Последни новини
Home / Законът / Какви са условията за работа по втори трудов договор

Какви са условията за работа по втори трудов договор

Defakto.bg

Величка Микова ,юрист, КНСБ

Въпрос: Здравейте, имам рядката възможност да започна работа по  трудов договор на две места. Има ли някакви ограничени за работното време в подобни случаи , до колко  часа  общо се работи в такава хипотеза?

Отговор:   Всеки работник и служител може да полага труд по основен и допълнителен договор, освен ако не е уговорено друго с работодателя по основното му трудово правоотношение.

С други думи, ако при сключване на основния договор – този с първия работодател, Вие не сте се договорила условие  за неполагане на допълнителен труд,  няма пречка да  работите и по втори трудов договор.

Трудовият договор, сключен с втория работодател, ще бъде договор за допълнителен труд (външно съвместителство)-чл.111 КТ.  Трудовият договор за допълнителен труд не може да  съществува  без наличие на  основно трудово правоотношение.

При полагане на труд по втори трудов договор е важно  да се знае, че законодтателят е установил ограничения в работното време. Максималната  продължителност  на работното време на основния и допълнителния   трудов  договор  не трябва да не нарушава  установената в Кодекса на труда минимална  междудневна  седмична почивка. (чл. 113 от КТ).  Ако по основния  трудов договор работите на пълно работно време – 8 часа,  общата продължителност на работното време по  двата трудови договора не може да бъде по-дълга от  48 часа сед­мично, а за работниците и служителите, които не са навършили 18 години,  не повече от 40 часа седмично.

Забраната за максималната продължителност на седмичното работно време може да се преодолее, само ако работодателят е полу­чил изрично­  писменно  съгласие  на своите  работници (служители )да работят повече от 48 часа седмично и по двата договора.

Писменото съгласие на работника или служителя, който ще работи по втори трудов договор при условията на външно съвместителство по чл.111 от КТ се дава на работодателя- страна по договора за допълнителен труд.

Трябва да се обърне внимание, че законовото ограничение от общо  40  часа седмично за работа по основен и  допълнителен трудов договор  при същия или при друг работодател, не може да се преодолее от работодателя, дори лицата,  ненавършили 18 години да са дали писмено съгласие.

Страните  трябва да определят разпределението на работното време в договора за  допълнителен труд при втория работодател. То може да е пре­ди на­ча­ло­то или след края на ра­бот­но­то вре­ме по ос­нов­но­то тру­до­во пра­во­от­но­ше­ние, а мо­же да се раз­п­ре­де­ли пре­ди на­ча­ло­то и след края на дру­го­то ра­бот­но вре­ме.

Когато едно лице даде съгласието си на работодателя по втория трудов договор да работи над 48 –часа седмично, продължителността на работното му време се  изчислява за период не по-дълъг от 4 месеца. След тези 4- месеца, той отново трябва да даде писмено съгласие на втория си работодател, ако иска да продължи да  работи общо над 48-часа седмично. Работодателят също е задължен да следи този период и да види документация за всеки работник и служител, който работи повече от 48 –часа седмично. Документацията се  държи на разположение на Изпълнителеа агенция „Инспекциата по труда“, която от съображения , свързани с безопасността и  или здравето на работниците и служителите, може да забранява или ограничава възможността за превишаване на седмичната продължителност на работното време.

Не трябва да се забравя, че при поискване работодателите са задължени да предоставят на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда  информация за случаите , в които работниците са дали писмено съгласие да работят повече от 48 часа седмично.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.