Последни новини
Home / Законът / Шестима от ВСС: Прокуратурата бързо да каже дали Узунов е извършил престъпление

Шестима от ВСС: Прокуратурата бързо да каже дали Узунов е извършил престъпление

Defakto.bg

Прокуратурата бързо да приключи проверката срещу Димитър Узунов и публично да обяви заключенията си, както и мотивите към тях.

За това настояват шестима от Висшия съдебен съвет – Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Лозан Панов, Соня Найденова и  Юлия Ковачева. Позицията им бе изпратена от пресцентъра на ВСС и качена на сайта на съвета, но не на челно място.

Шестимата напомнят фактите, дали повод за прокурорската проверка за склоняване към лъжесвидетелство срещу Узунов. Най-вече направеното в съдебно заседание заявление на съдията от Раднево Люба Петрова, че е била „убедена да свидетелства“ от представляващия ВСС в ущърб на някогашния й колега Евелин Драганов. И обясненията, че самата Петрова, разследвана по четири обвинения и отстраненаот ВСС, е търсела в случая някакво спасение за себе си. Скандалът гръмна след публикация в сайта „Афера”. А говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че веднага след въпросното съдебно заседание били изискани протоколите от него и столичната районна прокуратура е започнала проверка. От СГС обаче опровергаха – протоколите са изискани едва след като случаят излиза в медиите.

По този повод шестимата кадровици заявяват: „Публично разпространените данни за действия, извършени от представляващия ВСС, са от естество да разстроят доверието в съдебната система и да уронят престижа на правосъдието, поради което фактите трябва да бъдат задълбочено и бързо проверени. Ето защо призоваваме прокуратурата да  проведепроверката максимално експедитивно, безпристрастно и обективно и да обяви публично и мотивирано резултата от нея. Това ще позволи на членовете на ВСС  и на съдиите, прокурорите и следователите да формират становище за това дали е налице засягане на авторитета на съдебната власт и нейната независимост.”

Междувременно Соня Найденова и Калин Калпакчиев депозираха в деловодството на парламента писмо до всички народни представители. Те призовават депутатите да се възползват от правомощията, дадени им с промените в съдебния закон, и да поискат дисциплинарното уволнение на избраника от тяхната квота Димитър Узунов.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.