Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия единодушно застана зад Цацаров по дело в КС

Прокурорската колегия единодушно застана зад Цацаров по дело в КС

Defakto.bg

Прокурорската колегия на ВСС единодушно застана зад становището на обвинител №1 Сотир Цацаров по конституционно дело № 13 от тази година.

Делото бе образувано по искане на главния прокурор Конституционният съд да разтълкува текста от основния закон, че структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилащата. Трябва това изискване да се разбира буквално, т.е. към всеки съд да има прокуратура или прочитът може да е по-широк, като се търси не буквално, а функционално съответствие, попита Цацаров. Според него вярно е второто становище и то би позволило на държавното обвинение да изгради своя съдебна география, без да копира тази на съдилищата.

Мнението му бе единодушно споделено от прокурорската колегия днес. Михаил Кожарев обяви, че КС вече е признавал възможността на резивира стари свои решения, които не съответстват на променената действителност. Даде пример с миналогодишния дебат дали обикновено Народно събрание може да преструктурира ВСС, като раздели на две колегии или това е в правомощията на велик парламент. В крайна сметка промяната бе направена от действащото НС.

Елка Атанасова също застана зад становището, че конституционният принцип за структурното съответствие не трябва да се схваща буквално. Според нея относително самостоятелното организиране на районните прокуратури и тяхното окрупняване няма да наруши основния закон.

По предложение на Сотир Цацаров колегията образува днес и дисциплинарно дело срещу Райна Бачева от районната прокуратура в Благоевград. Поводът е, че Бачева е търсила сметка от полицай за издаден фиш за нарушение на сина й и се е опитвала да нареди на униформения да не спира занапред за проверка на пътя тази кола.

About De Fakto

Проверете също

След окончателното “Невинни!” съдии искат обезщетения от ВСС

Двама бивши председатели на Военноапелативния съд – Веселин Пенгезов и Петър Петков (на снимката) са …

Румен Радев: Борисов, който не се трогна за битите български протестиращи, тръгна да “освобождава” други народи

“Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.