Последни новини
Home / Законът / Съдът спря второ дело от сагата „Глориент“-„Техномаркет“

Съдът спря второ дело от сагата „Глориент“-„Техномаркет“

Defakto.bg

Един емблематичен съдебен спор – за някогашните магазини на „Техномаркет“, продадени от веригата преди 10 години на дружеството „Глориент“, все повече се заплита.

С решение от днес Софийският градски съд спря второ поред дело, заведено от „Глориент“ – този път за опразване на складово хале в софийското село Сеславци, до окончателното приключване на друг процес, по иск на „Техномаркет“. Обобщено, на езика на спорта, „Техномаркет“, чийто собственик е Делян Пеевски, спечели нов рунд в битката с международните инвеститори от „Глориент инвестмънт“.

И проблемът не е в магистратите, а в схемата. Плащането на наемите, текло безпроблемно от 2006 г., е прекратено в началото на 2016 г., когато се сменя и собствеността в „Техномаркет“. В средата на годината от „Глориент“ завеждат изпълнителни дела за неиздължения наем, както и искове за опразване на магазини и складове в цялата страна, както и на централна административна в София, ползвана и до днес от веригата „Техномаркет“. Опонентът обаче пътьом е атакувал съда с други искове – да се обявят за нищожни договорите за продажба и наем, твърдейки че „Техномаркет“ не е преставала бъде техен собственик. Всичко щеше да е обичаен търговски спор, ако не бодеше очите фактът на 10-годишната давност. И съсредоточаването на делата на дружеството на Пеевски в съда в Пловдив, въпреки правилата за местна подсъдност.

Ходовете на „Техномаркет“ се оказаха печеливши – първо съдия Жаклин Комитова, а днес и колегата й Мария Райкинска от СГС спряха заведените от „Глориент“ дела за опразване на имотите до решаването на спора чия собственост са те. Тези предициални, т.е. решаващи процеси, още дори не са стартирали. А трябва да минат и по инстанциите.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.