Последни новини
Home / Законът / Пробив? Прокурорската колегия може да възстанови бившия обвинител на Плевен Иво Радев

Пробив? Прокурорската колегия може да възстанови бившия обвинител на Плевен Иво Радев

Defakto.bg

Колегията на Цацаров ще се окаже по-прогресивна от тази на съдиите

Молбата на бившия окръжен прокурор на Плевен Иво Радев е в дневния ред на прокурорската колегия за 23 ноември. А там са на път да направят пробив и да станат първите, възстановили магистрат по новите законови правила, в сила от 9 август т.г.

Предложението на Комисията по атестирането и конкурсите е Радев да бъде възстановен като обвинител, научи Де факто. Случи ли се, прокурорите ще се окажат по-прогресивни от съдиите във ВСС.

Окръжният прокурор на Плевен Иво Радев бе отстранен от единния тогава ВСС през април 2015 г. Поводът бе повдигнато обвинение, че склонявал подчинената си Снежана Георгиева да не изпълни служебни задължения. Конкретно – че през 2014 г. Георгиева била предложила групиране на наказанията на осъден, а според Радев е трябвало да се иска оставяне на най-тежкото наказание.

Разследването се водеше от прокурорската „Антикорупция“, защитата на плевенския прокурор бе категорична – в случая става дума за лични отношения и отмъщение на конкурент за поста. Защото въпросната Снежана Георгиева също е била кандидат за окръжен прокурор, както и зам.-шеф на обвинителите в Плевен, а след избирането на Радев не е попаднала в екипа му.

През юни т.г. на първа инстанция Софийският градски съд напълно оправда Иво Радев.

Ако молбата му сега бъде удовлетворена, ще го възстановят като редови обвинител в окръжната прокуратура в Плевен – мандатът му на ръководител междувременно е изтекъл.

В прокурорската колегия веднъж вече се произнесоха, като отхвърлиха молба на военния обвинител Илиян Георгиев. Друго искане – на прокурора пак от Плевен Димитър Захариев, бе отложено и още не е влязло в дневния ред.

В същото време съдийската колегия на ВСС дотук няма нито едно произнасяне по подобни молби – на Веселин Пенгезов и Люба Петрова. Най-забавното е, че отлагане бе направено включително за изработване на общо решение заедно с прокурорите как да се процедира в подобни случаи. Петима от съдийската колегия вече поискаха колегията да отмени решението си за сезиране на пленума на ВСС и сама да поеме отговорност по молбите на съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.