Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов иска нова проверка „Яневагейт“ във ВСС

Лозан Панов иска нова проверка „Яневагейт“ във ВСС

Defakto.bg

%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d1%8f%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b0Съдийската колегия да се заеме с поведението на бившия председател на СГС

Колкото и да не му се иска на Висшия съдебен съвет, скандалът „Яневагейт“ не е затворена страница за него.

Отваря я председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с настояване етичната комисия на колегията да образува преписка по новите факти. И конкретно да се произнесе за поведението на бившия председател на СГС Владимира Янева.

Предложението му е включено в дневния ред на колегията за 8 ноември.

Точката е формулирана така:

„Проект на решение за възлагане на Комисията по професионална етика към Съдийската колегия да образува преписка и да извърши проверка, с оглед на наличието на данни за извършени от съдия Владимира Янева тежки нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, оповестени в публикацията на вестник „Труд” на 01.11.2016 г., както и на публикуваните след прекратяването на проверката по преписка № 94-00-1204/2015 г. на КПЕПК в интернет сайта „Биволъ” записи на разговори с участието на магистрати.“ Вносител е Лозан Панов.

С две думи председателят на ВКС настоява кадровиците внимателно да се запознаят с новата порция записи за изнасянето на „червена папка“, активното участие на един страничен за системата човек – адвокат Мондешки в делата на Софийския градски съд, признанието на Янева как са разрешавани СРС от нея, как лично главният прокурор я е предупредил за грядущите проблеми и т.н. Както и да вникват в откровенията на адвокат Мондешки, че записите са истински и разговорите са се състояли. И в сочения от него мотив, че съдийките Янева и Ченалова искали да ги ползват, за да си „оправят нещата“.

Предложението на Панов неслучайно визира само проверка на действията на Янева – в момента тя е единственият останал съдия, след като Румяна Ченалова бе уволнена от ВСС. А за Мондешки са компетентни други институции.

Председателят на ВКС, както и неколцина членове на съвета отдавна заявяват, че скандалът не е изчерпан, обратното, досега са правени симулитавни проверки по него, оставили без отговор най-същностните въпроси кой и как се опитва да управлява и подчинява третата власт, какви са механизмите на „удрянето“ и помилването, каква е ролята на върховете в това.

Вчера стана ясно, че заради интервюто на Мондешки прокуратурата е възобновила спряното разследване по случая и дори разпитала въпросния адвокат.  Какво точно ще търсят обвинителите, предстои да видим. Доскоро разследването им бе единствено за това кой е изготвил записите. След заявленията на Мондешки, че целта била да се атакуват върховете на държавата, вероятно отново ще вземат на мушка (само) Ченалова. Макар че юристи полу на шега, полусериозно сочат, че подобна цел като нищо ще покрие някое от престъпленията срещу републиката по Глава Първа от НК.

Прокурорската работа обаче е едно, тази на ВСС – друго. Кадровиците отговарят за кадрите, тяхно право и задължение е да се произнасят спазени ли са стандартите за независимост, почтеност и прочее в поведението на магистрата. Точно за това ги приканва да се произнесат Панов след обстойна проверка.

Във ВСС вече имаше такава след първата порция записи по „Яневагейт“ и единната тогава етична комисия не откри данни за нарушения. Направи го обаче, взирайки се основно в това как са направени записите, а не какво се твърди на тях. И без изслушване на основни действащи лица.

Тогава проверката се ръководеше от тогавашния зам.-председател на единната етична комисия Даниела Костова, защото шефът й Ясен Тодоров си направи отвод като един от споменатите в разговорите.

Сега г-жа Костова е председател на съдийската етична комисия и горещият картоф отново е при нея.

Срещу Владимира Янева (отстранена до приключването на наказателното дело за „Червей“ в съда) също има няколко дисциплинарни дела и вече бе наказана с понижение в ранг за начина на управление на СГС, а санкцията бе обжалвана като твърде лека пред ВАС. Но това няма нищо общо със скандала, известен още и като „Двете каки“.

Какво ще реши колегията, ще видим. Отсега е ясно – заседанието във вторник отново ще е наситено със страсти.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.