Последни новини
Home / Законът / Европейската комисия потвърди данъчна прогноза на De fakto

Европейската комисия потвърди данъчна прогноза на De fakto

Defakto.bg
4421
Доц. Любка Ценова

На 17 февруари 2016 г. в De facto бе публикувано становище на наш автор (доц.д-р Любка Ценова) и на редакцията под надслов Правителството щяло да връща 50 %  от данък уикенд? Да ама не!

В публикацията се коментираше информация на Министерството на финансите, че България ще направи искане до Европейската комисия да й бъде разрешено да възстановява до 50% от платеният ДДС за доставки на стоки или услуги, свързани с фирмените коли, ползвани за лични цели през почивните /празничните дни, подобно на опита на Румъния. Коментарът ясно посочваше, че  дерогация по смисъла на Директива 2000/112/ЕО на Съвета (чл. 26, т.1, б. „а”)  е  малко вероятно да бъде разрешена за България.

Становището на автора и редакцията се потвърди с отказа на Брюксел да даде положително становище, така че българските фирми да могат да избират между два варианта да облагат фирмените автомобили с право на приспадане на ДДС, когато се ползват и за лични цели.

Неодобрението на ЕК е записано в доклада за изпълнението на консолидираната фискална програма за първите шест месеца на годината. С писмо от 30.06.2016 г. Европейската комисия посочва, че при незадължителното въвеждане на ограничението на правото на данъчен кредит ще продължи неравностойното третиране на определени бизнес активи и няма да се опрости събирането на ДДС. В тази връзка България е приканена да преразгледа подаденото искане, пише в доклада.

  • Източник http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=201803

 

About De Fakto

Проверете също

Кадровиците допълват списъка за младши съдии, одобрените младши прокурори и следователи подават декларации за несъвместимост

Две уведомления към кандидатите за младши магистрати публикуваха от ВСС. Едното – за младшите съдии, …

ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се “самоорганизират”

Препоръките трябва да дойдат от РЗИ, не от юристи След четири потвърдени случая на Ковид-19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.