Последни новини
Home / Законът / „Дни на отворени врати” в НИП по казуса „Петков”. И не само

„Дни на отворени врати” в НИП по казуса „Петков”. И не само

Defakto.bg

Миглена Тачева лично отговаряше на въпроси

Националният институт на правосъдието (НИП) на практика организира „Дни на отворени врати”, като даде достъп до всички материали по двата конкурса за избор на постоянен преподавател по наказателно право и процес.

Случи се след като медиите оповестиха, че класиран първи кандидат – съдията от Софийския районен съд Петко Петков, бивш зам.-министър на правосъдието, е отхвърлен от мнозинството в Управителния съвет на НИП.

В четвъртък достъп до пълната документация получиха желаещите журналисти. В петък бе редът на самия Петко Петков и членовете на ВСС, ако пожелаят.

Де факто пожела и видя материалите, които поиска.

Стана в присъствието на директора на НИП Миглена Тачева. Самата тя обясни: тук съм, за да отговоря на всеки въпрос и да осигуря поисканите документи.

И наистина го направи.

Фактите

Фактите по случая „Петко Петков” вече са известни. За постоянен преподавател на младшите съдии по наказателно право и процес са проведени два конкурса – единият през септември, приключил без избор, вторият през ноември. На него с 4 срещу 3 гласа Управителният съвет отхвърля определеният от комисията за пълен отличник Петков. После избира втората класирана Полина Величкова, също от СРС, бивш прокурор от Костинброд.

Потвърди се и друго – своята роля в неизбирането на Петков има главният прокурор Сотир Цацаров.

На 7 октомври в сигнал до главния инспектор Теодора Точкова, той е предложил да се направи проверка, „чийто предмет са организацията по образуването и движението на всички наказателни дела (включително НАХД), възложени на районния съдия Петко Красимиров Петков, както и приключването им (в т.ч. изготвянето на съдебните актове) в установените срокове”. Поводът – на конкурса през септември е било посочено, че Петков има неизготвени решения и висящи на негов доклад наказателни дела.

На 21 октомври проверката е започнала.

От протоколите на заседанието на УС на НИП на 11 ноември става ясно, че е представена справка за липса на ненаписани дела на този съдия. Мария Кузманова от ВСС обаче вади стара проверка на СРС за 2012-2013 г., където се констатират просрочия на Петков от 2 до 10 месеца. А Сотир Цацаров заявява: „Аз предварително ще заявя, че тази кандидатура няма да я подкрепя.”  И продължава: „При тези данни очевидно е, че единственият стимул за г-н Петков, за да напише делата, е настоьщата процедура….. Фактът, че към момента на процедурата забавяният са били преодолени, не може да бъде – извинете за думата – маскирана с фразата, че кандидадът няма отрицателни страни. Напротив, кандидадът има очевидно системни забавяния при изготвяне на съдебните актове. Именно по тази причина аз не бих подкрепил такъв кандидат за постоянен преподавател на младши съдии по наказателно право и процес”.

Кузманова подкрепя, следват дебат и гласуване.

Учебният процес няма да спре

Тези, а и други факти вероятно ще са на вниманието на съдийската колегия на ВСС идния вторник. На него, колегиално, ще бъде поканен и главният прокурор. На това заседание колегията трябва да реши и дали да командирова избраничката на мнозинството в Управителния съвет за постоянен преподавател в НИП. Вече се чуха пророкувания, че бавенето застрашавало учебния процес в НИП.

Процесът на обучение не е застрашен, осигурили сме на кандидатите за младши съдии преподаватели по наказателно право и процес, отговори Миглена Тачева на въпрос на Де факто. Посочи – това са признатите професионалисти Красимир Шекерджиев от ВКС, Владимир Астарджиев от столичния апелативен съд, Анелия Щерева от СРС. Те са ангажирани като временни преподаватели, но това не променя нещата – обучението е в ход, с качествени преподаватели. А разделението на „временни” и „постоянни” основно се свежда до следното – първите изнасят лекции по конкретни теми, вторите задават домашни, проверяват знанията, сиреч носят постоянна отговорност за процеса, а и за резултатите от него.

Отдавна сме предприели мерки по тази организация, допълни Тачева.

И изрази надежда – НИП да не става арена на скандали.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.