франция след като  вече бил подал молба за убежище в България. Префектът на Ла Манш нарежда връщането на X на българските органи, отговорни да разгледат молбата му. X оспорва решението за принудително отвеждане до границата пред Административния съд на Кан (Tribunal administratif de Caen). Жалбата била отхвърлена и X обжалва пред Административния апелативен съд на Нант, позовавайки се на процесуални  нарушения на чл. 3, 4 и 5 от Регламент (ЕС) № 604/2013.

Административният апелативен съд на Нант отхвърля жалбата.

По отношение на риска от нечовешко или унизително отношение в случай на връщане в България, Административният апелативен съд отбелязва, че презумпцията, според която дадена държава-членка по „Дъблинския механизъм “ спазва чл. 4 от Хартата на ЕС за основните права, може да бъде оборена в случай на системни нарушения. В такъв случай,  на основание чл. 17 от Регламент (ЕС) № 604/2013,  друга държава може да разгледа молбата за убежище.

Административният апелативен съд обаче посочва, че през април 2014 Върховният комисар на ООН за бежанците е отменил своя предишна препоръка за спиране на прехвърлянето на лица търсещи убежище в България и е  изразил опасения единствено по отношение на отделни уязвими социални групи, към които X не принадлежи.

Що се отнася до процесуалните нарушения, Административният съд приема, че евентуално нарушение на чл. 4, тоест на правото на информация, свързано с прилагането на Регламент (ЕС) № 604/2013, не може да бъде противопоставено на решението за прехвърляне, тъй като правото на информация засяга единствено решение с което се отказва временно пребиваване на лица търсещи убежище.

( По повод случаят „Бююк“, стана ясно,че  кандидатстващите за убежище лица у нас не разполагат с правото да получат отговор на искането си, бел. ред

Френският Административен апелативен съд констатира също, че интервюто се е провело от „квалифицирано лице“ по смисъла на чл. 5 от Регламент (ЕС) № 604/2013 и че Х е имал възможност да предостави информация, свързана с личното му положение, независимо от обстоятелството, че докладът за интервюто е бил предварително попълнен.

 

*Информацията  е от EuroCases  http://eurocases.eu и е предоставена на  De Facto 

*Продуктът EuroCases е собственост на Апис Европа АД

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.