Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата прати на съд бивш шеф на “Техномаркет” (обновена)

Прокуратурата прати на съд бивш шеф на “Техномаркет” (обновена)

Defakto.bg

Новината идва в разгара на съдебна битка за магазините

Бившият старши мениджър на “Техномаркет” Н. Китов е предаден на съд, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

В обвинителния акт се сочи, че “в качеството му на длъжностно лице в условията на продължавано престъпление Н.Китов умишлено не е положил достатъчно грижи  за ръководеното, управлението и стопанисването на повереното му имущество и в резултат на това са настъпили вредни последици  в особено големи размери за ръководеното от него дружество – „Техномаркет България“ АД на стойност 4 229 576 лв. (престъпление 219, ал. 4, вр. с ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 от НК).” Пълното име на обвинения не е посочено.

И това предизвика объркване – единственият публично известен Китов е Николай Китов, един от бившите собственици на “Техномаркет”. Около него се зашумя през юли миналата година, когато прокуратурата съобщи, че той е задържан по европейска заповед за арест, издадена от италиански съд, за източване на ДДС по схемата “въртележка”. Тогава се изказаха и предположения, че този арест е пореден удар по Цветан Василев след “раздялата” с Пеевски. А Софийският градски съд на два пъти отказа екстрадиция на Китов заради липсата на достатъчно данни от Италия. Апелативният съд обаче разреши предаване в Италия, където не последва арест на Китов, не се е стигало и до съд.

В същото време от началото на годината основен акционер в “Техмомаркет” е дружеството “НСН инвестмънт”, собственост на Делян Пеевски. А новината за внесения обвинителен акт за ощетяване на “Техномаркет” идва в разгара на друга съдебна битка между дружеството на Пеевски и “Глориент инвестмънт” с международни инвеститори за собствеността и наема на 13 магазина и обекта в страната, продадени през 2006 г. от “Техномаркет” на “Глориент”. Особено любопитното е, че в “Труд” и”Блиц” излизаха публикации, свързали Китов с “Глориент” – в смисъл че международното дружество било контролирано от него.

Какво казва прокуратурата за обвиненията:

“В периода 27.03.2015 г. до 05.06.2015 г. Н.Китов в качеството си на длъжностно лице – „Старши продуктов мениджър“ в посоченото по-горе дружество (Техномаркет – б.р.), умишлено не е положил достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, като не е прекратил доставките на стоките от дружеството „Техномаркет България“ към дружество „МЛЛ Трейд ЕООД“, въпреки достигане на договорения между дружествата кредитен лимит.

Обвиняемият не е предприел и  действия по събиране на вземания на „Техномаркет България“ АД към „МЛЛ Трейд“ ЕООД или тяхното обезпечаване.

В резултат на това  за „Техномаркет България“ АД настъпила щета в особено големи размери –  на стойност 4 229 576 лв. , а престъплението се определя като особено тежък случай.”

Объркването

Срещу бившия собственик на “Техномаркет” Николай Китов не е внасян обвинителен акт в Софийския градски съд, съобщиха оттам. На 2 ноември е внесен акт срещу друг човек – също Николай Китов, на 30 години, който е старши мениджър, подчертаха от съда. Делото е разпределено на съдия Мирослава Тодорова.

Що се отнася до “Глориент”, техни представители не веднъж публично обявиха, че е в ход схема за лишаването им от законна собственост в България и официално уведомиха за това посланиците на няколко европейски държави и на САЩ.

А съдебната им сага с “Техномаркет” обрасна с 27 дела. В част от тях “Глориент” си търси парите за неплащането на наем за магазините от началото на годината, както и за опразване на обектите. И изчислява щетите си за над 3 млн.евро. В останалите дела пък “Техномаркет” иска договорите за продажба и наем отпреди 10 години да се обявят за нищожни, твърдейки, че продължават да са собственици на 13-та обекта в цялата страна.

Едно от делата – за опразване на магазин в Кърджали, приключи в Софийския градски съд, чака се решение. Друго дело – за магазин в Пловдив, бе спряно миналата седмица от СГС, докато окончателно не приключи спора за продажбата, който е в Пловдивския съд. Пътьом “Техномаркет” атакува с искания за спирания всички дела, заведени от “Глориент”.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ отчита: Проверява за незаконно имущество 243-ма на висши длъжности заради неподадени декларации

Данните са за първите шест месеца на годината КПКОНПИ проверява за незаконно имущество 243 лицанависши …

Министър Стоилов: Трансферът на Бюрото за защита под опека на главния прокурор, блокира търсенето на отговорност

Депутатите от “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” внесоха в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.