Последни новини
Home / Законът / И все пак – защо Петко Петков не стана преподавател в НИП? Тачева отваря протоколите за журналисти и за ВСС (обновена)

И все пак – защо Петко Петков не стана преподавател в НИП? Тачева отваря протоколите за журналисти и за ВСС (обновена)

Defakto.bg

Бившият зам.-правосъден министър декласиран след сигнал на Цацаров

Загадката защо бившият зам.-министър на правосъдието от екипа на Христо Иванов Петко Петков бе отхвърлен за постоянен преподавател в НИП, е на път да се реши.

Безпрецедентно, утре директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева отваря за журналисти цялата документация по тази процедура. В петък материалите – от общо 400 страници, ще са на разположение на членовете на ВСС и на участниците в процедурата.

De Facto вече научи отговора от високопоставен член на ВСС. Формалният повод е, че по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров Инспекторатът проверява делата на съдия Петков в Софийския районен съд от началото на годината.  И, макар че в момента магистратът няма ненаписани дела, в предишни периоди имал и се създавало впечатление за траен проблем, маскиран специално за конкурса.

Именно с този основен аргумент след изказване на Цацаров мнозинството в Управителния съвет на НИП е отхвърлило кандидатурата на Петков, макар той да е класиран първи от комисия от върховни съдии, в която е участвала и зам.-директорът на НИП Нели Маданска. Нещо повече, според комисията, магистратът няма слаби страни.

Официално мотивите за декласирането на Петков дотук никой не е съобщил.

Както De Facto писа, при гласуването на заседанието на управата на НИП на 11 ноември, Петков е отхвърлен с 4 срещу 3 гласа. „Против“ са били Сотир Цацаров, председателят на ВАС Георги Колев, Мария Кузманова и Незабравка Стоева от ВСС. Колев и Стоева са упълномощили Кузманова и Цацаров да гласуват вместо тях.

Повтаряемостта впечатлява – мотивът „има ненаписани дела“ вече е ползван срещу Петко Петков още през септември, при първата процедура за преподавател на младшите съдии по наказателно право и процес. Тогава той е отхвърлен за първи път по неактуална справка за делата му. Веднага след това главният прокурор изпраща сигнал в Инспектората и той свършва работа при втората процедура.

Самият Петко Петков обаче е категоричен – в момента няма ненаписани дела.

Проблемът стигна и до съдийската колегия на ВСС, но мнозинството там предотврати разглеждането му на нейното заседание вчера. Той обаче ще влезе в дневния ред идния вторник. А от Съюза на съдиите настояха мотивите за Петков да станат публично известни.

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Един коментар

  1. Обретенов

    Този случай е знаков за кадровата политика на главния прокурор и изобщо за неговото поведение и за отговорността му пред обществото, на което той трябва да служи. Резултатите трябва да станат публично достояние, а не да потънат в блатото, което сега представлява ВСС. Ако е вярно, че Петко Петков няма ненаписани дела, на Гл.прокурор трябва да бъде потърсена отговорност, както от пленума на ВСС, така и от обществото, вкл. и от държавните институции – президент, Народно събрание. До кога ще робуваме на мита, че над него стои само Бог!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.