Последни новини
Home / Законът / Френски съд ни връща афганистанец, у нас зачитали Хартата за правата на човека

Френски съд ни връща афганистанец, у нас зачитали Хартата за правата на човека

Defakto.bg

България покрива минималните стандарти за приемане на лица търсещи убежище, казват съдиите

Cour Administrative d’Appel de Nantes, 4ème chambre, 19/07/2016, 15NT03704, Inédit au recueil Lebon

Административният апелативен съд на Нант (Cour administrative d’appel de Nantes) разгледа жалба за нарушение на Регламент (ЕС) № 604/2013, в което е замесено и името на България.

X, афганистански гражданин, влязъл нелегално във Франция след като  вече бил подал молба за убежище в България. Префектът на Ла Манш нарежда връщането на X на българските органи, отговорни да разгледат молбата му. X оспорва решението за принудително отвеждане до границата пред Административния съд на Кан (Tribunal administratif de Caen). Жалбата била отхвърлена и X обжалва пред Административния апелативен съд на Нант, позовавайки се на процесуални  нарушения на чл. 3, 4 и 5 от Регламент (ЕС) № 604/2013.

Административният апелативен съд на Нант отхвърля жалбата.

По отношение на риска от нечовешко или унизително отношение в случай на връщане в България, Административният апелативен съд отбелязва, че презумпцията, според която дадена държава-членка по “Дъблинския механизъм ” спазва чл. 4 от Хартата на ЕС за основните права, може да бъде оборена в случай на системни нарушения. В такъв случай,  на основание чл. 17 от Регламент (ЕС) № 604/2013,  друга държава може да разгледа молбата за убежище.

Административният апелативен съд обаче посочва, че през април 2014 Върховният комисар на ООН за бежанците е отменил своя предишна препоръка за спиране на прехвърлянето на лица търсещи убежище в България и е  изразил опасения единствено по отношение на отделни уязвими социални групи, към които X не принадлежи.

Що се отнася до процесуалните нарушения, Административният съд приема, че евентуално нарушение на чл. 4, тоест на правото на информация, свързано с прилагането на Регламент (ЕС) № 604/2013, не може да бъде противопоставено на решението за прехвърляне, тъй като правото на информация засяга единствено решение с което се отказва временно пребиваване на лица търсещи убежище.

( По повод случаят “Бююк”, стана ясно,че  кандидатстващите за убежище лица у нас не разполагат с правото да получат отговор на искането си, бел. ред

Френският Административен апелативен съд констатира също, че интервюто се е провело от “квалифицирано лице” по смисъла на чл. 5 от Регламент (ЕС) № 604/2013 и че Х е имал възможност да предостави информация, свързана с личното му положение, независимо от обстоятелството, че докладът за интервюто е бил предварително попълнен.

 

*Информацията  е от EuroCases  http://eurocases.eu и е предоставена на  De Facto 

*Продуктът EuroCases е собственост на Апис Европа АД

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.