Последни новини
Home / Законът / Брюксел: За времето на незаконно уволнение се полага годишен отпуск

Брюксел: За времето на незаконно уволнение се полага годишен отпуск

Defakto.bg

Адвокати са сезирали  Европейската комисия за това, че у нас не се полага платен отпуск за периода на неправомерно уволнение, съобщи Би Ти Ви.  Българката Маргарита Мартинова е осъдила ръководството на училището, което я е освободило незаконно от работа.  Четири години по-късно печели делото и е възстановена, като  от това време й се признава за трудов стаж.  За този период обаче не се полага платен отпуск. „Щом ми се признава стажа би трябвало да ми се признаят и отпуските“, смята Мартинова.

Малко след като е възстановена, Маргарита отново е отстранена от работа. Завежда второ дело, с което иска да ѝ се изплати обезщетение за целия неизползван отпуск – около 7 хил. лв.

Според чл.  354, (1) от действащия Кодекс на труда, за трудов стаж се признава  времето, през което работникът или служителят е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи – от датата на уволнението до възстановяването му на работа.  Според чл. 225 от КТ за времето на незаконно уволнение се полага обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца.  

 Обезщететение за неползван отпуск пък се плаща, ако  правото върху него не е погасено по давност, разпоредба,  която претърпя множество  метаморфози от 2010 година  насам. 

Вероятно това е и причина в решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 2009 г. е казано,  че за времето, в което човек е бил неправомерно уволнен и безработен, не се полага платен отпуск.

Това решението е  атакувано в Европейската комисия. Наскоро дошъл и отговорът.

„Изразиха мнение, че ВКС е нарушил правото на ЕС и за този период следва да възниква правото на платен годишен отпуск за работниците и ако повторно  им бъде прекратено трудовото правоотношение, за тях възниква и право на обезщетение за този период“, обясни адвокат Андреан Славчев.

Жалбата е прехвърлена към специална система за разглеждане на ЕК като е изискана допълнителна информация от българските власти.  Така казусът може да се реши, без да се стига до наказателна процедура.Най- най-сигурният  начин дабъде трайно уреден въпроса е в КТ да се запише, че при незаконно уволнение се дължи обезщетение и за неползвания годишен отпуск заради това уволнение, коментираха  пред De Fakto експерти по трудово право.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.