Последни новини
Home / Законът / Кадровици в атака към Панов: Защо командировате младши съдии?

Кадровици в атака към Панов: Защо командировате младши съдии?

Defakto.bg

Защо председателят на ВКС Лозан Панов е командировал младши съдии от Плевен, Смолян и Сливен в Софийския градски съд?

Дилемата, влязла като извънредна точка в дневния ред по предложение на Галя Георгиева и Димитър Узунов, близо час занимаваше съдийската колегия.

Накрая дебатът бе прекратен. И толкова.

В крайна сметка не стана ясно защо изобщо бе проведен, след като дори не се стигна до изясняване на принципния въпрос могат ли младши магистрати да бъдат командировани именно като младши? Според прокурорската колегия това не било възможно. Съдийската обаче не стигна до тези принципни висини. По-скоро атаката се съсредоточи върху въпроса защо Лозан Панов го е направил.

„Как ги избрахте тези младши съдии, за да ги командировате в СГС?”, поде Галя Георгиева. И каза нещо за „отдалечените места”, явно визирайки трите града Смолян, Сливен и Плевен.

В отговор Лозан Панов цитира няколко заповеди за периода 2015-2016 г. А като причини посочи липсата на кадри в Софийския градски съд, включително и на младши магистрати, което понякога водело до невъзможност да се формират състави. Напомни и за командироването на съдии от СГС в столичния апелативен съд, на младши съдии от СГС като редови магистрати в районния съд.

Тук бе поставено под съмнение правото му той да издава такива заповеди. А Панов, от своя страна се позова на текста от съдебния закон, че председателят на ВКС може да командирова магистрати от един апелативен район в друг.

Галина Карагьозова пък упрекна Галя Георгиева, че „изхожда от презумпцията, че се удовлетворяват капризите на младши съдии от отдалечени места”. И предупреди, че жителите на трите града ще се обидят.

На финала Калин Калпакчиев обобщи: „Нямам никакво съмнение, че това е поредната атака срещу председателя на ВКС. На всяко заседание се подготвя някаква атака, раздават ни се някакви материали, внасят се някакви точки. Не е загриженост за принципите”.

Е, можем да се обзаложим кой повече атаки прави, полунашега, полусериозно заключи Георги Колев.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.