Последни новини
Home / Законът / Петима от ВСС: Стига увъртане, да решим Пенгезов и сие!

Петима от ВСС: Стига увъртане, да решим Пенгезов и сие!

Defakto.bg

Прилагането на закона не е въпрос на личности

Стига демагогия, крайно време е съдийската колегия на ВСС  принципно да отговори дали ще спазва закона или ще се подчинява на правилата на конюнктурата.

За това настояват в искане до председателстващия съдийската колегия на съвета Лозан Панов петима кадровици. Конкретно – колегията да излезе с дължимото произнасяне по молбите от отстранени съдии за възстановяването им в длъжност. Под искането са се подписали Соня Найденова, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

Законът

Поводът – от 9 август са в сила промените в Закона за съдебната власт. Извън другото, те въведоха и нови правила за отстраняването на магистрати, за да се сложи край на текущи безобразия, най-вече на фигурата на безработните магистрати безкрай.

Така в закона бе записано, че занапред (от 9 август т.г.) отстранените ще получават минимална работна заплата за този срок. Но най-вече – отстраняването от ВСС по предложение на главния прокурор може да става само за престъпления, пряко свързани с конкретната им работа на съдии, прокурори, следователи.

Промените влязоха в сила, последваха молби. А решения още няма.

Време е!

Молбите от отстранени съдии са две. Веднага е поискал възстановяване бившият шеф на столичния апелативен съд Веселин Пенгезов, обвинен за действия в друго качество – като председател на военноапелативния съд, за неправилно похарчени тогава евросредства по пропагандиране дейността на магистратите под пагон.

Другата, разбра се наскоро, е съдийката от Раднево Люба Петрова. Тя отговаря за ред прегрешения, но е отстранена по несъществуващ вече текст в закона. Най-интересното е, че същата тази съдийка в съдебно заседание уличи Димитър Узунов в престъпление – склоняване към лъжесвидетелство.

Отсвирени до…

И Пенгезов, и Петрова дотук не са получили отговор на молбите си от съдийската колегия. Казусите им бяха отлагани по всякакви поводи.

Най-вече Пенгезов. Неговите обвинения и отстраняване през 2014 г. съвпаднаха с новия конкурс за шеф на столичния апелативен съд –  пост, до тази година останал незает. Тогава магистратът обяви, че го отсвирват, за да не спечели втори мандат.

Тази година тези доводи не важат. Но има по-същностни – законът.

Малко след влизане в сила на промените Пенгезов е поискал възстановяване като съдия. Проблемът едва през октомври бе поставен на вниманието на съдийската колегия на ВСС. И се отложи. Веднъж, неясно защо, за информиране докъде е стигнало наказателното дело срещу него. Втори път – за изработване на общо решение на пленума на ВСС как да се възстановяват съдии и прокурори.

Стига друг е плащал вместо нас

Въпросът така и не е вредил до вниманието на пленума. Нещо повече – прокурорската колегия, с която уж трябваше да се съгласува практиката, вече тръгна сама да се произнася по подобни казуси, без да чака общи становища.

И е права – законовите промени оправомощиха съдии и прокурори поотделно да решават кадровите въпроси. Но съдийските увисват, благодарение на мнозинството.

След повторното непроизнасяне по молбата му, Веселин Пенгезов предупреди – мълчанието е злоупотреба с власт! И за това ще се плаща. Уви, от всички данъкоплатци. Кадровиците от мнозинството обаче отвърнаха – нас парите не ни интересуват (нали не са техни!), важен е моралът (чий ли?).

Да поемем отговорност

Съдийската колегия да поеме отговорността си по закон и да се произнесе за възстановяването – настояват сега петимата от ВСС.  Уточняват – в едната или другата посока, според волята на мнозинството.

Аргументите им – очевидно пленумът на ВСС, където заедно заседават съдии и прокурори, не е компетентен по кадровите проблеми. И още по-очевидно – явно обвинителите нямат дилеми, след като вече самостоятелно решават тези казуси.

Но най-вече – протакането оттук нататък носи и финансови измерения.

Дали някой от мнозинството във ВСС ще се замисли над това? Надали, докато със закон не се наложи лично – с джоба си – да отговарят.

И все пак…

About Елена Енчева

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.