Последни новини
Home / Законът / България е платила за делото „Белене” в пъти повече от Русия

България е платила за делото „Белене” в пъти повече от Русия

Defakto.bg

Прокуратурата трябва да се заинтересува как така нашите съдебни разноски са 3,5 милиона евро, а на руската страна 1,5 милиона евро,  заяви пред Веселин Дремджиев в „Денят“ адвокат Ивайло Дерменджиев.

„Например защитата е струвала на руската страна 17 милиона евро, а на българската – 28 милиона, с една трета повече. Това не е много обичайно, тъй като в арбитража ищецът има много повече работа от ответника, казва юристът.

Той изтъква още един сериозен  факт.  А именно, че са уважени 66 на сто от руските искове. А на нашата страна категорично са отхвърлени всички три насрещни иска.

„Сред публиката се шири мнението, че трябва да сме доволни от това решение. Но то е максимално добро за руската страна“, казва Дерменджиев.

Москва е имала 17 свидетели по това дело, а София – само 9. Знаменателно е следващото изявление на адвоката. ”Установих, че там, където руските свидетели са давали показания, са били кредитирани от съда. А българските не са били. Значи, съдът е възприемал това, което са говорили руснаците. Това може да е пристрастие или нещо друго. Но в часттта „съдебни разноски“ пише, че сме платили за експерти 3,5 милиона евро. А руснаците са платили за същото само 1,5 милиона.  Притесняваме, че за един от нашите свидетели излезе публична информация,че му е било платено да бъде свидетел на факт, на това, на което е присъствал и видял. (Трайчо Трайков, бел.ред) Може и на други свидетели да е плащано. И в такъв случай, когато плащаме на собствените си свидетели, съдът няма да кредитира неговите показания“, казва  Дерменджиев.

Според него прокуратурата трябва да пита за какво са платени  тези 3,5 милиона евро.

Освен това сред експертите ни по делото не имало нито един българин.  Те са 4-ма и до един  чужденци.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.