Последни новини
Home / Законът / Калоян Топалов опроверга Сотир Цацаров

Калоян Топалов опроверга Сотир Цацаров

Defakto.bg

Съюзът на съдиите към ВСС: Откога прокуратурата проверява съда?!

Откога прокуратурата проверява работата на съда и нормално ли е това в една правова държава?

Този, а и други остри въпроси поставя Управителният съвет на Съюза на съдиите към членовете на съдийската колегия на ВСС.

Поводът

Повод е съобщението на прокуратурата от вчера, че Сотир Цацаров е сезирал колегията за общо 382 забавени наказателни дела в Софийския районен съд и в Софийския градски съд. Цитираха се дела за убийство, длъжностно престъпление, наркоразпространение, по които обвинителите бяха пресметнали броя на проведените заседания. Както и четири дела на СГС, по които от години нямало мотиви. Като: дело за грабеж, извършен от рецидивист е постановена присъда на 12.06.2008 г. и повече от 8 години няма изготвени мотиви. По дело за наркоразпространение е постановена присъда на 08.07.2008 г. и до момента няма изготвени мотиви към присъдата. За причинена смърт по непредпазливост при ПТП е постановена присъда на 15.10.2008 г. и 8 години няма изготвени мотиви. По дело за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай присъдата е постановена преди почти пет години – на 02.12.2011 г.

Конкретика по казусите обаче нямаше. Но се сочеше, че данните дошли от районния и градския прокурори на София, нещо като самоинициатива.

Реакцията

По този повод от Съюза на съдиите пишат на ВСС:

„Не можем да останем безучастни по въпросите каква е процедурата, в рамките на която тази информация е събирана, и компетентността на прокуратурата за подобна дейност, както и очевидно преследваната манипулативна цел. Не става ясно по никакъв начин защо точно „софийските съдилища“ са били обект на специално внимание от страна на главния прокурор и то конкретно две от тях – Софийски районен съд и Софийски градски съд. Не става ясно и какви са били причините за продължителното разглеждане на споменаваните дела, както и какво е било процесуалното поведение на представителите на прокуратурата, взели участие в съответните производства.

Съдийската колегия на ВСС е длъжна да вземе отношение по (не)законността на така предприетата инициатива от главния прокурор. Прокуратурата е страна в съдебната фаза на наказателния процес и не може, поне не и в една правова държава, да извършва „проверки“ на съда. Отбелязваме, че досега съдилищата не са си позволили, извън упражняването на правомощията им по разглеждане на конкретни дела, да обобщават и оповестяват общи данни относно срочността на досъдебните производства, тяхната процесуална съдба и доказателствена обезпеченост.  Използването на такъв подход уврежда и подкопава държавността, доколкото създава усещане за „война между институции“. Съдът няма как да участва в подобен деструктивизъм, защото е чуждо на природата му”.

Нищо не е вярно!

От своя страна, в публично разпространено становище председателят на СГС Калоян Топалов опроверга Сотир Цацаров.

Категорично не отговаря на истината информацията, разпространена от Върховна касационна прокуратура вчера, че в Софийски градски съд има наказателни дела, по които 8 години няма написани мотиви. Подобни констатации не са направени, при нито една от проверките на ВСС, ИВСС, както и при тази извършена от Софийски апелативен съд в периода 25.01.2016 г. – 12.02.2016 г.. Ръководството на СГС счита за абсолютно недопустимо изнасянето на непроверена и напълно невярна информация и то от главния прокурор на РБългария.

     Ето фактите:

На 14 ноември в 16 часа на служебния имейл на СГС се получи писмо от Галя Георгиева, в качеството й на председател на комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“ към съдийската колегия на ВСС. В него г-жа Георгиева указва да бъде извършена незабавна проверка, моли за спешност и информира, че на заседанието на комисията, проведено на 09.11.2016 г. са били разгледани две уведомителни писма от главния прокурор Сотир Цацаров относно обобщени данни на всички незавършени съдебни производства в СГС, и дела, по които има значително забавяне на мотивите. Към тях, г-н Цацаров е приложил и отговор на свое питане до ръководителя на СГП Емилия Русинова, към което е приложена справка със съдебни производства, които се водят повече от две години в СГС.

Писмото на Галя Георгиева пристигна в СГС час и половина след като Върховна касационна прокуратура вече беше разпространила в медиите информация за съдържанието на сигнала, изпратен от г-н Цацаров до ВСС. Фактите обаче напълно се различават от тези, с които главният прокурор на РБългария, чрез изготвена от самата прокуратура справка, по несъществуваща процедура и с неясна цел, е решил да проверява Софийски градски съд, да занимава ВСС и обществото. Възможно е г-н Цацаров да е бил за пореден път, случайно или умишлено, подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни. Възможно е и грешката на ПРБ да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самата в прокуратурата.

     Истината обаче е следната:

В писмото си главният прокурор твърди, че по четири дела, мотивите са значително забавени. От приложената към писмото на г-н Цацаров справка на СГП се установява, че това са НОХД № 1665/2009 г., НОХД № 2746/2008 г., НОХД №463/2008 г., НОХД №1142/2008 г. Справката на СГС обаче показва нещо съвсем различно:

     НОХД № 1665/2009 г. е било на доклад на съдия Мими Петрова, присъдата по него е постановена на 02.12.2011 г. Поради дисциплинарното уволнение на съдия Петрова, делото е изпратено по жалба в САС, без мотиви, присъдата е отменена от Софийски апелативен съд с решение от 21.09.2014 г. и делото е върнато за ново разглеждане. Същото е преобразувано е на НОХД 2284/2014 г. и към момента не е приключило – следващото заседание е насрочено за 16.11.2016.

     НОХД № 2746/2008 г. е било на доклад на съдия Вера Чочкова. Присъдата по него е постановена на 15.10.2008 г., а мотивите са предадени на 27.10.2008 г. Същата е влязла в законна сила на 31.10.2008 г. По делото е наложена пробация и СГП е уведомена на 04.11.2008 г. за необходимост от изпълнение на наказанието.

     НОХД № 463/2008 г. е било на доклад на съдия Мими Петрова  и присъдата по него е от 18.07.2008 г. Поради дисциплинарното уволнение на съдия Петрова, делото е изпратено по жалба в САС, без мотиви. Софийски апелативен съд с определение от 14.05.2014 г. е отменил присъдата и прекратил наказателното производство поради смърт на подсъдимия, за което определение Софийска градска прокуратура е уведомена на 15.07.2014 г.

     НОХД № 1142/2008 г. е с постановена присъда от 12.06.2008 г., като мотивите към нея са предадени на 08.07.2008 г. По протест на СГП, Софийски апелативен съд е потвърдил същата.

Освен че данните от писмото на г-н Цацаров нямат нищо общо с фактите, в него е допусната и груба неточност –  като номера на дела са посочени номерата на прокурорските преписки (напр. НОХД № 00367/2008 г.). Ноторно е, че започването на прокурорската преписка в много от случаите предхожда с години внасянето на обвинителния акт в съда и образуването на съдебно производство. Подобна грешка е недопустимо да бъде направена от Главния прокурор на РБългария, което води до съмнението, че или по някаква причина писмото до ВСС е трябвало да бъде изпратено спешно и не е останало време информацията в него да бъде проверена или целта му е за пореден път, по най-елементарен начин, с абсолютно неревни факти да бъде дискредитиран най-големия окръжен съд в страната и съдиите, които правораздават в него.

Вярно е – дело се точи 8 години заради искания на обвинението

Единствената вярна информация в писмото на г-н Цацаров е, че в Софийски градски съд има висящи дела от 2008 година. Сред тях е делото за източване на Държавния резерв, по което има 9 подсъдими, над 200 тома материали и са разпитани 280 свидетели – почти всички по искане на прокуратурата. Изготвени са над 20 експертизи – отново по настояване на прокуратурата. Всички отлагания на съдебните заседания до момента са  пак по искане на представителя на прокуратурата. Освен това делото е започнало отначало през 2010 г. след като държавното обвинение е направило отвод на съдията-докладчик. Сред визираните от г-н Цацаров дела е и това срещу Валентин Димитров (Вальо Топлото), по което има 731 тома доказателства. Друго от посочените в справката на СГП дела, известно като „Софийски имоти“, е с 13 подсъдими. След дисциплинарното уволнение на съдия Мими Петрова, то е започнало отначало.

След като предостави изисканата от ВСС справка, ръководството на СГС ще поиска от съдийската колегия да изрази позиция във връзка с казуса.“

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.