Последни новини
Home / Законът / Съдът спря пръстовия отпечатък на здравния министър за прием в болниците

Съдът спря пръстовия отпечатък на здравния министър за прием в болниците

Defakto.bg

Понеделникът не беше ден на здравния министър Петър Москов.  След като получи от прокуратурата три обвинения,  две за престъпления по служба и едно за безстопанственост по повод бартера на ваксини с Турция,   Върховният административен съд “отмени” друга гордост на министъра в оставка- пръстовият отпечатък за прием в болниците. До окончателното произнасяне на 5-членен състав на съда, тричленният състав на ВАС спира  действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болнично заведение, стана ясно в късния следобед днес.Това  означава, че чекирането с пръст в болниците трябва да се преустанови.

Съдът  обяви, че въвеждането на идентификацията с пръстов отпечатък чрез наредба е нищожно, защото недопустимо е дописан Законът за здравното осигуряване, без да се прави препратка към него, както твърдят от здравното министерство.

“В случая е очевидно, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност) усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС“, заявяват  съдиите.

Съдът констатира, че за приемането на текста за пръстовия идентификатор липсват каквито и да е мотиви по отношение на причините за създаването му, целите, финансовото обезпечаване, очакваните резултати и съответствието със съюзното право.

“Видно е, че по време на съгласувателната процедура са направени обосновани възражения от Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Военно-медицинска академия и Министерство на отбраната за отпадане на разпоредбата от проекта. Изразено е несъгласие за въвеждане на електронната пръстова идентификация и съгласие за въвеждане на електронната здравна карта в съответствие с Директива 2011/24/ЕС, която предвижда “общи мерки за идентифициране и удостоверяване на автентичност с цел да се улесни възможността за предаване на данни при трансграничното здравно обслужване”. Тези възражения не са получили адекватен отговор нито по време на съгласуването, нито в доклада“, посочва 3-членният състав на ВАС.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Заради опасните  последици от нововъведението съдът спира действието на разпоредбата

Системата стартира в началото на ноември, за задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец.

Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.  За разработването на системата  НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт” 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.

Регистрацията на гражданите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

Системата беше една от реформите в здравеопазването, която здравният министър, сега в оставка, въведе по време на мандата си.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпъление на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.