Последни новини
Home / Законът / Румяна Коларова: Няма логика да се прави служебен кабинет, ако няма дата за предсрочни избори

Румяна Коларова: Няма логика да се прави служебен кабинет, ако няма дата за предсрочни избори

Defakto.bg

Логично е президентът Росен Плевнелиев да иска тълкуване от  Конституционния съд за правомощието му да насрочва избори, заяви пред Би Ти Ви политологът Румяна Коларова, която е съветник на държавния глава.

Становището й е бе в отговор на хипотезите, че Плевнелиев ще “държи” Борисов във властта до встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев на 22 януари 2017 г.  Коларова поясни, че политическите консултации, които вървят при президента са в изпълнение на конституцията. Те имат за цел да предотвратят парламентарна политическа криза и да установят нагласите на парламентарните партии за предсрочни избори.  Служебният кабинет има за цел да подготви именно тези избори, но съответният текст в конституцията обаче ( чл. 99, ал. 7 от Конституцията) не дава ясни правомощия за това. Конституционният текст казва, че през последните три месеца от мандата си държавният глава може да направи служебен кабинет, без да разпуска  парламента, но не казва може ли да насрочи избори. Основното задължение на служебното правителство е да подготви предсрочните избори, напомни тя.  Няма логика да се прави служебен кабинет, ако не е ясна датата на предсрочните избори, бе тезата на Коларова.

Важно е как парламентарно представените партии виждат датата за избори, защото два месеца след разпускането на парламента тя трябва да бъде насрочена, каза още тя.   Няма как да се стигне дотам, че новоизбраният президент Румен Радев да свиква служебен кабинет.  Датата за избори е свързана с много неопределености и зависи от много неща.

В същото време, конституционалистите са категорични, че  новият държавен глава, след като встъпи в длъжност,  трябва да разпусне действащият парламент.

Различните мнения по въпроса правят  неотложно произнасянето на КС по въпроса, коментираха експерти пред De Fakto.

Консултациите при президента Плевнелиев продължават днес със среща с втората по големина партията в парламента – БСП. След като в сряда депутатите гласуваха оставката на втория кабинет на Бойко Борисов, вчера държавният глава се срещна с ГЕРБ.

След консултациите се разбра, че първо ще бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност и после ще се върви към “въртележката с мандатите”.

Първият мандат се връчва на най-голямата по численост парламентарна група, вторият – на втората по численост, а третият по избор на държавния глава.

Междувременно стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев възнамерява да свика извънреден Консултативния съвет по националната сигурност, на който заедно с избрания държавен глава Румен Радев, правителството в оставка и парламентарните партии да се обсъдят належащите въпроси около прехода на властта. Това ще стане след консултациите с всички парламентарни партии, първата от които беше с ГЕРБ в четвъртък, ден след като Народното събрание прие оставката на правителството.

Едва след това президентът ще стартира процедурата по връчване на мандати за съставяне на кабинет в този парламент, съобщи Плевнелиев след срещата с ГЕРБ в четвъртък.

Около Коледа ще имаме нов кабинет, изрази увереност Румяна Коларова.

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.