Последни новини
Home / Законът / Как съдия Петко Петков не стана преподавател в НИП

Как съдия Петко Петков не стана преподавател в НИП

Defakto.bg

Класиран първи, той е предложен от Миглена Тачева, но отхвърлен от мнозинството в УС

С гласовете на главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и на представителите на ВСС Мария Кузманова и Незабравка Стоева бившият зам.министър на правосъдието Петко Петков не стана постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието (НИП). Въпреки че е класиран на първо място в конкурс за преподавател на младшите съдии по наказателно право и процес за учебната 2016-2017 г., Петков е отхвърлен от мнозинството в Управителния съвет на НИП. „За” него са гласували Лозан Панов, деканът на юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов и министър Екатерина Захариева, упълномощила Пенов.

Това научи Де факто от свои източници след цял ден проучване на казуса.

Добре е, че новият директор на НИП Миглена Тачева – макар тя и институтът да не са пряко замесени в случая, взе нещата присърце. И от НИП пуснаха пространно съобщение до медиите, уви!, без имена. Тайна на съвещанието!

В Управителния съвет по закон влизат председателят на ВКС Лозан Панов (той оглавява и съвета), председателят на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, двама представители на правосъдното министерство – в случая Екатерина Захариева и деканът на юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов, както и двама представители на ВСС – сега Мария Кузманова (от съдийската колегия) и Незабравка Стоева (от прокурорската колегия).

Председателят на НИП Миглена Тачева не е член на управата и няма право на глас.

Заседанието, на което бившият заместник на Христо Иванов е отхвърлен, е проведено на 11 ноември, миналия петък. На него са присъствали Панов, Цацаров, проф.Пенов и Кузманова, като са гласували и за отсъстващите по пълномощни. Пенов – за Екатерина Захариева, Мария Кузманова – за Георги Колев, Сотир Цацаров – за Незабравка Стоева, съобщи по-рано през деня „Дневник“.

Но мотивите за решението така и останаха неизвестни.

Защо е проблем?

Петко Петков е юрист с позиция, която е изразявал както бидейки зам.министър, така и като съдия. Последните му публични коментари бяха за липсата на същински промени в ЗСВ в частта за прокуратурата, които на практика запазват всевластието на обвинител №1. Той остро критикува и правителството и вицепрезидента Маргарита Попова за връщането на Турция на противника на Ердоган Абдуллах Бююк.

На този фон, знаейки и отношението на Сотир Цацаров към Христо Иванов и екипа му (което той не крие), съмненията за „декласиране” на Петко Петков без ясен мотив се превръща в проблем. Още повече, че по време на избора на нов директор на НИП от главния прокурор се чуха критики срещу подбора на преподавателския състав. Там има и „инакомислещи“.

Миглена Тачева
Миглена Тачева

Тачева предлага, четирима отказват

Според правилата на НИП за подбора на постоянни преподаватели кандидадите се оценяват от петчленна комисия, в която влизат четирима върховни съдии от ВКС и един представител на института. Критериите са правни познания, педагогически умения, морални качества.

Директорът на НИП предлага на Управителния съвет да назначи първия класиран, а ако той не бъде одобрен – следващ от кандидатите.

Ето какво съобщават от НИП за този конкурс:

„На 03.10.2016 г. със заповед на директора на Националния институт на правосъдието е открита нова процедура за подбор на постоянни преподавател по наказателно право и процес.

В определения срок са подали заявление четирима кандидати –  съдия Петко Петков – СРС, съдия Маргарита Димитрова – СРС, съдия Полина Величкова – СРС и съдия Яна Димитрова – СРС.

Със заповед на директора на НИП е определена комисия в състав – Нели Маданска – заместник – директор на НИП, Павлина Панова – съдия във ВКС, Красимир Шекерджиев – съдия във ВКС, Галина Захарова – съдия във ВКС и Лада Паунова – съдия във ВКС.

На 31.10.2016 година, комисията класира кандидатите и обявява класирането им на официалната страница на НИП, както следва: Петко Петков – 98.4 точки, Полина Величкова – 79.6 точки, Маргарита Димитрова – 64.6 точки и Яна Димитрова 62.8 точки.

На 11.11.2016 г. на заседание на Управителния съвет на НИП, директорът е докладвал решението на комисията с класираните участници и е предложил да бъде избран първият класиран кандидат. При гласуването на първия по ред кандидат -Петко Петков са получени следните резултати с 4 гласа „Против” и 3 гласа „За”.

Тъй като първият кандидат не е избран, директорът е предложил втория по ред класиран кандидат – Полина Величкова, който със 7 гласа „За” е одобрен за постоянен преподавател по наказателно право и процес.“

За втори път

Боде очите фактът, че Петков е отхвърлен за втори път. При първата процедура за преподаватели, проведена през септември, той е класиран с 92,4 точки. Но УС не го одобрява – имал ненаписани дела, според справка от началото на лятото.

А актуална не е изисквана, както е направено за друг кандидат-преподавател по гражданско право, разказа самият Петков пред Де факто. Тя би показала, че при 400 приключени дела от началото на годината, неизготвени решения има по 70 от тях и броят намалява. В момента всички съдебни актове са изготвени.

След този първи конкурс директорът на НИП Миглена Тачева е предложила на Управителния съвет да не назначи и двамата кандидати, именно заради ненаписани дела, става ясно от съобщението на НИП. Но преподавателят по гражданско право и процес въпреки това получава „да“.

Ето съобщението на НИП и за това:

„На 19.09.2016 г. две комисии обявяват класирането на кандидатите от проведения подбор, за постоянен преподавател по гражданско право и процес – съдия Петя Петкова Стоянова – 76,4 точки  а за постоянен преподавател по наказателно право и процес съдия Петко Петков – 92,4 точки.

На 29.09.2016 г. на заседание на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието директорът не предлага да бъдат одобрени и класирани кандидатите в процедурата за подбор на постоянен преподавател, като основанията за това са, че съгласно чл.17, т.1 от Вътрешните правила и в съответствие с изискванията за високи професионални и нравствени качества на преподавателите в НИП, е включено и изпълнението на задължението по чл. 210, т.1 от ЗСВ за решаване на делата и преписките в определения срок. Това обстоятелство се преценява въз основа на официално  получени справки от съответните органи на съдебната власт.

Кандидатът по гражданско право и процес е одобрен, а по отношение на постоянен преподавател по наказателно право и процес УС е задължил директора на НИП да открие нова процедура.“

Нещо повече – след първата процедура главният прокурор внася в Инспектората сигнал за забавени дела на Петков, защото се увреждали правата на страните, включително на обвинението. А там образуват проверка за всички дела на съдията от завръщането му в СРС през 2016 г. Това научава Петко Петков след запитване до главния инспектор Теодора Точкова.

Проблемът отива в съдийската колегия?

Перипетиите с Петко Петков отекнаха и във ВСС. Реакцията не закъсня. В предложение до председателстващия я Лозан Панов Калин Калпакчиев настоява в дневния ред на колегията за утре да се включи нова точка, свързана с подбора на преподавателите на младшите съдии. И конкретно – колегията да изиска от директора на НИП документацията за конкурсите за преподаватели на младшите съдии за новата учебна година, както и решенията на Управителния съвет по тях.

Аргументът е, че именно колегията командирова избраните за преподаватели съдии и трябва да провери дали в процедурата е „спазена целта на закона и вътрешните правила при съблюдаване на принципа за предвидимост“.

„Последните изменения на ЗСВ, влезли в сила през месец август 2016 г. наложиха като общ принцип кариерните въпроси за съдиите и прокурорите да се решават поотделно от съответните колегии. В този смисъл определянето на постоянните преподаватели, ангажирани с обучението на кандидатите за младши съдии и кандидатите за младши прокурори, следва да  бъде осъществявано при съответното съблюдаване на този принцип. Недопустимо е от гледна точка на духа на закона прокурорите в УС да имат решително участие при определянето на постоянните преподаватели на кандидатите за младши съдии, както и обратното – съдиите да имат активна и решаваща намеса при определяне на постоянните преподаватели на кандидатите за младши прокурори“, заявява Калпакчиев.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.