Последни новини
Home / Законът / Шестима от ВСС: Прокуратурата бързо да каже дали Узунов е извършил престъпление

Шестима от ВСС: Прокуратурата бързо да каже дали Узунов е извършил престъпление

Defakto.bg

Прокуратурата бързо да приключи проверката срещу Димитър Узунов и публично да обяви заключенията си, както и мотивите към тях.

За това настояват шестима от Висшия съдебен съвет – Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Лозан Панов, Соня Найденова и  Юлия Ковачева. Позицията им бе изпратена от пресцентъра на ВСС и качена на сайта на съвета, но не на челно място.

Шестимата напомнят фактите, дали повод за прокурорската проверка за склоняване към лъжесвидетелство срещу Узунов. Най-вече направеното в съдебно заседание заявление на съдията от Раднево Люба Петрова, че е била „убедена да свидетелства“ от представляващия ВСС в ущърб на някогашния й колега Евелин Драганов. И обясненията, че самата Петрова, разследвана по четири обвинения и отстраненаот ВСС, е търсела в случая някакво спасение за себе си. Скандалът гръмна след публикация в сайта „Афера”. А говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че веднага след въпросното съдебно заседание били изискани протоколите от него и столичната районна прокуратура е започнала проверка. От СГС обаче опровергаха – протоколите са изискани едва след като случаят излиза в медиите.

По този повод шестимата кадровици заявяват: „Публично разпространените данни за действия, извършени от представляващия ВСС, са от естество да разстроят доверието в съдебната система и да уронят престижа на правосъдието, поради което фактите трябва да бъдат задълбочено и бързо проверени. Ето защо призоваваме прокуратурата да  проведепроверката максимално експедитивно, безпристрастно и обективно и да обяви публично и мотивирано резултата от нея. Това ще позволи на членовете на ВСС  и на съдиите, прокурорите и следователите да формират становище за това дали е налице засягане на авторитета на съдебната власт и нейната независимост.”

Междувременно Соня Найденова и Калин Калпакчиев депозираха в деловодството на парламента писмо до всички народни представители. Те призовават депутатите да се възползват от правомощията, дадени им с промените в съдебния закон, и да поискат дисциплинарното уволнение на избраника от тяхната квота Димитър Узунов.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.