Последни новини
Home / Законът / КС отклони искането на Манолова срещу броя на изборните секции в чужбина

КС отклони искането на Манолова срещу броя на изборните секции в чужбина

Defakto.bg

Конституционният съд отклони искането на омбудсмана Мая Манолова срещу ограничението до 35 на изборните секции в чужбина. Съдът обаче ще се произнесе по другото искане срещу Изборния кодекс – че секции извън дипломатически и консулски представителства извън ЕС се отварят с решение на ЦИК по преценка на ръководителите на въпросните представителства.

Мая Манолова бе оспорила и двата текста с мотива, че въвеждането на различен режим за гласуване на българите в чужбина е дискриминация и ограничение на конституционни права.

С определение от 15 ноември съдът отклонява искането за лимитирания брой секции с мотива, че междувременно в края на октомври текстът е променен. Това е така – първоначално ограничението до 35 секции в една държава важеше за всички, след мощен отпор на сънародниците ни в странство то остана за страните извън ЕС. И не зачерта разделението.

“Възниква формално основание за отклоняване на искането поради несъвпадане на предмета му с действащия закон”, е преценил обаче КС. Докладчик е Филип Димитров. В определението се подчертава, че няма пречка актуалният текст също да бъде оспорен. Но в това дело съдът ще се произнесе само за конституционността на откриването на секции по преценка на ръководителите на дипломатически и консулски представителства.

Като заинтересовани страни са конституирани Народното събрание, Министерски съвет, министърът на външните работи, министърaътна правосъдието, ЦИК,  Държавната агенция за българите в чужбина. Да дадат писмени становища са поканени ГИСДИ, Българско сдружение за честни избори и граждански права – Национална асоциация, БХК, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Институт за социална интеграция.

Още през лятото омбудсманът Манолова оспори и промяната, предвидила заличаване от избирателните списъци при две поредни неучастия във вот, след въвеждането на задължителното гласуване. Решение на КС по него няма.

About De Fakto

Проверете също

Проф. Емилия Друмева: Всички съдебни състави, а не само върховните, трябва да се обръщат към Конституционния съд

Освен право на индивидуална конституционна жалба на всеки български граждани, проектът за промени в Конституцията, …

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували С гласовете на 841 от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.