Последни новини
Home / Законът / Успешен финал от експерименталното електронно гласуване на магистратите (обновена)

Успешен финал от експерименталното електронно гласуване на магистратите (обновена)

Defakto.bg

Успешно приключи първият ден от експерименталното електронно дистанционно гласуване на всички магистрати, проведено на 16 ноември 2016 г., съобщи пресслужбата на ВСС. От списъка с кандидати от квотата на съдиите, прокурорите и следователите са били избрани 5 членове на нов състав на ВСС.

В гласуването са взели участие  3019 магистрати, което представлява 71,6% от имащите право на вот 4211 магистрати. В гласуването са се включили  1468 съдии, 1186 прокурори и 365 следователи. В процентно отношение най-голяма активност са проявили следователите – 81,29% от имащите право на глас 449 , следвани от прокурорите – 78,43%  от 1512 и съдиите – 65,24% от 2250.

В резултат на тестовото гласуване са избрани съответно 3  съдии от 10 кандидати, 2  прокурори от 7 кандидати и  нито един  следовател от петима кандидати за всяка квота.

Съгласно Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, когато при гласуването не е избран съответният брой членове от всяка квота изборът продължава на 17 ноември с повторно гласуване.

При провеждането му ще се използват талоните за гласуване от първи тур.

Изборните резултати се публикуват след края на изборния ден на адрес http://evote.justice.bg .

Първите вече са налице. От „експерименталните“ кандидати за избраници на съдиите на първи тур се класират Даниела Костова от действащия ВСС с 820 гласа, Юлиана Колева – със 744 гласа, Теодора Нинова от предишния съветг – със 771 гласа. Представляващият ВСС Димитър Узунов е с най-малко гласове – 450. Остават три места, за които се провежда балотаж днес.

При прокурорите са избрани двама от предния ВСС Пенка Маринова – 735 гласа, Радка Петрова – 644 гласа. С най-малко гласове е Цони Цонев от предишния съвет, остават две места за балотаж.

При следователите измежду петима кандидати няма нито един избран. В експерименталната рулетка бяха завъртяни и имената на Ясен Тодоров и Румен Георгиев.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.