Последни новини
Home / Законът / Дограмата в благоевградски съд пак разпали страстите във ВСС

Дограмата в благоевградски съд пак разпали страстите във ВСС

Defakto.bg

Ще се прави одит на поръчката от далечната 2010 г.

Серията скандали покрай съдилищата в Благоевград днес се сдоби с нов финал. Поводът – прословутата дограма в съдебната палата в града, ползвана като аргумент срещу бившето ръководство на районния съд начело с Екатерина Николова.

Николова от доста време не е председател, а преди месец на поста бе избрана Вера Кольова, лансирана от шефа на окръжния съд в Благоевград Катя Бельова, харесана от мнозинството за втори мандат. В крайна сметка в този конфликт спечели Бельова. И остана неясно защо ВСС отново трябва да се занимава със смешни истории за дограми. Но се занима – по сигнал на Галя Георгиева и предложение на бюджетната комисия начело с Димитър Узунов. Като Георгиева, а след нея и комисията включително настояваха в случая да се прави и проверка за конфликт на интереси, очевидно от одитната дирекция на ВСС (което е невъзможно!).

С 14 на 4 гласа обаче пленумът на ВСС реши да се извърши одит и на районния, и на окръжния съд по проведената процедура за дограмата в далечната 2010 г. А с 4 срещу 13 гласа отхвърли предложението сигналът на Георгиева за конфликт на интереси от името на пленума на ВСС д се изпрати на все още действащата централна комисия за конфликт на интереси.

Историята втръсна

Историята с дограмата е до болка известна. През 2010 г. тя се монтира на етажите както на районния, така и окръжния съд в Благоевград след проведени идентични процедури и избран един и същи изпълнител – „РЕМ” ООД. Патосът на Галя Георгиева и на други от мнозинството обаче идва от факта, че шефът на фирмата бил шурей на съдията от районния съд Владимир Пензов, влязъл като зам.-председател в екипа на Екатерина Николова.

Любопитният детайл тук обаче е, че по времето, когато е провеждана процедурата за прословутата дограма, Николова още не е била шеф на районния съд, а Пензов е бил редови магистрат, без възможност да взема ръководни решения. Сиреч – какъв конфликт на интереси?!

Още по-любопитното е, че Катя Бельова, и тогава председател на окръжния съд, избира същата фирма и дава горещи препоръки за нея.

И трети детайл – нито една от проведените дотук финансови проверки не е установила нарушения за дограмата.

Но какво от това?

В началотго на дебата днес Юлия Ковачева поиска да разбере защо изобщо финансовата комисия начело с Узунов е приела, че дирекцията „Вътрешен одит” на ВСС може да проверява конфликт на интереси?

Има такива данни, може да се сигнализира Държавната агенция за финансов контрол, за което алтернативно съм информирала бюджетната комисия, отвърна Георгиева. „Не можем да си затворим очите за хора, които съдят другите!”, възкликна тя.

„Това е проект на комисията, не съм го измислил аз!”, защити се Узунов.

Последваха пояснения и преразказ на историята с дограмата.

„Надделя здравия разум!”, възкликна на финала Галина Карагьозова.

Пред очите на министър за един ден

Драмата се разигра в присъствието на правосъдния „министър за един ден” Мартин Грънчаров, студент по право от Велико Търново в 4 курс, който водеше заседанието заедно с Екатерина Захариева. Младежът реагира хладнокръвно.

Във ВСС бе и друга студентка – Валя Гольова от СУ, 2 курс връзки с обществеността, която днес е шеф на пресцентъра на правосъдното министерство.

Двамата поели постовете по програмата „Мениджър за един ден”.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.