Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ се отказа от любимата реформа на министър Москов*

ГЕРБ се отказа от любимата реформа на министър Москов*

Defakto.bg
Разделянето на пакетите за лечение на здравната каса отпада окончателно
 Първата и една от най-важните промени в здравния сектор, за които настояваше здравният министър Петър Москов, така и няма да види бял свят. Разделянето на пакета лечение на здравната каса на основен и допълнителен няма да се случи и догодина, тъй като няма да бъде разгледано от настоящия парламент.
Промяната в Закона за здравното осигуряване, с която пакетът на НЗОК се разделя на основен, лечението по който е приоритетно и за него не се чака, и на допълнителен, по който могат да се правят листи на чакащи, беше приета на първо четене през есента. Но проектът няма да стигне до второ четене. „Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш“, обяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Медиапул. Така евентуалното разделяне на пакетите ще остане за следващите управляващи. Ако сред тях не е Петър Москов, то едва ли изобщо ще се върне на дневен ред, защото дори и в ГЕРБ не одобряваха особено поправката.Това беше първата промяна в здравното законодателство, предложена от Петър Москов през 2015 г. Разделянето на пакетите на НЗОК дори беше прието от парламента, но след това беше отменено от Конституционния съд, който беше сезиран от БСП и ДПС. Според магистратите самата промяна не противоречи на конституцията, проблемът според тях беше, че в закона не пишеше изрично по какви критерии се определя кои заболявания ще са с приоритетно финансиране и за кои ще се чака. Текстът не влезе в сила и се наложи здравното министерство да го напише и внесе отново в парламента. Самият Петър Москов вчера обясни, че ще настоява разделянето на пакета да се гледа от този парламент.

Според министъра в оставка целта беше в основния пакет да попаднат социално значимите болести, финансирането за тях да се увеличи, така че лечението да е 100% гарантирано и безплатно. За останалите заболявания пък трябваше да се заделят по-малко средства, отколкото сега, и за лечението им да се чака. Москов дори направи основен и допълнителен пакет, преди КС да отмени разделянето им. Всички клинични пътеки, по които НЗОК плаща, попаднаха в основния пакет, а в допълнителния имаше само 3 – като операции при инконтиненция и с робот Да Винчи.

„Тази мярка в условията на една-единствена здравна каса, която трябва да финансира и единия, и втория пакет, е трудно да се реализира. Една година парламентарно време беше „изядено“, за да се обяснява колко добро е това решение, а единственият, който възторжено го твърдеше, бе самият д-р Москов“, коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Въпреки че ГЕРБ и РБ бяха коалиционни партньори 2 години, вчера Даниела Дариткова обяви, че хаос в здравната система не се задава, тъй като според нея тя е в състоянието, в която е била заварена през 2014 година, а единствената промяна е въвеждането на пръстовия идентификатор. Неговата съдба в момента е неясна. „Вложените средства не може да ги върнем. Те са вложени, защото системата е изпълнена. Въпросът е, че сега очакваме да видим какъв е ефектът спрямо вложените средства. Моята прогноза е, че ефектът ще бъде дори по-добър от този, който очакваме. Новият министър ще реши дали ще продължи тази дейност, или не и ние ще я изпълняваме. Ако намери начин да я прекрати, касата ще бъде длъжна да го изпълни“, коментира вчера управителят на здравната каса Глинка Комитов. „Обмисля се възможността за премахване на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците. По темата предстоят разговори“, каза пък депутатът от БСП Емил Райнов.

БЮДЖЕТ

Здравната комисия в парламента прие на първо четене бюджета на НЗОК за догодина. Вероятно обаче на второ четене ще отпадне предложението здравната каса да може да спира договорите на болниците, отчели неизвършена дейност, дори и да тече обжалване в съда. Предложението отново е на здравното министерство.

Статията е публикувана във в. Сега

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.