Последни новини
Home / Законът / Заплахите за оставка след балотажа, не мотивират към свободни и честни избори

Заплахите за оставка след балотажа, не мотивират към свободни и честни избори

Defakto.bg

*Стоил Стоилов, изборен експерт

%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b8%d0%bb-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2Странни неща стават на тая територия. Министър-председателят плаши населението, че ще подаде оставка и ще иска избори, ако друга партия спечели президентските избори. Плаши още, че ще изтегли кметовете, които са от неговата партии. Това е или дълбоко неразбиране на държавното ни устройство или тежка безотговорност.

България е парламентарна република. Институцията на Президента е създадена като баланс на парламента по линията на взаимния хоризонтален контрол. Затова той се избира с пряк мажоритарен вот. Силата му идва от правата, които всеки от нас му дава без посредничеството на партийните списъци и парламентарните групи. За да има баланс изборите за парламент и президент не са в един и същи ден, а се разминават по срок на мандата и време на провеждане. В този смисъл възможността парламентът/правителството да са доминирани от една партия, а Президентът да е избран от друга партия е вътрешно присъща и даже търсена при подобен тип държавно устройство. Това може да се бъде просто рутина за целия мандат на парламента или президента.

Същата логика е приложена и при вертикалното разпределение на властта между Парламент,  правителство и местната власт – кмет и общински съвет. Затова местните избори не се провежда заедно с парламентарните. Този подход осигурява приемственост и взаимен контрол.

Ето защо всякакво обвързване на резултатите от едни избори с оставка на орган на власт, който е избран на други избори е неприемливо и подлага общностите и икономиката на страната и отделни региони на стрес.

Ако не ни харесва подобно разделение на властите – има просто решение. Ставаме президентска република, провеждаме всички избори, в т. ч. и за кмет на село в един и същи ден. Сменяме в рамките на 1 месец всички, които са на публична заплата, в т. ч. и чистачките в училищата. И ставаме Сиера Леоне.

В този смисъл заплахите за предсрочни избори, оттегляне на министри и кметове и др. подобни са категорично неприемливи. Това не е начин да се мотивират хората към свободни и честни избори.Позицията на автора е от страницата му във Фейсбук.  Публикуваме я с негово съгласие, защото е порядъчна и носи просвещение.

*Стоил Стоилов е международен наблюдател на избори. Окръжен ръководител на спонсорираните от ООН избори в Камбоджа през 1993 г. По време на първите избори след войната в Босна работи в изборната администрация в гр. Зеница. Международен ръководител на избирателни секции в Косово през 2001 г. Консултирал е обучение на партийни наблюдатели в Таджикистан.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.