Последни новини
Home / Законът / 6 832 288 избиратели с право на вот за президент и вицепрезидент

6 832 288 избиратели с право на вот за президент и вицепрезидент

Defakto.bg
В мандата на петия президент ще бъде избран нов главен прокурор и нов шеф на ВАС
 С право да гласуват на днешните избори за президент и вицепрезидент са 6 834 278 избиратели.В националния референдум, провеждащ се заедно с президентските избори, могат да гласуват 6 832 288 души, съобщиха на последния си брифинг говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК).
В надпреварата за поста на „Дондуков“ 2 са общо 21 кандидатпрезидентски двойки.
Изборите за държавен глава и националният референдум започват в 7 часа и по закон трябва да приключат в 20.00 часа. В секциите, пред които има чакащи хора, изборният ден може да бъде удължен до 21 часа. В този случай членовете на секционните избирателни комисии събират документите на присъстващите и допускат само тях.
За първи път президентът ще бъде избран със задължителен вот.

Какво предстои на петия президент в Темида?В мандата на следващия президент ще бъдат избран новият председател на Върховния административен съд. Това ще се случи още през 2017 година. В края на 2019 година ВСС трябва да избере наследника на главния прокурор Сотир Цацаров.

Държавният глава посочва директно 1/3 от състава от Конституционния съд. Останалите 2/3 се попълват от Народното събрание и общо събрание на върховните съдии.(Доколкото сегашният президент направи прецедент с отказа да закълне Венета Марковска като конституционен съдия, тази функция на държавния глава не е за подценяване. Бившият президент Петър Стоянов пък отказа да издаде указ за назначаване на Бойко Рашков , тогава шеф на Националната следствена служба,  за главен прокурор, независимо, че бе легитимно избран от тогавашния ВСС.   Така, че и това правомощие на президента  не е никак маловажно.)

В мандата си новият президент ще трябва да посочи двама конституционни съдии на мястото на Борис Велчев и Кети Маркова.

 При предсрочни парламентарни избори, президентът назначава служебен кабинет, който отговаря за провеждането на вота. В мандата си настоящият държавен глава Росен Плевнелиев направи това два пъти.
На три места в страната – в район „Младост“ в столицата, в с. Грохотно, Девин и в с. Друмево, Шумен днес ще се проведат и частични местни избори. Там СИК ще провежда три избора.
Общо секциите в страната са 12 418, като в тази цифра не са включени секциите в специализираните заведения – болници и затвори.
В чужбина са разкрити общо 325 секции, разпределени в 71 държави. Във Великобритания секциите са най-много – 53, в САЩ и Турция са по 35 – максимално допустимите за страни извън ЕС, съгласно Изборния кодекс.
В 1520 избирателни секции ще се гласува на изборите за президент и вицепрезидент и на националния референдум на територията на Столичната община. В избирателния район на София-област, който включва общо 22 общини, ще може да се гласува в 425 секции.
В 500 секции в страната ще се гласува машинно и то ще е реално, а не експериментално. Машинното гласуване ще е само за избор на президент и вицепрезидент. Гласуването на националния референдум ще става по обикновения начин – с бюлетина, която се поставя в плик. 150 технически лица ще работят на място в готовност да реагират при проблем с машините.
Тази година от ЦИК са изпратили лични писма до 88 350 души, навършили 18 години, на които предстои да гласуват за първи път. В тях от Комисията напомнят за правото да упражнят своя вот.
За първи път ще бъдат поставени телефони за подаване на сигнали до районните избирателни комисии, МВР и дежурен прокурор. Също така за първи път на тези избори ще се проведе електронно експериментално преброяване, за да се провери възможността за въвеждането му като елемент от изборното законодателство.
Към момента като наблюдатели са се регистрирали 8 неправителствени организации, като една от тях е регистрирана само за изборите за президент, а останалите – и за президентските избори, и за референдума.
Пред всяко изборното помещение ще бъде поставено информационно табло с образец на бюлетините.

За действителен се смята само вотът, при който избирателят е гласувал със знака „X“ или „V“ със син химикал, в границите на квадратчето. На това информационно табло трябва да има също телефони за връзка с РИК и телефони за подаване на сигнали до Районно управление на МВР и до дежурния прокурор, каквито са новите изисквания на Кодекса.
Ако има отказ на СИК даден избирател да гласува, отказът трябва да е писмен. С документа избирателят може да оспори решението пред РИК.
При гласуването в секционната избирателна комисия (СИК) ще има две кутии – едната за президентските избори, а другата за референдума, както и два списъка.
В бюлетината за референдума избирателят може да гласува само по един, по два или и по трите въпроса.

Въпросите са: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“;

„Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“;

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
Бюлетината за президент се откъсва от кочана пред избирателя и се сгъва така, че да може след гласуването да бъде откъснато ъгълчето със защитния номер. Бюлетината за референдум, която е значително по-малка, се поставя в плик. Двете бюлетини се поставят в съответните им кутии.
Пет социологически агенции ще правят проучвания „на изхода“ за изборите за президент и за националния референдум днес, както и паралелно преброяване вечерта след вота. Централната избирателна комисия е регистрирала „Алфа Рисърч“, „Галъп Интернешънъл Болкан“, „АФИС“, „Екзакта Рисърч Груп“ и „Сова Харис“.
Международните наблюдатели на българския вот ще бъдат представители на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), Централна избирателна комисия на Република Латвия, Централната избирателна комисия на Република Косово и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).
Централната избирателна комисия препоръчва на избирателите да не изчакват да наближи края на изборния ден, а да упражнят правото си на глас по-рано.

Използвана е и информация на  БТА

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.