Последни новини
Home / Законът / Наръч бивши министри с обвинения за „Белене“

Наръч бивши министри с обвинения за „Белене“

Defakto.bg

Днес беше Румен Овчаров, утре е Делян Добрев

Наръч бивши министри стават обвиняеми за проекта „Белене“. След като преди изборите обвинения за безстопанственост получи Петър Димитров от кабинета „Станишев“, днес към наказателна отговорност бе привлечен и колегата му Румен Овчаров. Призовка за утре има енергийният министър от правителството „Борисов“-1 Делян Добрев. Като настоящ депутат той има имунитет, но сам се отказа от тази защита.

Обвиненията срещу едните и другите обаче са за различни фази от неосъществения проект за АЕЦ „Белене“.

Румен Овчаров и Петър Димитров ще отговарят за първото споразумение за новата АЕЦ, но за различни действия. В тази фаза основните действащи лица, според конструкцията на прокуратурата, са бившите шефове на Националната електрическа компания Любомир Велков и Мардик Папазян. А бившите министри, съответно не упражнили достатъчно контрол върху тях и така също извършили престъпления. Първият по време Петър Димитров бе обвинен за сделката за продажба на старото оборудване за „Белене“, с която НЕК била ощетена с над 77 млн.евро.

Днес Румен Овчаров е привлечен към отговорност за подписването на това първо споразумение през 2006 г., като щетата е изчислена на 193 189 000 евро.

Според прокуратурата:

„В края на месец ноември 2006 г., в качеството си на Министър на икономиката и енергетиката на Република България и принципал на държавното дружество „Национална електрическа компания“ /НЕК/ ЕАД, въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян – изпълнителни директори на „НЕК“ ЕАД, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“ АД във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка „Белене“.

Разследването на СГП е установило, че Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ АД е бил ангажиран да извършва работа – идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро. Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ“Белене“ не се е достигнало.

От това е последвала значителна щета за „НЕК“ ЕАД в размер на 193 189 000 евро.“

Според Овчаров

На излизане от сградата на столичното следствие бившият енергиен министър обвини Бойко Борисов – в момента премиер в оставка, в политически натиск върху прокуратурата. И добави, че „ако за подписани споразумения, ще трябва да се носи отговорност, ще има опашка от министри“. По думите му щетата е настъпила, не защото е подписан договор, а защото Борисов спря договора.
Адвокатът му Васил Василев обяви, че е направил искане делото да бъде прекратено, тъй като обвинението е несъставомерно. И обясни – прокуратурата иска да държи някой обвинен в следващите две години и да не се прави нищо.
Василев каза и друго – той и Овчаров имат желание обвинението да бъде внесено незабавно в съда и добави, че ако това се случи, до Нова година по процеса ще има оправдателна присъда.

Овчаров е с мярка за неотклонение „подписка“.

За призования утре Делян Добрев прокуратурата твърди, че е извършил умишлена безстопанственост, ощетила НЕК с 4 561 697 евро. Той пък е отговорен, че не прекратил договора с „Атомекспортстрой“. Подобни обвинения чакали и Трайчо Трайков, доскоро кандидат за президент на реформаторите.

В крайна сметка пред Международния арбитраж в Париж руската компания осъди България за над 600 млн.евро заради поръчаното, но неплатено оборудване за АЕЦ.

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.