Последни новини
Home / Законът / Комитетът за правата на човека на ООН с нови препоръки към Полша

Комитетът за правата на човека на ООН с нови препоръки към Полша

Defakto.bg

 

Комитетът на ООН за правата на човека отново е  изразил опасения относно независимостта на Конституционния съд и общите съдилища в Полша, както и за свободата на словото в обществените медии, спазването на Закона за семейно планиране и условията за прекратяване на бременността, липса на ефективни мерки срещу дискриминацията и наскоро приетите закони и по-конкретно Закона за борба с тероризма и промените в Закона за полицията. Това съобщи европейската платформа Liberties.

По време на сесията си в средата през октомври Комитетът за правата на човека е разгледал  доклада на полското правителство за прилагането на Международния пакт за граждански и политически права, свързан с работата на Конституционния съд, правото на аборт и противодействието на расизма и ксенофобията.

На 4 ноември 2016 г. обаче Комитетът за правата на човека пак призовава полското правителство да зачита независимостта на Конституционния съд и да публикува всички негови решения. Както и за  прозрачност при назначаването на новите конституционни съдии и изразява  загриженост за  бюджетните съкращения, засягащи комисаря по правата на човека (националния омбудсман),   закриването на Съвета за превенция на расовата дискриминация, ксенофобията и свързаната с тях нетърпимост.  Направена е  забележка относно два наскоро приети нормативни акта: Закона за борба с тероризма и последното изменение в Закона за полицията.  Определението за „терористично престъпление“ е твърде общо. Разпоредбите в Закона за полицията не отговарят напълно на необходимостта от защита на правото на неприкосновеност на личния живот, смята Комитетът.

В заключителните анализи са  повдигнати няколко въпроса, свързани с предишни препоръки за твърде дългия срок на предварително задържане, достъп до адвокат при защитата, разследване на предполагаемите затвори на ЦРУ в Полша, справедливо съдебно производството за непълнолетните и липсата на ефективни закони в борбата против омразата.

Хелзинкска фондация за правата на човека е представила два доклада относно изпълнението на задълженията на Полша, произтичащи от Международния пакт за граждански и политически права (списък с проблеми, придружени от коментар, както и доклад за спазването на МПГПП от страна на Полша), съобщава Liberties. Представени са били и отделни доклади на други организации,  като например Полски комитет за антидискриминационен закон и от  Комисията по правата на човека.

Източник –  Polish Helsinki Foundation for Human Rights

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.