Последни новини
Home / Законът / Прокурорът на София Русинова отговори на Топалов: Извиняваме се за неточностите, но…

Прокурорът на София Русинова отговори на Топалов: Извиняваме се за неточностите, но…

Defakto.bg

Днес е ден на засилено писмовно общуване между прокуратура и съд. След като вчера главният прокурор Сотир Цацаров преброи 382 забавени дела в двата софийски съда – СРС и СГС и публично разпространи констатациите, днес председателят на СГС Калоян Топалов също публично го опроверга. А Съюзът на съдиите бе категоричен – в правовата държава е абсурдно прокуратурата да проверява съда!

В края на деня се появи трето писмо – този път от градския прокурор на София Емилия Русинова с адресат Калоян Топалов.

Ето го:

„УВАЖАЕМИ Г-Н ТОПАЛОВ,

Във връзка със съобщението на Пресцентъра на Софийски градски съд, изпратено до медиите днес, в което се изразява несъгласие с информация относно неприключили съдебни производства наблюдавани от Софийска градска прокуратура и дела, по които е констатирано значително забавяне при изготвяне на мотивите към постановените присъди, бихме искали да внесем следните уточнения:

Предоставената от Софийска градска прокуратура справка е изготвена с цел преценка и анализ на дейността в Софийска градска прокуратура по линия на наказателно-съдебния надзор с оглед оптимизация на нейната структура и работа.

Предмет на проверката са дела, с внесени в Софийски градски съд с обвинителни актове в период от 2008г. до 2014г., по които към настоящия момент съдебното следствие на първа инстанция не е приключило, както и дела, по които мотивите са изготвени със значително забавяне.

Поради това информацията е извлечена от Унифицираната информационна система на Прокуратурата на Република България и проверена и съпоставена с публикуваната такава на сайта на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд.

По подадените от нас дела със забавени мотиви, липсва публикувана информация за произнасяне на съда и изготвяне на мотиви в сайта на Софийски градски съд.

След запознаване с цитираните във Вашето съобщение 4 броя дела, за които се сочи, че некоректно сме отчели като значително забавени мотиви, се установи следното:

По НОХД № 1665/2009г. и по НОХД № 463/2008г.,  както и самите Вие сте посочили, липсват изготвени мотиви и това е процесуалното основание за отмяна на първоинстанционния акт, както и основание за отстраняването от длъжност на съдията докладчик от Висшия съдебен съвет.

По НОХД №1142/2008г. мотивите към присъдата също са изготвени извън законоустановения срок по чл. 308 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс.

По отношение възражението Ви относно НОХД № 2746/2008г. установихме, че то е основателно, поради което поднасяме своите извинения за некоректно подадената информация.

С цел недопускане на подобни пропуски са предприети организационни мерки.

Като стъпка в тази посока през последните месеци е започната и и инициатива от страна на ръководството на Софийска градска прокуратура  за изискване на съдебните актове и мотивите към тях по дела, внесени от Софийска градска прокуратура, за които при нас липсва обратна информация за движение след постановяване на първоинстанционната присъда.

Считаме, че некоректно е подадена информацията за липса на съдебно производство за дело за убийство по внесен от Софийска градска прокуратура обвинителен акт през 2010г. Както е посочено и във Вашето изложение това производство и към момента не е приключило в първоинстанционния съд, а от материалите е видно, че следващото съдебно заседание е насрочено за 30.11.2016г.

Това е само един пример от констатираните от нас 40 броя дела на производство пред Софийски градски съд, образувани по обвинителни актове на СГП, внесени в периода 2008г.-2014г.

Градски прокурор Емилия Русинова“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.