Последни новини
Home / Законът / Според ЦИК референдумът не е задължителен*

Според ЦИК референдумът не е задължителен*

Defakto.bg

При всички варианти за определяне на избирателната активност, от която зависи дали броят на участвалите в допитването минава прага на валидност, решенията от националния референдум на 6 ноември т.г. нямат задължителен характер. Това става ясно от междинните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи от секционните комисии. Официалните резултати трябва да бъдат обявени до петък вечерта.

По закон допитването е успешно, т.е. минава прага на валидност, ако в него са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори, или в случая поне 3 500 585 души. А предметът на всеки от въпросите става задължителен, ако с „ДА“ са отговорили повече от половината от участвалите – или най-малко 1 750 293. Междинните данни сочат, че отговорите „ДА“ минават това число и при трите въпроса – депутатите да се избират мажоритарно в два тура (2 509 340 гласа „ДА“), гласуването на избори и на референдуми да бъде задължително (2 158 981 гласа „ДА“) и партийните субсидии да бъдат намалени на един лев на глас на парламентарни избори (2 516 893 гласа „ДА“). Решенията обаче не са задължителни, тъй като в допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души.

При позоваване на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление ЦИК приема, че глас в допитването е гласът в плик, и казва, че във референдума са участвали 3 487 428 души, колкото са намерените пликове в урните. Пред „Дневник“ говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че този начин на определяне на активността дава най-голям брой участвали в допитването. Според втория вариант – по брой подписи в избирателните списъци, участвалите трябва да бъдат 3 485 775, което е с 1653 по-малко, а разликата вероятно идва оттам, че има гласували в референдума, които са пропуснали да се подпишат в списъците. Третият вариант е по броя на намерените бюлетини в урните, независимо дали са в плик или не, който по междинни данни е 3 485 191, а разликата вероятно идва оттам, че в урните има пликове без бюлетини.

Бюлетини без плик или грешки в протоколите

В понеделник шоуменът Слави Трифонов обяви, че ЦИК прави „чудовищна манипулация“ с резултатите от референдума, като вади от активността 13 792 гласа от бюлетини без пликове в урните, но не каза откъде идва това число. В обръщение до медиите той заяви, че участвалите в допитването са 3 501 220 (бел. ред. – 3 487 428 плика в урните по данни на ЦИК плюс 13 792 бюлетини без пликове), което значи, че прагът за валидност е преодолян, а резултатът от референдума е задължителен.

От интервю на Цветозар Томов пред Би Ти Ви тази сутрин стана ясно, че числото 13 792, колкото Трифонов твърди, че са бюлетините без плик, идва от протоколите на секционните избирателни комисии, но голяма част от този брой бил грешка. В 39 от общо 12 340 протокола броят на участвалите в референдума „механично бил пренесен“ в графата „бюлетини без плик“ и двете числа били еднакви. Общият брой на гласовете по този случай е 13 279, което според ЦИК значи, че те вече са преброени в общата активност. Все пак не е категорично ясно дали в тези 39 секции със сгрешени протоколи е имало и бюлетини без плик и колко са те. От думите на Томов пред Би Ти Ви се разбра, че след отстраняване на тези грешки в протоколите общият брой на бюлетините без плик в урните е 400-500. Най-точно е 513, ако от 13 792 се извадят 13 279 дублирани случай.

Така при междинни данни, ако към 3 487 428 плика в урните се прибави броят на бюлетини без плик – 513, по каквато формула изчислява броя на гласувалите Слави Трифонов, се получават 3 487 941, което отново значи, че решенията от референдума не са задължителни.

Защо има фрапиращи разлики в числата по различните въпроси

Към момента на сайта на ЦИК са публикувани междинни данни при 100% обработени протоколи, като са дадени резултатите по отделните въпроси в четири графи – брой отговори „ДА“, брой отговори „НЕ“, брой „Без еднозначен отговор“ и брой недействителни бюлетини. Нелогично сборът на числата в тези графи по всеки един от въпросите е различен, макар че и за трите питания трябва да е един и същ, тъй като се отчитат всички варианти – гласували с „ДА“ и с „НЕ“, не дали отговор по въпрос или зачеркнали и двата отговора, недействителни бюлетини, бюлетини без плик и пликове без бюлетини.

Оказва се, че по тези данни за въпроса за мажоритарния вот в урните са намерени общо 3 488 258 бюлетини в пликове, бюлетини без пликове и пликове без бюлетини; по този за задължителното гласуване – 3 488 605; а по питането за партийните субсидии – 3 488 154. Това на практика е невъзможно, тъй като и по трите въпроса се гласуваше с една и съща бюлетина, заради което се мери една активност, макар и не всички участвали в референдума да са отговорили и на трите питания.

„Има разлика в числата заради технически грешки в протоколите на секционните избирателни комисии, които при повторното въвеждане на данни, което се прави в момента, ще се отстранят. Има и грешки, които не могат да бъдат отстранени и може да има разминавания в трите числа след обявяването на официалните резултати“, обясни Цветозар Томов пред „Дневник“.

Дори и броят на участвалите в референдума да не мине 3 500 585 души, парламентът може да реши резултатите от него да станат задължителни, за което ГЕРБ вече обяви, че ще работи.

*Статията е на „Дневник“

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.