Последни новини
Home / Законът / Слави Трифонов: В услуга на политиците, ЦИК извършва „чудовищна манипулация“ с вота на референдума

Слави Трифонов: В услуга на политиците, ЦИК извършва „чудовищна манипулация“ с вота на референдума

Defakto.bg

Бюлетините без плик са гафове на избирателните комисии

Слави Трифонов, инициаторът на проведения на 6 ноември референдум за промяна на избирателната система  обвини Централната избирателна комисия (ЦИК) в извършване на „чудовищна манипулация“ при отчитането на активността в допитването. Това заявява телевизионният водещ в разпространено до медиите обръщение.

Според него в референдума са гласували 3 501 220, което го прави валиден, но ЦИК е определила като недействителни над 13 хил. бюлетини, пуснати в урните без пликове.

Ето пълния текст на обръщението:

Уважаеми сънародници, в момента един от основните слуги на политическата класа – Централната избирателна комисия, извършва чудовищна манипулация с гласуването за референдум.

Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за  незадължителен.  Това е нарушение на закона. ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове. А всичките гласове са 3 501 220. И те са над необходимия брой. Такъв е законът.
Много и много български граждани не можаха да гласуват, защото ЦИК прекрати изборния ден, преди да гласуват всички хора. ЦИК махна печата от бюлетините. ЦИК махна видеонаблюдението. ЦИК реално е в услуга на политическата класа и очевидно е получила заповед да саботира референдума.

Уважаеми зрители, спите ли? Колко още доказателства трябва да получим, че сме изправени едни срещу други?! От едната страна народът, от другата – политическата класа и техните слуги!


  Законът

ЦИК може да отвори чувалите с бюлетините на секциите, в които има голям брой пуснати бюлетини за референдума без пликове.

Причината е, че в националното допитване се отчитат само гласовете с плик.  В чл. 20 ал 1 т.6 от Закона за референдумите е посочено, че секционните комисии отчитат броя на гласувалите според намерените в кутията пликове. Няма плик – няма глас. 

Въпросът е защо 13 792 пъти избирателните комисии са позволили на гражданите да  пускат бюлетини без плик?! Не знаят ли,че бюлетините без плик не се отчитат, обявяват се за недействителни. Или тъкмо заради това?

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.