Последни новини
Home / Законът / Брюксел: За времето на незаконно уволнение се полага годишен отпуск

Брюксел: За времето на незаконно уволнение се полага годишен отпуск

Defakto.bg

Адвокати са сезирали  Европейската комисия за това, че у нас не се полага платен отпуск за периода на неправомерно уволнение, съобщи Би Ти Ви.  Българката Маргарита Мартинова е осъдила ръководството на училището, което я е освободило незаконно от работа.  Четири години по-късно печели делото и е възстановена, като  от това време й се признава за трудов стаж.  За този период обаче не се полага платен отпуск. “Щом ми се признава стажа би трябвало да ми се признаят и отпуските”, смята Мартинова.

Малко след като е възстановена, Маргарита отново е отстранена от работа. Завежда второ дело, с което иска да ѝ се изплати обезщетение за целия неизползван отпуск – около 7 хил. лв.

Според чл.  354, (1) от действащия Кодекс на труда, за трудов стаж се признава  времето, през което работникът или служителят е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи – от датата на уволнението до възстановяването му на работа.  Според чл. 225 от КТ за времето на незаконно уволнение се полага обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца.  

 Обезщететение за неползван отпуск пък се плаща, ако  правото върху него не е погасено по давност, разпоредба,  която претърпя множество  метаморфози от 2010 година  насам. 

Вероятно това е и причина в решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 2009 г. е казано,  че за времето, в което човек е бил неправомерно уволнен и безработен, не се полага платен отпуск.

Това решението е  атакувано в Европейската комисия. Наскоро дошъл и отговорът.

“Изразиха мнение, че ВКС е нарушил правото на ЕС и за този период следва да възниква правото на платен годишен отпуск за работниците и ако повторно  им бъде прекратено трудовото правоотношение, за тях възниква и право на обезщетение за този период”, обясни адвокат Андреан Славчев.

Жалбата е прехвърлена към специална система за разглеждане на ЕК като е изискана допълнителна информация от българските власти.  Така казусът може да се реши, без да се стига до наказателна процедура.Най- най-сигурният  начин дабъде трайно уреден въпроса е в КТ да се запише, че при незаконно уволнение се дължи обезщетение и за неползвания годишен отпуск заради това уволнение, коментираха  пред De Fakto експерти по трудово право.

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.