Последни новини
Home / Законът / Загуба на работни места и трайна безработица, ако бъде ратифицирано споразумението с Канада

Загуба на работни места и трайна безработица, ако бъде ратифицирано споразумението с Канада

Defakto.bg

%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f-3-%d0%b0%d0%b7-%d1%81%d1%8a%d0%bc-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8fТова сочи становището  на Социалната комисия в Европейския парламент, която е срещу ратификацията на споразумението с Канада, съобщи Солидарна България

Загуба на работни места, трайна безработица и социални дисбаланси – това са част от аргументите на  Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент (ЕП)  за отхвърляне  на споразумението с Канада. Социалната комисия призовава още водещата Комисия по международна търговия да не дава на този етап съгласието си за споразумението.

 Председател на социалната комисията е българския евродепутат Георги Пирински.   Становището е изготвено по повод процедурата за  ратификация на търговското споразумение между ЕС и Канада в ЕП.  Отделните   комисии са задължени  да изложат становища как договърт ще се отрази върху секторите, които те наблюдават. Публикуваме превод на проекта за позиция на Комисията по заетост и социални въпроси. 

По отношение на очакването създаването за  достойни работни места обаче емпиричните доказателства, базирани на модели от реалния свят, в най-добрия случай показват незначително общо увеличение на заетостта в ЕС с не повече от 0.018% след 6-10 години действие на договора.

Скорошни изследвания, използващи такива модели, прогнозират загуба на 204 000 работни места за целия ЕС, включително 45 000 във Франция, 42 000 в Италия и 19 000 в Германия. Нещо повече – оценката за ефекта върху устойчивото развитие показва значителни размествания по сектори, което в крайна сметка води до увеличение на дългосрочната безработица.

Що се отнася до доходите, проучванията сочат, че споразумението ще допринесе за увеличаване на разликата в доходите на квалифицираната и неквалифицираната работна ръка, а по този начин ще се увеличи неравенството и социалното напрежение.  В допълнение се очаква промяна и в структурата на доходите в рамките на националните икономики, за ЕС очакваният ефект е 0.66% увеличение в полза на собствениците на капитал, а по този начин още повече се задълбочават социалните дисбаланси.

Споразумението не съдържа отделна глава с конкретни мерки в подкрепа на малките и средните предприятия (МСП).

В ЕС към момента има 20,9 милиона МСП (93% с по-малко от 10 служители), но само 619 хил. изнасят продукция извън ЕС. В либерализираната среда, която ще създаде СЕТА, тези предприятия ще бъдат изправени пред огромна конкуренция от страна на големите северноамерикански транснационални корпорации, а това ще застраши 90-те милиона работни места (67% от общата заетост), които те осигуряват.

Въпреки че СЕТА съдържа специална глава за търговията и труда, налице е явен дисбаланс между нивата на защита, които се предвиждат за инвеститорите и за интересите и правата на работещите. Привилегированият статус, който се дава на инвеститорите със системата ИСС (бел. ред. – механизмът за съдене на държави), е в ярък контраст с консултационния механизъм, предвиден за защита на интересите и правата на работещите.

Доказан е ефектът на отслабване на търговията с развиващи се страни, в този случай основно африкански, когато се улесни търговията Север-Север. Това е особено вредно, ако се вземе предвид належащото постигане на целите за устойчиво развитие на ООН за 2030 г. като единствен начин да се преодолее задълбочаващото се неравенство между развити и развиващи се страни и да се противодейства на бързо ескалиращото миграционно напрежение.

Налице са също така сериозни съмнения относно съвместимостта на клаузата за ИСС със съществуващото законодателство на ЕС, както и относно принципа на временно прилагане.

Затова Комисията по заетостта и социалните въпроси призовава Комисията за международна търговия, като водеща комисия, да препоръча на Парламента да не дава съгласието си за предложението за решение на Съвета за сключването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС, или СЕТА) между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга.


Ако бъде прието, това становище би трябвало да се вземе предвид от Комисията по международна търговия, каквато е обичайната практика. Водещата комисия също трябва да разгледа споразумението и на свой ред да изкаже мнението си за него, преди да влезе в пленарна зала за гласуване.  

Междувременно активисти на влиятелната неправителствена организация „Friends of the Earth“ алармираха, че ръководството на Европейския парламент е готово да приложи апаратна хватка – становищата на всички комисии, с изключение на водещата, да не се разглеждат поради кратките срокове за действие.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.