Последни новини
Home / Законът / Как съдия Петко Петков не стана преподавател в НИП

Как съдия Петко Петков не стана преподавател в НИП

Defakto.bg

Класиран първи, той е предложен от Миглена Тачева, но отхвърлен от мнозинството в УС

С гласовете на главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и на представителите на ВСС Мария Кузманова и Незабравка Стоева бившият зам.министър на правосъдието Петко Петков не стана постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието (НИП). Въпреки че е класиран на първо място в конкурс за преподавател на младшите съдии по наказателно право и процес за учебната 2016-2017 г., Петков е отхвърлен от мнозинството в Управителния съвет на НИП. „За” него са гласували Лозан Панов, деканът на юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов и министър Екатерина Захариева, упълномощила Пенов.

Това научи Де факто от свои източници след цял ден проучване на казуса.

Добре е, че новият директор на НИП Миглена Тачева – макар тя и институтът да не са пряко замесени в случая, взе нещата присърце. И от НИП пуснаха пространно съобщение до медиите, уви!, без имена. Тайна на съвещанието!

В Управителния съвет по закон влизат председателят на ВКС Лозан Панов (той оглавява и съвета), председателят на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, двама представители на правосъдното министерство – в случая Екатерина Захариева и деканът на юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов, както и двама представители на ВСС – сега Мария Кузманова (от съдийската колегия) и Незабравка Стоева (от прокурорската колегия).

Председателят на НИП Миглена Тачева не е член на управата и няма право на глас.

Заседанието, на което бившият заместник на Христо Иванов е отхвърлен, е проведено на 11 ноември, миналия петък. На него са присъствали Панов, Цацаров, проф.Пенов и Кузманова, като са гласували и за отсъстващите по пълномощни. Пенов – за Екатерина Захариева, Мария Кузманова – за Георги Колев, Сотир Цацаров – за Незабравка Стоева, съобщи по-рано през деня „Дневник“.

Но мотивите за решението така и останаха неизвестни.

Защо е проблем?

Петко Петков е юрист с позиция, която е изразявал както бидейки зам.министър, така и като съдия. Последните му публични коментари бяха за липсата на същински промени в ЗСВ в частта за прокуратурата, които на практика запазват всевластието на обвинител №1. Той остро критикува и правителството и вицепрезидента Маргарита Попова за връщането на Турция на противника на Ердоган Абдуллах Бююк.

На този фон, знаейки и отношението на Сотир Цацаров към Христо Иванов и екипа му (което той не крие), съмненията за „декласиране” на Петко Петков без ясен мотив се превръща в проблем. Още повече, че по време на избора на нов директор на НИП от главния прокурор се чуха критики срещу подбора на преподавателския състав. Там има и „инакомислещи“.

Миглена Тачева
Миглена Тачева

Тачева предлага, четирима отказват

Според правилата на НИП за подбора на постоянни преподаватели кандидадите се оценяват от петчленна комисия, в която влизат четирима върховни съдии от ВКС и един представител на института. Критериите са правни познания, педагогически умения, морални качества.

Директорът на НИП предлага на Управителния съвет да назначи първия класиран, а ако той не бъде одобрен – следващ от кандидатите.

Ето какво съобщават от НИП за този конкурс:

„На 03.10.2016 г. със заповед на директора на Националния институт на правосъдието е открита нова процедура за подбор на постоянни преподавател по наказателно право и процес.

В определения срок са подали заявление четирима кандидати –  съдия Петко Петков – СРС, съдия Маргарита Димитрова – СРС, съдия Полина Величкова – СРС и съдия Яна Димитрова – СРС.

Със заповед на директора на НИП е определена комисия в състав – Нели Маданска – заместник – директор на НИП, Павлина Панова – съдия във ВКС, Красимир Шекерджиев – съдия във ВКС, Галина Захарова – съдия във ВКС и Лада Паунова – съдия във ВКС.

На 31.10.2016 година, комисията класира кандидатите и обявява класирането им на официалната страница на НИП, както следва: Петко Петков – 98.4 точки, Полина Величкова – 79.6 точки, Маргарита Димитрова – 64.6 точки и Яна Димитрова 62.8 точки.

На 11.11.2016 г. на заседание на Управителния съвет на НИП, директорът е докладвал решението на комисията с класираните участници и е предложил да бъде избран първият класиран кандидат. При гласуването на първия по ред кандидат -Петко Петков са получени следните резултати с 4 гласа „Против” и 3 гласа „За”.

Тъй като първият кандидат не е избран, директорът е предложил втория по ред класиран кандидат – Полина Величкова, който със 7 гласа „За” е одобрен за постоянен преподавател по наказателно право и процес.“

За втори път

Боде очите фактът, че Петков е отхвърлен за втори път. При първата процедура за преподаватели, проведена през септември, той е класиран с 92,4 точки. Но УС не го одобрява – имал ненаписани дела, според справка от началото на лятото.

А актуална не е изисквана, както е направено за друг кандидат-преподавател по гражданско право, разказа самият Петков пред Де факто. Тя би показала, че при 400 приключени дела от началото на годината, неизготвени решения има по 70 от тях и броят намалява. В момента всички съдебни актове са изготвени.

След този първи конкурс директорът на НИП Миглена Тачева е предложила на Управителния съвет да не назначи и двамата кандидати, именно заради ненаписани дела, става ясно от съобщението на НИП. Но преподавателят по гражданско право и процес въпреки това получава „да“.

Ето съобщението на НИП и за това:

„На 19.09.2016 г. две комисии обявяват класирането на кандидатите от проведения подбор, за постоянен преподавател по гражданско право и процес – съдия Петя Петкова Стоянова – 76,4 точки  а за постоянен преподавател по наказателно право и процес съдия Петко Петков – 92,4 точки.

На 29.09.2016 г. на заседание на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието директорът не предлага да бъдат одобрени и класирани кандидатите в процедурата за подбор на постоянен преподавател, като основанията за това са, че съгласно чл.17, т.1 от Вътрешните правила и в съответствие с изискванията за високи професионални и нравствени качества на преподавателите в НИП, е включено и изпълнението на задължението по чл. 210, т.1 от ЗСВ за решаване на делата и преписките в определения срок. Това обстоятелство се преценява въз основа на официално  получени справки от съответните органи на съдебната власт.

Кандидатът по гражданско право и процес е одобрен, а по отношение на постоянен преподавател по наказателно право и процес УС е задължил директора на НИП да открие нова процедура.“

Нещо повече – след първата процедура главният прокурор внася в Инспектората сигнал за забавени дела на Петков, защото се увреждали правата на страните, включително на обвинението. А там образуват проверка за всички дела на съдията от завръщането му в СРС през 2016 г. Това научава Петко Петков след запитване до главния инспектор Теодора Точкова.

Проблемът отива в съдийската колегия?

Перипетиите с Петко Петков отекнаха и във ВСС. Реакцията не закъсня. В предложение до председателстващия я Лозан Панов Калин Калпакчиев настоява в дневния ред на колегията за утре да се включи нова точка, свързана с подбора на преподавателите на младшите съдии. И конкретно – колегията да изиска от директора на НИП документацията за конкурсите за преподаватели на младшите съдии за новата учебна година, както и решенията на Управителния съвет по тях.

Аргументът е, че именно колегията командирова избраните за преподаватели съдии и трябва да провери дали в процедурата е „спазена целта на закона и вътрешните правила при съблюдаване на принципа за предвидимост“.

„Последните изменения на ЗСВ, влезли в сила през месец август 2016 г. наложиха като общ принцип кариерните въпроси за съдиите и прокурорите да се решават поотделно от съответните колегии. В този смисъл определянето на постоянните преподаватели, ангажирани с обучението на кандидатите за младши съдии и кандидатите за младши прокурори, следва да  бъде осъществявано при съответното съблюдаване на този принцип. Недопустимо е от гледна точка на духа на закона прокурорите в УС да имат решително участие при определянето на постоянните преподаватели на кандидатите за младши съдии, както и обратното – съдиите да имат активна и решаваща намеса при определяне на постоянните преподаватели на кандидатите за младши прокурори“, заявява Калпакчиев.

About De Fakto

Проверете също

Официално Емил Дечев е назначен за зам. министър в Министерството на правосъдието

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков на длъжността заместник-министър на правосъдието е назначен Емил Дечев. …

В комисията за българите в чужбина обсъждат административно облекчение на услугите за сънародниците ни

Председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева и неправителствената организация “Тук-Там” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.