Последни новини
Home / Законът / Заплахите за оставка след балотажа, не мотивират към свободни и честни избори

Заплахите за оставка след балотажа, не мотивират към свободни и честни избори

Defakto.bg

*Стоил Стоилов, изборен експерт

%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b8%d0%bb-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2Странни неща стават на тая територия. Министър-председателят плаши населението, че ще подаде оставка и ще иска избори, ако друга партия спечели президентските избори. Плаши още, че ще изтегли кметовете, които са от неговата партии. Това е или дълбоко неразбиране на държавното ни устройство или тежка безотговорност.

България е парламентарна република. Институцията на Президента е създадена като баланс на парламента по линията на взаимния хоризонтален контрол. Затова той се избира с пряк мажоритарен вот. Силата му идва от правата, които всеки от нас му дава без посредничеството на партийните списъци и парламентарните групи. За да има баланс изборите за парламент и президент не са в един и същи ден, а се разминават по срок на мандата и време на провеждане. В този смисъл възможността парламентът/правителството да са доминирани от една партия, а Президентът да е избран от друга партия е вътрешно присъща и даже търсена при подобен тип държавно устройство. Това може да се бъде просто рутина за целия мандат на парламента или президента.

Същата логика е приложена и при вертикалното разпределение на властта между Парламент,  правителство и местната власт – кмет и общински съвет. Затова местните избори не се провежда заедно с парламентарните. Този подход осигурява приемственост и взаимен контрол.

Ето защо всякакво обвързване на резултатите от едни избори с оставка на орган на власт, който е избран на други избори е неприемливо и подлага общностите и икономиката на страната и отделни региони на стрес.

Ако не ни харесва подобно разделение на властите – има просто решение. Ставаме президентска република, провеждаме всички избори, в т. ч. и за кмет на село в един и същи ден. Сменяме в рамките на 1 месец всички, които са на публична заплата, в т. ч. и чистачките в училищата. И ставаме Сиера Леоне.

В този смисъл заплахите за предсрочни избори, оттегляне на министри и кметове и др. подобни са категорично неприемливи. Това не е начин да се мотивират хората към свободни и честни избори.Позицията на автора е от страницата му във Фейсбук.  Публикуваме я с негово съгласие, защото е порядъчна и носи просвещение.

*Стоил Стоилов е международен наблюдател на избори. Окръжен ръководител на спонсорираните от ООН избори в Камбоджа през 1993 г. По време на първите избори след войната в Босна работи в изборната администрация в гр. Зеница. Международен ръководител на избирателни секции в Косово през 2001 г. Консултирал е обучение на партийни наблюдатели в Таджикистан.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата праща на съд за хулиганство протестъра Петър Кърджилов, бивш пиар на община “Младост”

  Софийска районна прокуратура предаде на съд Петър Кърджилов, бивш пиар на столична община “Младост” …

В ново решение на ВКС: Държавата осъдена да плати над 600 хиляди лева заради противоконституционен закон

В поредно решение Върховният касационен съд осъди държавата за противоконституционен закон. Тя трябва да плати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.