Последни новини
Home / Законът / КС отклони искането на Манолова срещу броя на изборните секции в чужбина

КС отклони искането на Манолова срещу броя на изборните секции в чужбина

Defakto.bg

Конституционният съд отклони искането на омбудсмана Мая Манолова срещу ограничението до 35 на изборните секции в чужбина. Съдът обаче ще се произнесе по другото искане срещу Изборния кодекс – че секции извън дипломатически и консулски представителства извън ЕС се отварят с решение на ЦИК по преценка на ръководителите на въпросните представителства.

Мая Манолова бе оспорила и двата текста с мотива, че въвеждането на различен режим за гласуване на българите в чужбина е дискриминация и ограничение на конституционни права.

С определение от 15 ноември съдът отклонява искането за лимитирания брой секции с мотива, че междувременно в края на октомври текстът е променен. Това е така – първоначално ограничението до 35 секции в една държава важеше за всички, след мощен отпор на сънародниците ни в странство то остана за страните извън ЕС. И не зачерта разделението.

„Възниква формално основание за отклоняване на искането поради несъвпадане на предмета му с действащия закон“, е преценил обаче КС. Докладчик е Филип Димитров. В определението се подчертава, че няма пречка актуалният текст също да бъде оспорен. Но в това дело съдът ще се произнесе само за конституционността на откриването на секции по преценка на ръководителите на дипломатически и консулски представителства.

Като заинтересовани страни са конституирани Народното събрание, Министерски съвет, министърът на външните работи, министърaътна правосъдието, ЦИК,  Държавната агенция за българите в чужбина. Да дадат писмени становища са поканени ГИСДИ, Българско сдружение за честни избори и граждански права – Национална асоциация, БХК, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Институт за социална интеграция.

Още през лятото омбудсманът Манолова оспори и промяната, предвидила заличаване от избирателните списъци при две поредни неучастия във вот, след въвеждането на задължителното гласуване. Решение на КС по него няма.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.