Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата прати на съд бивш шеф на “Техномаркет” (обновена)

Прокуратурата прати на съд бивш шеф на “Техномаркет” (обновена)

Defakto.bg

Новината идва в разгара на съдебна битка за магазините

Бившият старши мениджър на “Техномаркет” Н. Китов е предаден на съд, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

В обвинителния акт се сочи, че “в качеството му на длъжностно лице в условията на продължавано престъпление Н.Китов умишлено не е положил достатъчно грижи  за ръководеното, управлението и стопанисването на повереното му имущество и в резултат на това са настъпили вредни последици  в особено големи размери за ръководеното от него дружество – „Техномаркет България“ АД на стойност 4 229 576 лв. (престъпление 219, ал. 4, вр. с ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 от НК).” Пълното име на обвинения не е посочено.

И това предизвика объркване – единственият публично известен Китов е Николай Китов, един от бившите собственици на “Техномаркет”. Около него се зашумя през юли миналата година, когато прокуратурата съобщи, че той е задържан по европейска заповед за арест, издадена от италиански съд, за източване на ДДС по схемата “въртележка”. Тогава се изказаха и предположения, че този арест е пореден удар по Цветан Василев след “раздялата” с Пеевски. А Софийският градски съд на два пъти отказа екстрадиция на Китов заради липсата на достатъчно данни от Италия. Апелативният съд обаче разреши предаване в Италия, където не последва арест на Китов, не се е стигало и до съд.

В същото време от началото на годината основен акционер в “Техмомаркет” е дружеството “НСН инвестмънт”, собственост на Делян Пеевски. А новината за внесения обвинителен акт за ощетяване на “Техномаркет” идва в разгара на друга съдебна битка между дружеството на Пеевски и “Глориент инвестмънт” с международни инвеститори за собствеността и наема на 13 магазина и обекта в страната, продадени през 2006 г. от “Техномаркет” на “Глориент”. Особено любопитното е, че в “Труд” и”Блиц” излизаха публикации, свързали Китов с “Глориент” – в смисъл че международното дружество било контролирано от него.

Какво казва прокуратурата за обвиненията:

“В периода 27.03.2015 г. до 05.06.2015 г. Н.Китов в качеството си на длъжностно лице – „Старши продуктов мениджър“ в посоченото по-горе дружество (Техномаркет – б.р.), умишлено не е положил достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, като не е прекратил доставките на стоките от дружеството „Техномаркет България“ към дружество „МЛЛ Трейд ЕООД“, въпреки достигане на договорения между дружествата кредитен лимит.

Обвиняемият не е предприел и  действия по събиране на вземания на „Техномаркет България“ АД към „МЛЛ Трейд“ ЕООД или тяхното обезпечаване.

В резултат на това  за „Техномаркет България“ АД настъпила щета в особено големи размери –  на стойност 4 229 576 лв. , а престъплението се определя като особено тежък случай.”

Объркването

Срещу бившия собственик на “Техномаркет” Николай Китов не е внасян обвинителен акт в Софийския градски съд, съобщиха оттам. На 2 ноември е внесен акт срещу друг човек – също Николай Китов, на 30 години, който е старши мениджър, подчертаха от съда. Делото е разпределено на съдия Мирослава Тодорова.

Що се отнася до “Глориент”, техни представители не веднъж публично обявиха, че е в ход схема за лишаването им от законна собственост в България и официално уведомиха за това посланиците на няколко европейски държави и на САЩ.

А съдебната им сага с “Техномаркет” обрасна с 27 дела. В част от тях “Глориент” си търси парите за неплащането на наем за магазините от началото на годината, както и за опразване на обектите. И изчислява щетите си за над 3 млн.евро. В останалите дела пък “Техномаркет” иска договорите за продажба и наем отпреди 10 години да се обявят за нищожни, твърдейки, че продължават да са собственици на 13-та обекта в цялата страна.

Едно от делата – за опразване на магазин в Кърджали, приключи в Софийския градски съд, чака се решение. Друго дело – за магазин в Пловдив, бе спряно миналата седмица от СГС, докато окончателно не приключи спора за продажбата, който е в Пловдивския съд. Пътьом “Техномаркет” атакува с искания за спирания всички дела, заведени от “Глориент”.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.