Последни новини
Home / Законът / Калоян Топалов опроверга Сотир Цацаров

Калоян Топалов опроверга Сотир Цацаров

Defakto.bg

Съюзът на съдиите към ВСС: Откога прокуратурата проверява съда?!

Откога прокуратурата проверява работата на съда и нормално ли е това в една правова държава?

Този, а и други остри въпроси поставя Управителният съвет на Съюза на съдиите към членовете на съдийската колегия на ВСС.

Поводът

Повод е съобщението на прокуратурата от вчера, че Сотир Цацаров е сезирал колегията за общо 382 забавени наказателни дела в Софийския районен съд и в Софийския градски съд. Цитираха се дела за убийство, длъжностно престъпление, наркоразпространение, по които обвинителите бяха пресметнали броя на проведените заседания. Както и четири дела на СГС, по които от години нямало мотиви. Като: дело за грабеж, извършен от рецидивист е постановена присъда на 12.06.2008 г. и повече от 8 години няма изготвени мотиви. По дело за наркоразпространение е постановена присъда на 08.07.2008 г. и до момента няма изготвени мотиви към присъдата. За причинена смърт по непредпазливост при ПТП е постановена присъда на 15.10.2008 г. и 8 години няма изготвени мотиви. По дело за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай присъдата е постановена преди почти пет години – на 02.12.2011 г.

Конкретика по казусите обаче нямаше. Но се сочеше, че данните дошли от районния и градския прокурори на София, нещо като самоинициатива.

Реакцията

По този повод от Съюза на съдиите пишат на ВСС:

„Не можем да останем безучастни по въпросите каква е процедурата, в рамките на която тази информация е събирана, и компетентността на прокуратурата за подобна дейност, както и очевидно преследваната манипулативна цел. Не става ясно по никакъв начин защо точно „софийските съдилища“ са били обект на специално внимание от страна на главния прокурор и то конкретно две от тях – Софийски районен съд и Софийски градски съд. Не става ясно и какви са били причините за продължителното разглеждане на споменаваните дела, както и какво е било процесуалното поведение на представителите на прокуратурата, взели участие в съответните производства.

Съдийската колегия на ВСС е длъжна да вземе отношение по (не)законността на така предприетата инициатива от главния прокурор. Прокуратурата е страна в съдебната фаза на наказателния процес и не може, поне не и в една правова държава, да извършва „проверки“ на съда. Отбелязваме, че досега съдилищата не са си позволили, извън упражняването на правомощията им по разглеждане на конкретни дела, да обобщават и оповестяват общи данни относно срочността на досъдебните производства, тяхната процесуална съдба и доказателствена обезпеченост.  Използването на такъв подход уврежда и подкопава държавността, доколкото създава усещане за „война между институции“. Съдът няма как да участва в подобен деструктивизъм, защото е чуждо на природата му”.

Нищо не е вярно!

От своя страна, в публично разпространено становище председателят на СГС Калоян Топалов опроверга Сотир Цацаров.

Категорично не отговаря на истината информацията, разпространена от Върховна касационна прокуратура вчера, че в Софийски градски съд има наказателни дела, по които 8 години няма написани мотиви. Подобни констатации не са направени, при нито една от проверките на ВСС, ИВСС, както и при тази извършена от Софийски апелативен съд в периода 25.01.2016 г. – 12.02.2016 г.. Ръководството на СГС счита за абсолютно недопустимо изнасянето на непроверена и напълно невярна информация и то от главния прокурор на РБългария.

     Ето фактите:

На 14 ноември в 16 часа на служебния имейл на СГС се получи писмо от Галя Георгиева, в качеството й на председател на комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“ към съдийската колегия на ВСС. В него г-жа Георгиева указва да бъде извършена незабавна проверка, моли за спешност и информира, че на заседанието на комисията, проведено на 09.11.2016 г. са били разгледани две уведомителни писма от главния прокурор Сотир Цацаров относно обобщени данни на всички незавършени съдебни производства в СГС, и дела, по които има значително забавяне на мотивите. Към тях, г-н Цацаров е приложил и отговор на свое питане до ръководителя на СГП Емилия Русинова, към което е приложена справка със съдебни производства, които се водят повече от две години в СГС.

Писмото на Галя Георгиева пристигна в СГС час и половина след като Върховна касационна прокуратура вече беше разпространила в медиите информация за съдържанието на сигнала, изпратен от г-н Цацаров до ВСС. Фактите обаче напълно се различават от тези, с които главният прокурор на РБългария, чрез изготвена от самата прокуратура справка, по несъществуваща процедура и с неясна цел, е решил да проверява Софийски градски съд, да занимава ВСС и обществото. Възможно е г-н Цацаров да е бил за пореден път, случайно или умишлено, подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни. Възможно е и грешката на ПРБ да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самата в прокуратурата.

     Истината обаче е следната:

В писмото си главният прокурор твърди, че по четири дела, мотивите са значително забавени. От приложената към писмото на г-н Цацаров справка на СГП се установява, че това са НОХД № 1665/2009 г., НОХД № 2746/2008 г., НОХД №463/2008 г., НОХД №1142/2008 г. Справката на СГС обаче показва нещо съвсем различно:

     НОХД № 1665/2009 г. е било на доклад на съдия Мими Петрова, присъдата по него е постановена на 02.12.2011 г. Поради дисциплинарното уволнение на съдия Петрова, делото е изпратено по жалба в САС, без мотиви, присъдата е отменена от Софийски апелативен съд с решение от 21.09.2014 г. и делото е върнато за ново разглеждане. Същото е преобразувано е на НОХД 2284/2014 г. и към момента не е приключило – следващото заседание е насрочено за 16.11.2016.

     НОХД № 2746/2008 г. е било на доклад на съдия Вера Чочкова. Присъдата по него е постановена на 15.10.2008 г., а мотивите са предадени на 27.10.2008 г. Същата е влязла в законна сила на 31.10.2008 г. По делото е наложена пробация и СГП е уведомена на 04.11.2008 г. за необходимост от изпълнение на наказанието.

     НОХД № 463/2008 г. е било на доклад на съдия Мими Петрова  и присъдата по него е от 18.07.2008 г. Поради дисциплинарното уволнение на съдия Петрова, делото е изпратено по жалба в САС, без мотиви. Софийски апелативен съд с определение от 14.05.2014 г. е отменил присъдата и прекратил наказателното производство поради смърт на подсъдимия, за което определение Софийска градска прокуратура е уведомена на 15.07.2014 г.

     НОХД № 1142/2008 г. е с постановена присъда от 12.06.2008 г., като мотивите към нея са предадени на 08.07.2008 г. По протест на СГП, Софийски апелативен съд е потвърдил същата.

Освен че данните от писмото на г-н Цацаров нямат нищо общо с фактите, в него е допусната и груба неточност –  като номера на дела са посочени номерата на прокурорските преписки (напр. НОХД № 00367/2008 г.). Ноторно е, че започването на прокурорската преписка в много от случаите предхожда с години внасянето на обвинителния акт в съда и образуването на съдебно производство. Подобна грешка е недопустимо да бъде направена от Главния прокурор на РБългария, което води до съмнението, че или по някаква причина писмото до ВСС е трябвало да бъде изпратено спешно и не е останало време информацията в него да бъде проверена или целта му е за пореден път, по най-елементарен начин, с абсолютно неревни факти да бъде дискредитиран най-големия окръжен съд в страната и съдиите, които правораздават в него.

Вярно е – дело се точи 8 години заради искания на обвинението

Единствената вярна информация в писмото на г-н Цацаров е, че в Софийски градски съд има висящи дела от 2008 година. Сред тях е делото за източване на Държавния резерв, по което има 9 подсъдими, над 200 тома материали и са разпитани 280 свидетели – почти всички по искане на прокуратурата. Изготвени са над 20 експертизи – отново по настояване на прокуратурата. Всички отлагания на съдебните заседания до момента са  пак по искане на представителя на прокуратурата. Освен това делото е започнало отначало през 2010 г. след като държавното обвинение е направило отвод на съдията-докладчик. Сред визираните от г-н Цацаров дела е и това срещу Валентин Димитров (Вальо Топлото), по което има 731 тома доказателства. Друго от посочените в справката на СГП дела, известно като „Софийски имоти“, е с 13 подсъдими. След дисциплинарното уволнение на съдия Мими Петрова, то е започнало отначало.

След като предостави изисканата от ВСС справка, ръководството на СГС ще поиска от съдийската колегия да изрази позиция във връзка с казуса.“

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.