Последни новини
Home / Законът / И все пак – защо Петко Петков не стана преподавател в НИП? Тачева отваря протоколите за журналисти и за ВСС (обновена)

И все пак – защо Петко Петков не стана преподавател в НИП? Тачева отваря протоколите за журналисти и за ВСС (обновена)

Defakto.bg

Бившият зам.-правосъден министър декласиран след сигнал на Цацаров

Загадката защо бившият зам.-министър на правосъдието от екипа на Христо Иванов Петко Петков бе отхвърлен за постоянен преподавател в НИП, е на път да се реши.

Безпрецедентно, утре директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева отваря за журналисти цялата документация по тази процедура. В петък материалите – от общо 400 страници, ще са на разположение на членовете на ВСС и на участниците в процедурата.

De Facto вече научи отговора от високопоставен член на ВСС. Формалният повод е, че по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров Инспекторатът проверява делата на съдия Петков в Софийския районен съд от началото на годината.  И, макар че в момента магистратът няма ненаписани дела, в предишни периоди имал и се създавало впечатление за траен проблем, маскиран специално за конкурса.

Именно с този основен аргумент след изказване на Цацаров мнозинството в Управителния съвет на НИП е отхвърлило кандидатурата на Петков, макар той да е класиран първи от комисия от върховни съдии, в която е участвала и зам.-директорът на НИП Нели Маданска. Нещо повече, според комисията, магистратът няма слаби страни.

Официално мотивите за декласирането на Петков дотук никой не е съобщил.

Както De Facto писа, при гласуването на заседанието на управата на НИП на 11 ноември, Петков е отхвърлен с 4 срещу 3 гласа. „Против“ са били Сотир Цацаров, председателят на ВАС Георги Колев, Мария Кузманова и Незабравка Стоева от ВСС. Колев и Стоева са упълномощили Кузманова и Цацаров да гласуват вместо тях.

Повтаряемостта впечатлява – мотивът „има ненаписани дела“ вече е ползван срещу Петко Петков още през септември, при първата процедура за преподавател на младшите съдии по наказателно право и процес. Тогава той е отхвърлен за първи път по неактуална справка за делата му. Веднага след това главният прокурор изпраща сигнал в Инспектората и той свършва работа при втората процедура.

Самият Петко Петков обаче е категоричен – в момента няма ненаписани дела.

Проблемът стигна и до съдийската колегия на ВСС, но мнозинството там предотврати разглеждането му на нейното заседание вчера. Той обаче ще влезе в дневния ред идния вторник. А от Съюза на съдиите настояха мотивите за Петков да станат публично известни.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Един коментар

  1. Обретенов

    Този случай е знаков за кадровата политика на главния прокурор и изобщо за неговото поведение и за отговорността му пред обществото, на което той трябва да служи. Резултатите трябва да станат публично достояние, а не да потънат в блатото, което сега представлява ВСС. Ако е вярно, че Петко Петков няма ненаписани дела, на Гл.прокурор трябва да бъде потърсена отговорност, както от пленума на ВСС, така и от обществото, вкл. и от държавните институции – президент, Народно събрание. До кога ще робуваме на мита, че над него стои само Бог!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.