Последни новини
Home / Законът / „Глориент“-„Техномаркет“ рунд втори: В София спряха дело, ще чакат Пловдивския съд

„Глориент“-„Техномаркет“ рунд втори: В София спряха дело, ще чакат Пловдивския съд

Defakto.bg

Търговското аташе на британското посолство дойде в Съдебната палата

Международните инвеститори от „Глориент инвестмънт“ на практика загубиха втория рунд на битката си с „Техномаркет“, без да е ясно дали са спечелили първия. Софийският градски съд спря дело за опразване на един от магазините на компанията до окончателното решаване на друг спор, в момента в Пловдивския съд. А окончателно решаване означава извървяване по инстанциите – сиреч от „Глориент“ има да чакат да си влязат в магазина. Ще обжалваме, заявиха адвокатите на компанията.

Това е поредният епизод в сагата, онагледена в 27 дела за 13 магазина и един централен офис на бул. „Цариградско шосе“ в София. От едната страна са  дружеството „Глориент инвестмънт БГ”, с акционери East Balkan Properties, Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House. От другата – веригата „Техномаркет“, с основен акционер „НСН Инвестмънт“ ООД, собственост на депутата Делян Пеевски.

Дела, дела и пак дела

„Де факто“ е описвал предисторията, затова – само кратко припомняне. През 2006 г. „Глориент“ купува магазините на „Техномаркет“ в цялата страна, който става наемател в тях. Така до началото на 2016 г., когато собствеността в „Техномаркет“ се сменя, и плащането на наемите спира. Нещо повече, от веригата заявяват, че имотите не са преставали да са техни, а договорите за продажба и за наем са нищожни.

И на сцената излиза съдът – от „Глориент“ завеждат искове за опразване на магазините и за издължаване на наемите. А от „Техномаркет“ – за нищожност на договорите за продажба или за наем. Вероятно защото само на това основание могат да се атакуват сделки с 10-годишна давност.

Пътьом се пускат в ход процедурни хватки – срещу всяко дело на „Глориент“ се иска спирането му от „Техномаркет“ до решаването на внесен от тях иск като преюдициален (определящ).

Аналогии, но не докрай

И една странност – спор за имот в Бургас, незнайно защо ще се решава във Враца. А за магазин във Велико Търново – в Пловдивския съд. Магистратите в Града под тепетата, впрочем, стават очевиден фактор в тази сага. При тях се внасят ред от исковете на „Техномаркет“, като повечето настоявания за спиране попадат при един съдия – Александър Стойчев, сочат информационните системи. Факт е, апелативният съд, отново в Пловдив, вече е отменил негово произнасяне за спиране заради липса на основание за това. И делото е прехвърлено по подсъдност в София.

Сега за първия рунд. През октомври в СГС в едно заседание приключи първото дело – за опразване на магазин в Кърджали. Решение още няма. Но от „Техномаркет“ настояха и този спор да се спре в изчакване на „преюдициално“ друго дело – за централния офис на бул. „Цариградско шосе“, понеже можело да се направи прихващане. Съдия Пламен Колев отказа спиране, а за прихващането ще се произнесе с крайния акт.

На днешното дело в Софийския градски съд дойде търговското аташе в британското посолство Тим Бусоре. След заседанието отказа коментар, но обяви – ще следи всички процеси по казуса.

Спирам, иначе не може

Казусът, представен днес пред съдия Жаклин Комитова от СГС, е за опразването на магазин в Пловдив. Ищец е „Глориент“, ответник – „Техномаркет“. Основанията за опразването са известните – не е плащан наем от началото на годината. Контраосновията за спиране – пред Пловдивския съд от „Техномаркет“ е заведен иск за нищожност на договора на наем.

Първото заседание е решаващо за начина, по който ще се развива делото, обяви съдия Комитова. И изнесе като като най-важно искането за спирането на този процес.

Адвокатите на „Глориент“ бяха категорични – няма основания за това. Цитираха Гражданския процесуален кодекс и съдебната практика – в исковете за опразване е без значение дори кой е собстеникът на имота. И най-вече – в хода на тези спорове не се допуска предявяване на претенции за собственост.

От „Техномаркет“ оспориха: в случая няма претенции за собственост, а за нищожност на договора за наем, пряко свързан с претенцията срещу тях.

Жаклин Комитова отсъди: при това положение нямам избор. Ако нямаше висящ спор в Пловдив, съдът можеше да се произнесе по претенцията на „Техномаркет“ директно с решението си. Образуваното дело в града под тепетата обаче поставя нещата в друга ситуация и решението на пловдивските магистрати наистина е решаващо за изхода от софийския спор.

Има ли върховенство на закона?

Не веднъж намекнахме на българското правителство: България сигурна страна за инвестиции ли е?, обяви на пресконференция преди два месеца Дейвид Хемпсън от Българо-британската бизнесасоциация. И, по повод сагата „Глориент-Техномаркет“ обобщи: всъщност големият въпрос е дали изобщо може да се инвестира в България?

Международните инвеститори отдавна разпратиха информационни писма за проблемите, с които се сблъскват, до английския, френския, холандския, американския посланици в България.

Реакцията е налице – пет смесени търговски камари са отнесли казуса до председателя на НС, до Министерския съвет, вицепремиерите и правосъдния министър Екатерина Захариева, научи Де факто. Текстът ще бъде разпространен след оконтачелното приключване на президентския вот у нас.

Основният въпрос е: има ли върховенство на закона в България?

Отговорът ще е повече от интересен. Не защото на всяко питане на „чужденци“ се дължи коленопреклонение. Обратното –  една независима държава държи на себе си . И се защитава срещу необосновани нападки „отвън“ с аргументи. Най-силният аргумент е истината. А каква е тя в този случай?

Чакаме отговорите.

About Елена Енчева

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.