Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите: Стига двоен аршин заради Узунов!

Съюзът на съдиите: Стига двоен аршин заради Узунов!

Defakto.bg

Организацията призовава съдиите да кажат „не“ на узуновците на експерименталния вот

Висшият съдебен съвет за пореден път не е на висотата на отговорностите си и с отказа си да се произнесе за поведението на представляващия Димитър Узунов демонстрира двоен стандарт. Това обявява Съюзът на съдиите в обръщение не към ВСС, а към съдийската общност в страната.

Поводът е вторият поред отказ на ВСС да смени представляващия Узунов заради поведението му, уронващо честта на професията. Първия път отстраняването бе поискано, защото представляващият си присвои правата на „началник“ на правителството на съдебната власт. Втория път, на 3 ноември – заради публично изречени лъжи с адресат неговите опоненти от съвета. Отговор излъгал ли е Узунов обаче така и не бе даден.

Ето и обръщението на Съюза на съдиите, подписано от неговия председател Атанас Атанасов:

„Повод за настоящето обръщение е решението от 3 ноември, тази година, на Пленума на Висшия съдебен съвет, с което беше отхвърлено предложението за освобождаване на господин Димитър Узунов като представляващ ВСС.

Макар и взето с необходимото по закон мнозинство, това решение на ВСС не съответства на изискванията за легитимност, доколкото не станаха ясни мотивите, с които гласувалите за решението членове на съвета не се съгласиха с категорично установените факти за направени от страна на господин Узунов изказвания, които не са верни и които засягат негативно както негови колеги, членове на съвета, така и авторитета на колективния орган. От Конституцията, Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на българските магистрати произтича безусловното задължение на членовете на ВСС и особено на неговия представляващ да имат безукорно поведение, което включва и въздържане от разпространяване на неверни твърдения. Задължение за ВСС е да санкционира неспазването на това задължение. С решението си от 3.11 ВСС за пореден път прояви двоен стандарт при упражняване на своите правомощия.

Уважеми колеги, въпреки така взетото решение на ВСС, Ви призоваваме да продължите да спазвате високите нравствени изисквания към съсловието ни. Поредният отказ на ВСС да прилага неотклонно и ефективно тези изисквания подкопава доверието към съдебната власт и отново ни изправят пред трудната задача със своето собствено поведение да допринасяме за повишаване на авторитета на професията ни. Освен чрез своето поведение на работното място и в обществото, съдиите могат реално да допринесат за това и чрез участието си в избора на представители на професионалната общност във ВСС. А такъв избор предстои само след няколко месеца.

Само след дни предстои и провеждането на експериментално електронно гласуване, при което ще бъде тествана изработената след възлагане от ВСС система за електронно дистанционно гласуване за избор на следващ състав на съвета. Независимо от множеството неясноти относно начините, по които тази система осигурява свободното волеизявление, тайната на вота, точността на отчитането на подадените гласове и възможността за проверка на законното протичане на избора при обжалване на резултатите, Ви призоваваме да участвате в експерименталното гласуване. Само по този начин бихме могли да се уверим дали предлаганата система работи и по какъв начин осигурява отчитане на гласуването ни. Доколкото същата система не допуска подаване на недействителен вот, гласуване в рамките на експерименталния „избор” може да се осъществи само чрез избор измежду „кандидати” – членове на сегашния и предходен състав на ВСС, които са дали съгласие да бъдат включени като такива. В този смисъл предстоящото експериментално гласуване дава възможност на участващите в него магистрати да изразят и своето отношение към успешността на мандата на всеки един от съответните „кандидати” чрез посочването му или не в електронната бюлетина.“

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.