Последни новини
Home / Законът / Депутатите ще се съобразят с референдума, ама не съвсем*

Депутатите ще се съобразят с референдума, ама не съвсем*

Defakto.bg

Националният референдум, иницииран от „Шоуто на Слави“, няма да е задължителен за Народното събрание, тъй като участвалите в него са под броя на гласувалите на последните парламентарни избори. Не достигат малко над 12 000 гласа. Това съобщи ЦИК вчера след повторната проверка на протоколите. Така съдбата на трите въпроса – за мажоритарен избор на народните представители в два тура, намаляване на партийната субсидия на 1 лев и задължителен вот, ще зависи от волята на депутатите, които трябва да ги обсъдят и да се произнесат в тримесечен срок. ГЕРБ и БСП вече дадоха да се разбере, че ще се съобразят с волята на гражданите и ще предприемат промени, но те няма да са такива, каквито иска мнозинството от българите. Със сигурност депутатите няма да допуснат съществена промяна в избирателната система, за каквато настояват гражданите.

Според окончателните данни на ЦИК броят на пликовете, намерени в урните, е 3 488 558, а броят на подписите в протоколите е 3 487 970. „За съжаление и броят на подписите, и тези на намерените пликове е под броя на гласувалите на последните парламентарни избори, както изисква законът за референдумите“, коментира говорителят на комисията Цветозар Томов. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева допълни, че броят на бюлетините без плик в урните е 550 и не оказва съществено влияние върху крайния резултат. Проверката на комисията е показала, че грешки в протоколите има в 345 секционни комисии, голяма част от които са се намирали в чужбина. „Може да се направи извод, че СИК-овете зад граница са допуснали повече нарушения“, бе категоричен Цветозар Томов.

ГЕРБ и БСП вече обявиха, че ще предложат собствени промени в законодателството по трите въпроса на референдума.

Председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов каза преди дни, че въпросът за мажоритарен избор на всички депутати в два тура няма как да бъде пряко приложен и пряко изпълнен. „При всички положения би следвало парламентът, за да го приложи в законодателството, да прави изменения на действащи нормативни актове. Тук няма как да се случи прякото действие. Трябва да се създаде режим, даже да се преструктурира не само начинът на избор, а и цялото Народно събрание“, заяви той пред „Клуб Z“. Кирилов допълни, че на два пъти – през 2013 и 2014 г., ГЕРБ са внасяли подобни законопроекти. Депутатите на Борисов са гласували и „за“ въпроса за мажоритарно гласуване, предложен от президента Росен Плевнелиев през 2015 г., но тогава реформаторите се въздържали и въпросът отпаднал.

„Ние тогава бяхме предложили да се запазят 32-та МИР, в които да има и мажоритарен избор. 32, 64 или 96 мажоритарно избрани народни представители, или направо наполовина“, каза Кирилов. На практика това означава не мажоритарна, а смесена избирателна система. От думите на Кирилов не се разбра на какъв вариант сега ще се спре партията, след като премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат узаконени и трите въпроса на допитването. Но Борисов говори и за „120 мажоритарно избрани депутати“, което означава отново смесена избирателна система. А за намаляването на партийната субсидия каза, че това ще доведе до „влизане на олигарсите с куфарчетата“. Но пък ГЕРБ щял да работи за субсидия от 1 лев.

И БСП смята, че не трябва да прилагат буквално въпросите на референдума. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че соцпартията ще подготви собствени законопроекти, за да се съобрази с желанията на гласоподавателите, подкрепили референдума. Но даде да се разбере, че едва ли социалистите ще одобрят чиста мажоритарна система. БСП ще инициира и намаляване на държавната субсидия на партиите, но тепърва ще обмисля с колко.

Останалите политически сили засега предпочитат да се въздържат от коментари по темата.

Светослав Спасов, в. Сега
Заглавието е на редакцията

1734

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.