Последни новини
Home / Законът / Съдът спря пръстовия отпечатък на здравния министър за прием в болниците

Съдът спря пръстовия отпечатък на здравния министър за прием в болниците

Defakto.bg

Понеделникът не беше ден на здравния министър Петър Москов.  След като получи от прокуратурата три обвинения,  две за престъпления по служба и едно за безстопанственост по повод бартера на ваксини с Турция,   Върховният административен съд „отмени“ друга гордост на министъра в оставка- пръстовият отпечатък за прием в болниците. До окончателното произнасяне на 5-членен състав на съда, тричленният състав на ВАС спира  действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болнично заведение, стана ясно в късния следобед днес.Това  означава, че чекирането с пръст в болниците трябва да се преустанови.

Съдът  обяви, че въвеждането на идентификацията с пръстов отпечатък чрез наредба е нищожно, защото недопустимо е дописан Законът за здравното осигуряване, без да се прави препратка към него, както твърдят от здравното министерство.

“В случая е очевидно, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност) усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС“, заявяват  съдиите.

Съдът констатира, че за приемането на текста за пръстовия идентификатор липсват каквито и да е мотиви по отношение на причините за създаването му, целите, финансовото обезпечаване, очакваните резултати и съответствието със съюзното право.

“Видно е, че по време на съгласувателната процедура са направени обосновани възражения от Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Военно-медицинска академия и Министерство на отбраната за отпадане на разпоредбата от проекта. Изразено е несъгласие за въвеждане на електронната пръстова идентификация и съгласие за въвеждане на електронната здравна карта в съответствие с Директива 2011/24/ЕС, която предвижда „общи мерки за идентифициране и удостоверяване на автентичност с цел да се улесни възможността за предаване на данни при трансграничното здравно обслужване“. Тези възражения не са получили адекватен отговор нито по време на съгласуването, нито в доклада“, посочва 3-членният състав на ВАС.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Заради опасните  последици от нововъведението съдът спира действието на разпоредбата

Системата стартира в началото на ноември, за задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец.

Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.  За разработването на системата  НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт“ 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.

Регистрацията на гражданите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

Системата беше една от реформите в здравеопазването, която здравният министър, сега в оставка, въведе по време на мандата си.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.