Последни новини
Home / Законът / На експериментален вот във ВСС: 22 кандидати за 11 места в професионалната квота

На експериментален вот във ВСС: 22 кандидати за 11 места в професионалната квота

Defakto.bg

Представляващият Димитър Узунов ще тества вота на съдиите

Време е за избори! Всякакви. С вота си българските граждани ще определят кой ще е следващият президент в балотажа на 13 ноември. Дни по-късно и магистратите от страната ще дават своя вот (макар и експериментално) за следващите членове на Висшия съдебен съвет от тяхната квота. И състезанието може да се окаже оспорвано.

Общо 22-а „кандидати“ ще се надпреварват за доверието на съдиите, прокурорите и следователите от страната на 16 и 17 ноември, когато ще се проведе пробното електронно гласуване за ВСС за тестване на системата. По закон местата за избраници от професионалната квота са 11. А „кандидатите“-доброволци са от действащия и от предишния състав на съвета, т.е. вече са се показали в действие. Затова, освен че са тест за системата на принципа 1 магистрат-1 глас, резултатите ще са и оценка за кадровиците от страната на професионалната общност. Още повече, че в надпреварата се включват станали знакови за ВСС имена.

Съдиите ще „избират” своите 6 представители измежду Димитър Фикиин, Иван Колев, Костадинка Наумова, Светла Данова и Теодора Нинова от 6-тия състав на ВСС. И Галя Георг иева, Даниела Костова, Димитър Узунов, МарияКузманова и Юлиана Колева от 7-мия състав на ВСС.

Прокурорите трябва да излъчат 4 измежду: Нестор Несторов,Пенка Маринова, Кирил Гогев, Радка Петрова и Цони Цонев от 6-тия състав на ВСС. И Михаил Кожарев и Румен Боев от 7-мия състав на ВСС.
Следователите ще избират 1 измежду: Мая Кипринска, Пламен Стоилов, Стефан Петров от стария съвет. И Румен Георгиев и Ясен Тодоров от настоящия.
Експерименталното гласуване ще се проведе на 16 и 17 ноември, съответно като първи тур и балотаж. За целта магистратите от страната ще получат по един талон, изтеглен на случаен принцип, съдържащ парола и уникален адрес за гласуване в
двата дни. След приключването, резултатите ще бъдат публикувани на адрес http://evote.justice.

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.