Последни новини
Home / Законът / Добро начало! Радев и Плевнелиев заедно ще редят служебен кабинет

Добро начало! Радев и Плевнелиев заедно ще редят служебен кабинет

Defakto.bg

Президентът Росен Плевнелиев и новоизбраният държавен глава Румен Радев ще определят с консултации помежду си състава на бъдещо служебно правителство.  Това стана ясно от думите на Радев, който в понеделник се срещна с Плевнелиев. Действащият президент не направи изявление, но пресслужбата му потвърди казаното от новоизбрания.  „За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото“, посочиха от „Дондуков“ 2.

Той съобщи,  че е готов на  приемственост в работата на президентската институция.  Двамата се срещнаха на „Дондуков“2 в понеделник, ден след като Радев спечели президентските избори и часове след като премиерът Борисов депозира оставката на правителството си.

Новоизбраният президент  заяви на излизане от „Дондуков“2, че по време продължилата час и половина среща двамата не са обсъждали конкретни имена за служебния кабинет.

Това е логично, тъй като след оставката на правителството „Борисов 2“ на действащия президент Плевнелиев предстои да завърши рулетката по чл. 99 от Конституцията – три пъти да връчи мандат, задължително на ГЕРБ и БСП и трети път по избор на една от парламентарно представените политически сили.  Независимо, че големите партии ГЕРБ и БСП декларираха, че няма да правят правителства  в рамките на 43-то Народно събрание,  процедурата трябва да се извърви докрай, даде да се разбере пред журналистите Радев. Пък и изненади не били  изключени.

Едва след като „въртележката“ приключи Росен Плевнелиев може да мисли за служебен кабинет,  без да има право да разпуска Народното събрание.  Уговорката на двамата държавни глави за съвместно  сформирането на  новия служебен кабинет е добро начало за приемственост  по повод смяната  на вахтата във властта, смятат експерти.   По  Конституция  само новоизбраният  президент  може да разпусне действащия парламент, но  може да създава свой служебен кабинет, както и да прави промени в заварения.  Съвместното редене на предстоящия президентски кабинет обаче ще пести време  на държавата, която може да мине с един, а не с два служебни кабинета, коментираха специалисти пред De Fakto.

Румен Радев може да разпусне 43-то НС след 22 януари 2017 година, когато положи клетва и встъпи в длъжност. Дотогава парламентът нормално си върши работата.  Същото задължение има и правителството на Борисов в оставка до създаването на служебен кабинет.

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.