Последни новини
Home / Законът / Гласуваха оставката на кабинета „Борисов – 2” (обновена)  

Гласуваха оставката на кабинета „Борисов – 2” (обновена)  

Defakto.bg

 

218 народни представители подкрепиха оставката на правителството, двама депутати от  ГЕРБ се въздържаха, „против” –  нямаше.

 %d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b22Борисов: Народът каза да си ходим

Подавам оставката на правителството. То ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на ново. Много сериозни изводи сме си направили. Оставаме на разположение на обществото, ако един ден прецени, сме готови да работим с него. Сега обществото ни каза, че иска да работи с други  и ние сме длъжни да го направим.

Това заяви в 14.12 часа  Бойко Борисов от трибуната на парламента  и напусна пленарната  зала.  Той не изчака парламенът да гласува оставката му. Eдин по един, преди гласуването се  изнизаха и министрите на кабинета.

Най-напред Борисов поздрави победителите на изборите.“ Това бяха най-честните избори, които аз познавам“, започна изказването си той.

И още: „Преди две години, когато поехме властта,  бяхме в много тежко положение. Трябваше да направим правителство заедно с Реформаторите и Патриотите.  Няма случай, в който да не съм идвал в парламента и да благодаря на всички вас, за това, което сте направили в тези тежки кризи – бежанска вълна, криза, която срути цели държави“, заяви премиерът.
„Мислех, че максимум една година можехме да издържим, а ние издържахме цели две години. Вотът в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна. Както са го заявили хората и за референдума, и за двойката г-н Радев и г-жа Йотова. Някои питат – защо трябваше да се обвързват парламенарния вот с вота за правителството? Защото вота за президент показа, че политическата ситуация е вече друга. Има нови победители, които трябва да поемат отговорност“, заяви Борисов.
„Много хора са ме упреквали в какво ли не – че съм бил султан, диктатор и т.н, какви ли не глупости съм чувал. Властта идва от народа и се дава от народа“, обоснова се премиерът.
Новото мнозинство да направи служебно правителство

„Честитейки победата, искам да помоля новото мнозинство, получило моралното право да управляват – да не вкарвате държавата от едно служебно правителство в друго. Поемете още сега – направете консултации с президента Плевнелиев. Г-н Радев и г-жа Нинова да поемат тази отговорност, да направите служебно правителство, което да изкара до изборите“, каза още Бойко Борисов.

(В кулоарите пред журналисти,  лидерът на ГЕРБ  смени кроткия тон от пленарната зала. Иронично обясни грешките на ГЕРБ в предизборната кампания така: ” БСП направиха модерна кампания, самолети летяха на всички страни, хората харесват това“.

 „Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ“ – така Борисов отговори на въпрос дали ще даде свои кадри за служебното правителство, което трябва да назначи неговия кабинет.  Тези два-три месеца няма да ни ги простят, затова не искам да участваме, допълни той.)

  %d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bdБСП подкрепя оставката на кабинета, не и бюджета

БСП ще подкрепи оставката на правителството, но няма да подкрепи проекта за бюджет за 2017 г.,  заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.  Тя потвърди, че  социалистите отказват да са съучастници на властта, подготвила този финансов разчет, и призова мнозинството да го приеме само, тъй като разполага с достатъчно гласове в подкрепа на решенията си.
Нинова заяви, че левицата настоява за предсрочни избори и тогава ще предложи свой бюджет, в който ще залегнат нейните предложения, основното от които е връщане към прогресивното подоходно облагане, отменено от предишния кабинет на БСП.

Мъдрото решение на народа да избере Румен Радев за  държавен глава очаква мъдро отношение на политиците.  Имаме две цели: първо, мъдро и спокойно преминаване през процедурата на оставка  на кабинета и организирането на предсрочни избори и най-вече приемане на бюджета, и второ: разумно решение как да се отговори на исканията от референдума, заяви Нинова.

Тя  напомни на управляващите непоносимото високомерие към парламента и към народа си.И  коментира, че правителството е претърпяло  провал във всички реформи, особено на промените в образованието и здравеопазването. „Европарите изтекоха в магистрали, в услуги, в кражби, не създадохте собствена икономическа база. Малкият и среден бизнес бяха смачкани, а чужди монополи се вихреха на гърба на българския народ. Хората искат справедливост – който убива баба на село за 20 лв., който краде милиони, да бъде наказан. Вашата съдебна реформа не доведе до тази справедливост. Тя беше насочена към това да овладеете съдебната система, само за да я командвате“, каза тя.

 

    %d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d0%b2                                 Една фризьорка ви смаза

Представяте ли си колко сте зле вие тука, след като една фризьорка ви смаза“, обърна се към правителството независимият Георги Кадиев, имайки предвид победата на подкрепената от неговата партия Десислава Иванчева в изборите за кмет на столичния район „Младост“. „Хората не вярват на политици. За тях аз и Пеевски сме едно и също. Всички сме един дол дренки. Всеки трябва да намери каузата за неговите симпатизанти и да върнем нормалността в политиката“, призова той.

%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2Патриотите настояха за нов кабинет на ГЕРБ

 В залата Валери Симеонов отрече като неверни думите на Борисов от изборната нощ, че вече е налице ново мнозинство в парламента на БСП, ДПС и Патриотите и затова ГЕРБ се оттегля.  „Не, уважаеми колеги, мнозинството е същото, старото, даже увеличено, защото „Обединени патриоти“ разполагат с 33 депутати… Щеше да се получи едно бетонирано мнозинство“, заяви Симеонов.
Той призова ГЕРБ да състави ново правителство, когато получи проучвателен мандат от президента според изискванията на конституцията и заплаши, че в противен случай страната ще изпадне в ситуация на ново едногодишно безвремие.

%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d1%8a%d0%bd%d0%b5%d0%b2Хората виждат построеното, но и откраднатото

Хората виждат построеното, но виждат също откраднатото и безнаказаното, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той припомни, че в началото на мандата е настоявал партиите предварително да уговорят кратък мандат на управлението и насрочване на избори за Велико Народно събрание заедно с президентския вот. Ако това беше станало, сега ситуацията щеше да е друга, щяхме да имаме десен президент, посочи той.
Кънев призова за подкрепа на бюджета, за да не спират увеличението на учителските заплати и модернизацията на армията.

 От името на Реформаторския блок – коалиционен партньор на ГЕРБ във властта, Найден Зеленогорски изтъкна успехите на правителството и предупреди, че с оставката „държавата ще поеме по несигурен и опасен път“.

%d0%bc%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%84%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%b9%d1%8aДПС и ДОСТ  настояха за избори за Велико Народно събрание

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова за съгласие при приемането на бюджета и определянето на датата на предсрочните избори. Той настоя политиците да спрат с езика на омразата и да заложат за диалога. „Имаме нужда от нов обществен договор между управляващи и граждани и нека го осъществим чрез опит за диалог между политиците, от една страна, и между политиците и гражданите, от друга.

Лютви Местан, водач на ДОСТ, призова от трибуната да започнат незабавни консултации за свикване на Велико Народно събрание.  Обобщи,че всички, от които Борисов е искал подкрепа са го предали.
 

 

cvetanovПоследен думата взе Цветан Цветанов, атакува Кънев и патриотите

В пространно изявление от трибуната председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че за две години формацията му винаги е отстъпвала при напрежение и се е съобразявала с останалите политически сили, за да пази стабилността на държавата. „Ако бяхте лоялни в намеренията си и спазвахте ангажиментите си от 2014 г., сега трябваше да сме много повече хората, които подкрепяме правителството“, заяви Цветанов и посочи, че Радан Кънев, който излезе в опозиция след провала на съдебната реформа, беше сред главните преговарящи за подкрепа на управлението преди две години.

Цветанов атакува и Патриотите, които досега подкрепяха правителството, за това, че между двата тура на изборите са обещали повишение на пенсиите с ясното съзнание, че това е невъзможно.

Лидерът на групата на ГЕРБ повтаря тезите на Бойко Борисов за опитите на управляващата партията с цената на компромиси да създаде стабилност в държавата и безотговорното политиканстване на останалите партии, които са жертвали държавността в името на партийните си интереси.

Финално

Всичко това се случи под ръководството на  председателя на парламента г-жа Цецка Цачева, неуспешен кандидат в битката за „Дондуков 2“, а  де факто – успешна причина за падането на кабинета „Борисов 2“ и политическата криза в страната. При тежкия поименен наказателен вот, нямаше пречка някой от зам.председателите на НС да председателства  знаменталното заседание в сряда.

Този уж дребен на пръв поглед факт,  потвърждава колко далеко от същинското отрицание на гражданите са мнозинството от   водещите политически сили в парламента.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследавене за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.