Последни новини
Home / Законът / Петима от ВСС: Стига увъртане, да решим Пенгезов и сие!

Петима от ВСС: Стига увъртане, да решим Пенгезов и сие!

Defakto.bg

Прилагането на закона не е въпрос на личности

Стига демагогия, крайно време е съдийската колегия на ВСС  принципно да отговори дали ще спазва закона или ще се подчинява на правилата на конюнктурата.

За това настояват в искане до председателстващия съдийската колегия на съвета Лозан Панов петима кадровици. Конкретно – колегията да излезе с дължимото произнасяне по молбите от отстранени съдии за възстановяването им в длъжност. Под искането са се подписали Соня Найденова, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

Законът

Поводът – от 9 август са в сила промените в Закона за съдебната власт. Извън другото, те въведоха и нови правила за отстраняването на магистрати, за да се сложи край на текущи безобразия, най-вече на фигурата на безработните магистрати безкрай.

Така в закона бе записано, че занапред (от 9 август т.г.) отстранените ще получават минимална работна заплата за този срок. Но най-вече – отстраняването от ВСС по предложение на главния прокурор може да става само за престъпления, пряко свързани с конкретната им работа на съдии, прокурори, следователи.

Промените влязоха в сила, последваха молби. А решения още няма.

Време е!

Молбите от отстранени съдии са две. Веднага е поискал възстановяване бившият шеф на столичния апелативен съд Веселин Пенгезов, обвинен за действия в друго качество – като председател на военноапелативния съд, за неправилно похарчени тогава евросредства по пропагандиране дейността на магистратите под пагон.

Другата, разбра се наскоро, е съдийката от Раднево Люба Петрова. Тя отговаря за ред прегрешения, но е отстранена по несъществуващ вече текст в закона. Най-интересното е, че същата тази съдийка в съдебно заседание уличи Димитър Узунов в престъпление – склоняване към лъжесвидетелство.

Отсвирени до…

И Пенгезов, и Петрова дотук не са получили отговор на молбите си от съдийската колегия. Казусите им бяха отлагани по всякакви поводи.

Най-вече Пенгезов. Неговите обвинения и отстраняване през 2014 г. съвпаднаха с новия конкурс за шеф на столичния апелативен съд –  пост, до тази година останал незает. Тогава магистратът обяви, че го отсвирват, за да не спечели втори мандат.

Тази година тези доводи не важат. Но има по-същностни – законът.

Малко след влизане в сила на промените Пенгезов е поискал възстановяване като съдия. Проблемът едва през октомври бе поставен на вниманието на съдийската колегия на ВСС. И се отложи. Веднъж, неясно защо, за информиране докъде е стигнало наказателното дело срещу него. Втори път – за изработване на общо решение на пленума на ВСС как да се възстановяват съдии и прокурори.

Стига друг е плащал вместо нас

Въпросът така и не е вредил до вниманието на пленума. Нещо повече – прокурорската колегия, с която уж трябваше да се съгласува практиката, вече тръгна сама да се произнася по подобни казуси, без да чака общи становища.

И е права – законовите промени оправомощиха съдии и прокурори поотделно да решават кадровите въпроси. Но съдийските увисват, благодарение на мнозинството.

След повторното непроизнасяне по молбата му, Веселин Пенгезов предупреди – мълчанието е злоупотреба с власт! И за това ще се плаща. Уви, от всички данъкоплатци. Кадровиците от мнозинството обаче отвърнаха – нас парите не ни интересуват (нали не са техни!), важен е моралът (чий ли?).

Да поемем отговорност

Съдийската колегия да поеме отговорността си по закон и да се произнесе за възстановяването – настояват сега петимата от ВСС.  Уточняват – в едната или другата посока, според волята на мнозинството.

Аргументите им – очевидно пленумът на ВСС, където заедно заседават съдии и прокурори, не е компетентен по кадровите проблеми. И още по-очевидно – явно обвинителите нямат дилеми, след като вече самостоятелно решават тези казуси.

Но най-вече – протакането оттук нататък носи и финансови измерения.

Дали някой от мнозинството във ВСС ще се замисли над това? Надали, докато със закон не се наложи лично – с джоба си – да отговарят.

И все пак…

About Елена Енчева

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.