Последни новини
Home / Законът / Наръч бивши министри с обвинения за „Белене“

Наръч бивши министри с обвинения за „Белене“

Defakto.bg

Днес беше Румен Овчаров, утре е Делян Добрев

Наръч бивши министри стават обвиняеми за проекта „Белене“. След като преди изборите обвинения за безстопанственост получи Петър Димитров от кабинета „Станишев“, днес към наказателна отговорност бе привлечен и колегата му Румен Овчаров. Призовка за утре има енергийният министър от правителството „Борисов“-1 Делян Добрев. Като настоящ депутат той има имунитет, но сам се отказа от тази защита.

Обвиненията срещу едните и другите обаче са за различни фази от неосъществения проект за АЕЦ „Белене“.

Румен Овчаров и Петър Димитров ще отговарят за първото споразумение за новата АЕЦ, но за различни действия. В тази фаза основните действащи лица, според конструкцията на прокуратурата, са бившите шефове на Националната електрическа компания Любомир Велков и Мардик Папазян. А бившите министри, съответно не упражнили достатъчно контрол върху тях и така също извършили престъпления. Първият по време Петър Димитров бе обвинен за сделката за продажба на старото оборудване за „Белене“, с която НЕК била ощетена с над 77 млн.евро.

Днес Румен Овчаров е привлечен към отговорност за подписването на това първо споразумение през 2006 г., като щетата е изчислена на 193 189 000 евро.

Според прокуратурата:

„В края на месец ноември 2006 г., в качеството си на Министър на икономиката и енергетиката на Република България и принципал на държавното дружество „Национална електрическа компания“ /НЕК/ ЕАД, въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян – изпълнителни директори на „НЕК“ ЕАД, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“ АД във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка „Белене“.

Разследването на СГП е установило, че Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ АД е бил ангажиран да извършва работа – идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро. Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ“Белене“ не се е достигнало.

От това е последвала значителна щета за „НЕК“ ЕАД в размер на 193 189 000 евро.“

Според Овчаров

На излизане от сградата на столичното следствие бившият енергиен министър обвини Бойко Борисов – в момента премиер в оставка, в политически натиск върху прокуратурата. И добави, че „ако за подписани споразумения, ще трябва да се носи отговорност, ще има опашка от министри“. По думите му щетата е настъпила, не защото е подписан договор, а защото Борисов спря договора.
Адвокатът му Васил Василев обяви, че е направил искане делото да бъде прекратено, тъй като обвинението е несъставомерно. И обясни – прокуратурата иска да държи някой обвинен в следващите две години и да не се прави нищо.
Василев каза и друго – той и Овчаров имат желание обвинението да бъде внесено незабавно в съда и добави, че ако това се случи, до Нова година по процеса ще има оправдателна присъда.

Овчаров е с мярка за неотклонение „подписка“.

За призования утре Делян Добрев прокуратурата твърди, че е извършил умишлена безстопанственост, ощетила НЕК с 4 561 697 евро. Той пък е отговорен, че не прекратил договора с „Атомекспортстрой“. Подобни обвинения чакали и Трайчо Трайков, доскоро кандидат за президент на реформаторите.

В крайна сметка пред Международния арбитраж в Париж руската компания осъди България за над 600 млн.евро заради поръчаното, но неплатено оборудване за АЕЦ.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.