Последни новини
Home / Законът / Европейската комисия потвърди данъчна прогноза на De fakto

Европейската комисия потвърди данъчна прогноза на De fakto

Defakto.bg
4421
Доц. Любка Ценова

На 17 февруари 2016 г. в De facto бе публикувано становище на наш автор (доц.д-р Любка Ценова) и на редакцията под надслов Правителството щяло да връща 50 %  от данък уикенд? Да ама не!

В публикацията се коментираше информация на Министерството на финансите, че България ще направи искане до Европейската комисия да й бъде разрешено да възстановява до 50% от платеният ДДС за доставки на стоки или услуги, свързани с фирмените коли, ползвани за лични цели през почивните /празничните дни, подобно на опита на Румъния. Коментарът ясно посочваше, че  дерогация по смисъла на Директива 2000/112/ЕО на Съвета (чл. 26, т.1, б. „а”)  е  малко вероятно да бъде разрешена за България.

Становището на автора и редакцията се потвърди с отказа на Брюксел да даде положително становище, така че българските фирми да могат да избират между два варианта да облагат фирмените автомобили с право на приспадане на ДДС, когато се ползват и за лични цели.

Неодобрението на ЕК е записано в доклада за изпълнението на консолидираната фискална програма за първите шест месеца на годината. С писмо от 30.06.2016 г. Европейската комисия посочва, че при незадължителното въвеждане на ограничението на правото на данъчен кредит ще продължи неравностойното третиране на определени бизнес активи и няма да се опрости събирането на ДДС. В тази връзка България е приканена да преразгледа подаденото искане, пише в доклада.

  • Източник http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=201803

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.