Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Политическа криза няма, да не драматизираме!

Румен Радев: Политическа криза няма, да не драматизираме!

Defakto.bg
%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d1%83%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%86%d0%b8%d0%ba
Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева връчва на Румен Радев удостоверението за избора му Снимка БНТ

Цецка Цачева ръководи церемонията

Румен Радев и Илияна Йотова получиха удостоверенията си за избрани за президент и вицепрезидент от председателя на ЦИК Ивелина Алексиева. Церемонията води председателят на парламента Цецка Цачева, която загуби балотажа от Радев.Уверявам ви, че ще работим за демократична и просперираща България, каза Радев.
Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на доверието, което получихте от българските граждани с мъдри и държавни решения, заяви Цачева.
Политическа криза в България няма, заяви по-късно пред журналисти новоизбраният президент Румен Радев.  „Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Така е по Конституция“, подчерта той.  Радев добави, че ще бъде информиран и разчита на опита на президента Росен Плевнелиев.

Според новоизбрания държавен глава в  момента тече нормална конституционна процедура. „Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори“, заяви Румен Радев, цитиран от „Фокус“.

На въпрос дали трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент, Румен Радев заяви, че сега действащият президентът Росен Плевнелиев трябва да завърши своите консултации. Попитан дали е готов с проект за служебен кабинет, новоизбраният президент заяви: „Един президент трябва да бъде готов на всякакви ситуации и да поема своята отговорност“.

Ще инициирам срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарната избирателна система, заяви още Румен Радев. Той уточни, че това ще се случи, когато се заговори за предсрочни парламентарни избори. Според него тези срещи трябва да се осъществят между председателя на българския парламент, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство, както и с инициаторите на референдума.

Росен Плевнелиев многократно заяви, че след гласуваната оставка на кабинета „Борисов 2“ страната е в политическа криза и целта е тя да не прерасне в парламентарна. Той опитва да убеди парламентарните сили да формират правителство в рамките на това Народно събрание. ГЕРБ и БСП  обявиха,че  върнат мандатите, тъй като искат предсрочни парламентарни избори възможно най-бързо. Без тези две партии отиващият си парламент не може да избере правителство. През тази седмица президентът продължава консултациите с останалите партии, после ще свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който да присъства и избраният президент, а едва след това ще започне процедурата по връчване на мандатите. Според наблюдатели по неофициална информация се сондира възможност за експертен кабинет с мандата на Патриотичния фронт.

Румен Радев прогнозира, че най-вероятно ще се отиде на предсрочни парламентарни избори. „Но нека не гадаем“, добави той.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.