Последни новини
Home / Законът / На косъм, съдийската колегия отказа да се занимава с избора на преподавателите в НИП (обновена)

На косъм, съдийската колегия отказа да се занимава с избора на преподавателите в НИП (обновена)

Defakto.bg

Въпреки това, другия вторник проблемът влиза в дневния ред

С 6 срещу 5 гласа съдийската колегия на ВСС отказа да обсъжда днес проблема как се избират постоянните преподаватели на младшите съдии в Националния институт на правосъдието.

Предложението бе внесено от Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова. Конкретният повод –  повторното отхвърляне на съдия Петко Петков, бивш заместник на Христо Иванов, за преподавател по наказателно право и процес, въпреки че е класиран първи от комисия. Решението е взето с 4 срещу 3 гласа от Управителния съвет на НИП, но мотивите останаха неизвестни.

Предложението на четиримата от ВСС обаче очаквано срещна отпора на мнозинството в съдийската колегия. И бе контрирано с друго искане от страна на Галя Георгиева и Димитър Узунов – колегията извънредно да обсъди защо председателят на ВКС Лозан Панов е командировал трима младши съдии в Софийския градски съд. С 9 на 2, единодушно тази точка влезе в дневния ред. Другата обаче – не.

“Причината очевидно е фактът, че Петко Петков не е станал преподавател в НИП. Съдийската колегия не е контрольор на УС на НИП, само пленумът може да взема контролни решения”, възропта Георги Колев. Като председател на Върховния административен съд той също е член на Управителния съвт.

“Не става дума за контролни правомощия и пленумът няма нищо общо. Посочили сме като мотив текста от ЗСВ, според който именно съдийската колегия командирова постоянните преподаватели на младшите съдии в НИП. За това е важно как се вземат решенията за тях от Управителния съвет на института и спазени ли са правилата, нищо повече. А и мотивите за взетите решения на УС, според мен, трябва да са досотяние на съдийската колегия”, контрира Калин Калпакчиев.

Галя Георгиева скочи: “Не съм съгласна! Процедурата по командироване следва избора, който УС н НИП прави, ние на какви ще се правим днес – на касационна инстанция ли? Или отново е евтин пиар за пред съдиите и една синдикална организация?”

Лозан Панов, който е председател и на УС н НИП, бе категоричен – няма причина да се крият мотивите, с които са взети решенията за преподавателите. “Решението е факт, протоколът е факт, не виждам защо колегията да не се запознае с тази информация”, обяви Панов.

След отхвърлянето на предложението, Калпакчиев настоя то да влезе в редовния дневен ред на колегията за идния вторник заедно с цялата документация.

Бъдете сигурни, че за следващия път ще е налична цялата документация, увери Панов. А това означава, че ще бъде представен пълния протокол от заседанието на УС на НИП от 11 ноември, когато не е избран Петко Петков. И мотивите ще станат ясни, независимо от съгласието или не на гласувалите.

Спор за назначаването на конкурента

По-късно по време на заседанието обаче проблемът отново бе повдигнат, но откъм другата страна – защо в дневния ред не е включено командироването като преподавател на Полина Величкова, спорно избрана от Управителния съвет на НИП вместо Петко Петков.

Мария Кузманова, член на УС на института, попита къде е точката. Георги Колев настоя назначението да влезе извънредно в дневния ред, иначе се забавял процесът на обучение на младшите съдии.

Лозан Панов обяви, че сутринта е намерил листче с предложение от свое име да внесе назначението на Величкова в дневния ред. Но той не я е внесъл, защото идва в последния момент. Обяснено бе и че протоколът от това заседание на УС на НИП е бил подписан късно вчера следобяд.

В крайна сметка темата отмря.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.