Последни новини
Home / Законът / Обвиниха и Делян Добрев (обновена)

Обвиниха и Делян Добрев (обновена)

Defakto.bg

Делян Добрев, министър на енергетиката в първото правителство на ГЕРБ, бе привлечен като обвиняем по делото „Белене“.  Той се яви малко преди 10 часа в Столичното следствие. „Някой се опитва да ме пришие към към Румен Овчаров и Петър Димитров,“ каза Добрев на излизане. Убеден е, че ще докаже своята невинност.  И Добрев остана на свобода срещу подписка.

Той е  петият обвиняем в рамките на месец по започналото през 2014 година мегаразследване.  Потвърдиха се очакванията, че обвинението на Делян Добре е за   умишлена безстопанственост, ощетила  НЕК с малко над 4 и половина милиона евро.  Според прокуратурата, той е  допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма „Парсънс И ендСи ЮръпЛимитед„, след като МС и парламентът приемат през 2012-а година решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка „Белене“.

Прогнозно, се очаква  обвиняем да стане и Трайчо Трайков, но още не са ясни параметрите на обвинението. Последната озадачаваща новина , в която бе намесено името на Трайков е за  хонорара от 70 000 евро (около 140 000 лева), който е получил , за да  свидетелства по проекта Белене пред арбитража  в Париж. До сега по мегаразследването за „Белене“ първо бяха обвинени двама бивши шефове на НЕК Любомир Велкови Мардик Папазян, след това предшествениците на Добрев – Петър Димитров, а вчера и Румен Овчаров.

На излизане от сградата на столичното следствие в  четвъртък  бившият Овчаров обвини Бойко Борисов – в момента премиер в оставка, в политически натиск върху прокуратурата. И добави, че „ако за подписани споразумения, ще трябва да се носи отговорност, ще има опашка от министри“. По думите му щетата е настъпила, не защото е подписан договор, а защото Борисов спря договора.
Адвокатът на бившия енергиен министър  Васил Т. Василев заяви, че  е направил искане делото да бъде прекратено, тъй като обвинението е несъставомерно. Обясни,че прокуратурата иска да държи някой обвинен в следващите две години и да не се прави нищо.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Един коментар

  1. Ефективни присъди за отговорните лица! Особено, след като се разбра, че Добрев е отговорен за ситуацията на НЕК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.