Последни новини
Home / Законът / Калоян Топалов: Служители на Янева „преляха“ в КТБ не по моя препоръка!

Калоян Топалов: Служители на Янева „преляха“ в КТБ не по моя препоръка!

Defakto.bg
kaloyan-topalov1
Калоян Топалов

В деня след изборите сюжетите набъбват. Един от тях (защо ли?) е този за КТБ. Конкретно по проблема как така  бивши служители на Софийския градски съд от времето на Владимира Янева са се озовали на служба при синдиците на фалиралата КТБ?

За схемата на преливането алармира в.“Капитал“, обвързвайки го и с дейността на мистичния доскоро адвокат Момчил Мондешки, понастоящем пръв свидетел по възобновеното разследване „Яневагейт“.

В отговор, оправдание, защита (жанра изберете сами) синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов заявяват, че още на 19 април 2016 г. поискали съдействие за набавянето на квалифицирани кадри в писмо до новия предзседател на СГС Калоян Топалов.

Ето отговорът на СГС:

Във връзка с разпространеното на 04.11.2016 г. писмо от синдиците на КТБ, в което се правят абсолютно недопустими внушения, категорично заявяваме, че никога и по никакъв повод настоящото ръководство на СГС и неговият председател Калоян Топалов не са оказвали каквото и да е било съдействие за “наемането в КТБ (н) на бивши кадри от съдебната система”. Подобни внушения са крайно неприемливи, нямат никаква връзка с фактите и очевидно целят да оправдаят нечии действия и назначения, които нямат общо със Софийски градски съд.

Фактите са следните:

 На първо място – посочените в публикацията на „Капитал“ от 3 ноември 2016 г. лица наистина са били служители на Софийски градски съд.

  • Катя Гърнева е била главен специалист – служител в служба „Съдебни заседатели, вещи лица и стажант-юристи“. Тя е посочена в доклада на Временната комисия на ВСС от 08.01.2015 г., като човек в чиито кабинет лицето Момчил Мондешки е присъствал твърде често. Бяха констатирани и проблеми относно разпределянето на съдебни заседатели на неслучаен принцип. Проверката установи, че едни и същи съдебни заседатели са участвали в съставите, председателствани от съдия Петя Крънчева, които „не би могло да бъдат определени на случаен принцип“. В изпълнение на препоръките в доклада на ВСС считано от 19.05.2015 г. и.ф. председателят на СГС съдия Владимир Йорданов е преместил Катя Гърнева, като й е възложил да изпълнява функциите на „съдебен архивар“. Считано от 29.09.2015 г. Катя Гърнева е освободена от работа в СГС.
  • Мариана Иванова, която също е била служител в служба „Съдебни заседатели, вещи лица и стажант-юристи“ и е замествала Катя Гърнева, е освободена от длъжност от 01.02.2016 г.
  • Веселина Влаева е била деловодител на съдия Румяна Ченалова и е освободена от СГС на 11.12.2014 г.
  • Валери Данов е изпълнявал длъжността „Служител по сигурността“ в СГС след като вече е бил пенсиониран. Именно той е отговарял за администрирането на исканията за разрешение на СРС, по времето когато избухна скандалът „Червеи“. Служителят Данов е освободен от СГС на 04.12.2015 г.
  • Ташко Ташев е изпълнявал длъжността началник отдел „Информационни технологии и обслужване“. В доклада на ВСС е обърнато специално внимание относно сигурността на сървърите, паролите и системата за случайно разпределение на дела, както и за предоставянето на външен достъп до тях, по времето когато IT отделът е бил оглавяван от него. Освен това Ташко Ташев не притежава и висше техническо образование с компютърна насоченост, на което основание трудовото му правоотношение е прекратено считано от 02.07.2015 г.

 На второ място – относно твърдението на синдиците на КТБ, че са поискали с „изрично писмо от председателя на съда г-н Калоян Топалов оказване на съдействие за наемането в КТБ (н) на бивши кадри от съдебната система, с оглед на квалификацията и опита им“, фактите са следните:

На 19.04.2016 г. в СГС е получено писмо от синдиците на КТБ (н), което прилагаме. КТБ е една от хилядите страни по производства, които се водят в СГС и всяка една от тях може да изпрати писмо до председателя с произволно съдържание. Кореспонденцията се администрира по надлежния ред и се докладва. С въпросното писмо е процедирано по абсолютно същия начин. Председателят на СГС Калоян Топалов го е резолирал единствено със „Запознат съм“, което означава, че то е било докладвано, но е оставено без отговор и последствия, тъй като настоящото ръководство на СГС не приема за допустимо да препоръчва или да “оказва съдействие” кадри от съдебната система да бъдат назначавани на работа където и да е било. Още повече, че част от цитирания в публикацията на „Капитал“ – “екип от професионалисти”, е освободен от СГС заради недостатъчна квалификация и след сигнали за недобросъвестно изпълнение на служебните им задължения.

Кадровата дейност на синдиците на КТБ (н) е единствено в техните правомощия, за което би трябвало да поемат и съответната отговорност, вместо да оправдават действията си с несъществуващи факти и събития. Настоящото ръководство на СГС горещо съветва синдиците на КТБ (н) следващия път, когато си позволят да споменават най-големия окръжен съд в страната или неговото ръководство, стриктно да се придържат към фактите, без волно или неволно да правят внушения, които нямат връзка с истината.

В заключение настоящото ръководство на СГС не отрича правото на синдиците на КТБ (н)  да назначат „екип от професионалисти“, който да работи в изпадналата в несъстоятелност банка и с помощта на които да оправдаят очакванията на обществото.“

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.