Последни новини
Home / Законът / Рестарт на делото срещу Кирчо Киров

Рестарт на делото срещу Кирчо Киров

Defakto.bg

Делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген.Кирчо Киров да се разгледа отново. Това постанови състав на Върховния касационен съд с председател Теодора Стамоболова. Делото е върнато на втората инстанция- военноапелативния съд.

Прокуратурата обвини ген.Киров в присвояването на 4 720 196 лв. от бюджета на разузнаването. Според бившия шеф на НРС той не е присвоил нито стотинка – парите са „харчени за операции и служебни дела.

Две инстанции на военното правосъдие признаха ген.Киров за виновен в „секретни“ дела.

Ето съобщението на ВКС от днес:

„С Решение № 215/07.11.2016 г., постановено по наказателно дело № 776/2016 г., тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени Решение № 002/19.05.2016 г. на Военно-апелативния съд по в.н.о.х.д. 0031/2015 г. Съдът връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд. Решението е окончателно.

С първоинстанционната присъда от 07.08.2015 г. Софийският военен съд признава подсъдимия Кирчо Киров за виновен за извършено престъпление по чл. 203, ал. 1 вр. с чл. 202, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 201 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, като го осъжда на 10 години „лишаване от свобода“. На основание чл. 203, ал. 2, пр. 1 вр. с чл. 44 от НК е конфискувана част от имуществото на подсъдимия – недвижими имоти и движими вещи. Съдът лишава подсъдимия от право да заема длъжността „ръководител“ в държавно или обществено учреждение и от право да упражнява ръководна професия за срок от 15 г. Подсъдимият е осъден да заплати на гражданския ищец „Национална разузнавателна служба“ сумата от 4 720 196 лева за претърпени имуществени вреди.

С атакуваното пред ВКС въззивно решение частично е изменена присъдата на Софийския военен съд. Преквалифицирано е деянието на подсъдимия от престъпление по чл. 203, ал. 1 вр. с чл. 202, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 201 вр. чл. 26, ал. 1 от НК в престъпление по чл. 203, ал. 1 вр. с чл. 201 вр. с чл. 26, ал. 1 от НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай), като Киров е оправдан по първоначалното му обвинение. Намалено е наказанието на подсъдимия „лишаване от право да заема длъжността „ръководител“ в държавно или обществено учреждение“ на 13 г. Намалено е наказанието „лишаване от право да упражнява ръководна професия“ на 13 г. С въззивното решение подсъдимият Киров е признат за невиновен да е извършил престъплението „длъжностно присвояване“ чрез посредствения извършител Йордан Гелев. В останалата й част първоинстанционната присъда е потвърдена.

Съдебният състав на Върховния касационен съд отхвърля сочените в касационните жалби възражения за незаконен състав на въззивната инстанция и за липса на мотиви.

Върховните съдии приемат обаче, че делото следва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Военно-апелативния съд поради допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на

подсъдимия.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.